Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-Temmuz-2009, 22:30   #4 (permalink)
Tugay NAYKI
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Ad- Soyad: Mustafa Yıldız
Mesajlar: 4.878
Teşekkürleri: 2.435
1.608 mesajına 9.665 kere teşekkür edildi.
Standart

Liberalizm: Devletin ekonomiden olabildiğince uzak kaldığı; serbest piyasa koşullarının hakim olduğu, özel sektörün önünü açan bir sistemdir.

Manto Boşlukları: Mackinder’e göre; Kuzey Atlantik Ünitesi, Musonlar Asya’sı ve Güney Atlantik Havzası ve dağlarla çevrili sahaya “Manto Boşlukları” denir.

Megala İdea: Yunan zihniyetinde, aşamalı olarak İstanbul’un ele geçirilmesi ve Doğu Roma İmparatorluğu’nun yeniden kurulmasının hayalidir.

Mekik Diplomasisi: Bir sorunun çözümü için devletler arasında gerçekleştirilen seri diplomatik temaslar.

Mevkii: Bir ülkenin tabii imkanlarını ve bütün kültürel özelliklerini ifade eden kavram.

Mevkii: Bir yerin matematiksel konumu ile tabii imkanlarını ve bütün kültürel özelliklerini ifade etmektedir.

Millet: Çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, duygu, ülkü, gelenek ve görenek birliği olan insan topluluğu.

Monarşi: İktidarın hiç kimseye karşı sorumlu olmayan bir kişide toplanmasıdır.

Muhtariyet: Bir topluluğun, bir kuruluşun ayrı bir yasaya bağlı olarak kendi kendini yönetme hakkı.

Nasırcı Akım: Bu akımın amacı Arap Konfederasyonu oluşturmaktır.

Nazizm(Judenrein): Almanya’yı ve Avrupa’yı Yahudisiz duruma getirme düşüncesi ve akımıdır.

Nihai Karar: Muhakeme sonucu verilen karar.

Normal-Eksklav: Bir devletin hükümranlık sahasının bir parçasının tamamıyla diğer bir devletin sahası içinde kalmış ve etrafı çevrilmiş bulunmasıdır. Normal-eksklavların çoğu Avrupa’da bulunmakta ve genellikle 40 km² altında ve 2000’den az nüfus barındırmaktadırlar.

Nüfus Mübadelesi: İki devlet arasındaki karşılıklı nüfus değişimi.

Nüfuz: İçe geçme, işleme, sözü geçen olma, sözü dinlenme.

Ökümen: Dünya üzerinde insanların yaşayabildiği yerler.

Oligarşi: Devlet nüfuz ve kuvvetini birkaç kişi veya ailenin elinde bulundurmasıdır.

Orta Doğu: Asya’nın SW kısmı ile Afrika’nın kuzeydoğu köşesindeki ülkeleri ihtiva eden geniş bölgeye verilen isim. Sınırlarında ve hangi memleketleri ifade ettiğinde kesin bir birlik yoktur. Bununla birlikte umumiyetle şu memleketler olarak kabul edilir: Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Irak, Suriye, İsrail, Ürdün, Lübnan, Arap Yarımadasının diğer bölgeleri ve Mısır.

Ortak Pazar: Birkaç ülkenin ekonomi politikaları ve etkinlikleri bakımından aralarında, eşit koşullar altında işbirliği kurmaları hali.

Otokton Halk: Yerli halk.

Pan-Rejyonal: Kara hakimiyeti üzerine kurulmuş görüşlerden bir diğeri de statik olmayıp(durağan olmayan), iktisadi birliklerdir. Bu birliklere “Pan Rejyonal” denir. Yeryüzü Pan-Amerika, Pan Afrika-Avrupa, Pan Doğu Asya, Pan-Rusya pan rejyonal birliklere örneklerdir.

Parlamento: Başlıca görevi yasama, devlet bütçesini çıkarma, hükümeti denetleme olan ve üyeleri halk oyu ile belirli bir süre için seçilen meclis.

Pasok: Yunanistan’daki sol görüşlü bir siyasi parti.

Pene-Eksklav: Bazen bir devletin hükümranlık sahasının bir kısmına genellikle ulaşım güçlükleri sebebiyle ait olduğu devletin sahasından değil, diğer ülkelerden geçen yollarla bağlantı sağlanmaktadır. Bunlara dağlık bölgelerde veya bir devletin diğer devletin sahası içine sokulmuş uzantısında rastlanmaktadır.

Pivot Saha: Kara hakimiyeti görüşünü savunan Harford Mackinder’in 1904’te yayınlamış olduğu bir yazısında dünya hakimiyeti için, dünyanın n geniş kara kütlesine hükmetmenin gerekliliğin inanmaktaydı. Buna göre Doğu Avrupa’nın bir kısmı ile Asya’nın Kutup Denizine sularını boşaltan nehirlerinin kabul havzalarını içine alan kısmı ve Orta Asya’nın denize akışı olmayan bölgelerine “Pivot Saha” denir.

Plantasyon: Sanayide kullanılan bazı bitkilerin yetiştirildiği büyük çiftlik işletmesi ve bu bitkilerin yetiştirilmesi.

Politik P***oloji: Büyük grupların, kitlelerin ve uluslar arası birbirleriyle olan ilişkilerini ele alarak bu ilişkilerde rol oynayan p***olojik etmenleri değerlendiren bilim dalı.

Pontus: Roma İmparatorluğunun Karadeniz’e verdiği ad. Pontus Rum İmparatorluğu, Karadeniz Rum İmparatorluğu anlamına gelmektedir.

Propaganda: Herhangi bir düşünceyi yaymak, başkalarını da kendi etrafına katmak için söz, yazı veya başka vasıtalarla geniş halk kitlesine tesir etme.

Prorupt Devlet: Toplu ve uzunlamasına saha şekillerinin beraber olduğu devlet.

Quasi-Eksklav: Bazen bir devletin hükümranlık sahasının bir kısmı teknik sebeplerden dolayı esas sahasından ayrılmıştır, fakat aslında bu kısım ülkenin geride kalan sahası ile sıkı ve tam bir ilişki içindedir.
__________________
''Bu topraklar bomboş arsalar değildir, adı Vatandır. Vatan; Dünyada, parası, fiyatı, karşılığı, borsası, piyasası olmayan tek şeyin adıdır.''

Nihat GENÇ


Cumhuriyet onurla yaşar! Cumhuriyet bağımsızlıktır, onurumuzdur, dirliğimizdir, bereketimizdir, Nasrettin Hoca'dır, Yunus Emre'dir, bütün bu değerleri çocuklarımıza anlatmaktır. Onur ve şeref kazınmış ve çıkartılmıştır bu topraklardan. Böyle cumhuriyet olacaksa hiç olmasın, yıkılır bir tanesi daha yapılır.

Nihat GENÇ
[/SIZE]
Tugay NAYKI isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla