Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> GENEL

GENEL Her konuda yazıp çizebileceğiniz bölümümüz.

Amanos Dağları Geyik Böcekleri Çok Pahalı.. (İLGİNÇ)

Amanos Dağları Geyik Böcekleri Çok Pahalı.. (İLGİNÇ) Geyik böceğinin integumenti kahverengi, siyah ve açık koyumsudur. Erkekler de ağız parçası olan mandibul olağanüstü gelişmiştir. Erkek mandibulun orta dişleri, ilerisindeki yalancı dişlerden daha büyüktür. Birinci ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 27-Aralık-2010, 03:52   #1 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart Amanos Dağları Geyik Böcekleri Çok Pahalı.. (İLGİNÇ)

Geyik böceğinin integumenti kahverengi, siyah ve açık koyumsudur. Erkekler de ağız parçası olan mandibul olağanüstü gelişmiştir. Erkek mandibulun orta dişleri, ilerisindeki yalancı dişlerden daha büyüktür. Birinci anten segmenti olan scapus uzundur, anten dirsekli flagellum lamellidir. Son 4 anten segmenti birleşmiş ekstra durumlarda son 7 anten segmenti birleşmiş ve anten 7 mm’ den fazladır. Thoraxın üstü olan tergumun üst yüzeyini teşkil eden pronotum median oyuksuzdur. Prothorax notopleural dikiş ihtiva etmez. Birinci abdominal sternum segmenti 3. çift bacakların coxae’sı tarafından ikiye bölünmemiştir. Üçüncü çift bacağa bakıldığında coxae’sı geniş değildir ve trochanter’i küçüktür. Bütün tarsuslar 5 segmentlidir. Elytra abdomenin uç kısmını da örtecek şekilde veya sadece son abdomen segmenti dışarıda kalacak şekilde olup çoğunlukla düzdür.
L. cervus’un kanat yapısına bakıldığında; damarlar içerisinde tracheae boşluğu, vücut sıvısı ve sinir kolu bulunur. Aynı zamanda kanatların gerginliğini bu damarlar sağlar. Kanadın ön kenarında uzayan ilk damar costa’ dır. Bundan sonra subcosta, radius, media, cubitus, anal, radial ve yugal olmak üzere kanat damarları mevcuttur. Bu damarlanma şekillerine ve yapılarına bakılarak tür teşhisinde kullanılır.
L. cervus’un gözden uzak, uzun bir yaşam döngüsü vardır. L. cervus yumurta, larva, pupa ve ergin dönemleriyle başkalaşımını tamamlar. Mayıs ayının sonunda başlayan üreme dönemi Temmuz ayının sonunda bitmektedir. Dişi yumurtalarını çürümekte ya da çürümeye yüz tutmuş meşe, kayın, ardıç gibi ağaçların köklerine bırakmaktadır. Yaklaşık olarak 12–24 adet yumurta bıraktığı bilinmektedir. Yumurta olgunlaştıktan sonra larva dönemine geçer. Larva dönemini çürümekte olan ya da çürümüş ağaç kütükleri içerisinde geçiren L. cervus en az 5 gömlek değiştirmekte ve larva dönemi 3–5 yıl kadar sürdüğü bilinmektedir. Larva evresinden ergin evresine geçebilmek için bir takım değişikliğe uğramaktadırlar. L. cervus’ta holometabol bir başkalaşım gözlenmektedir. Larva döneminden ergin döneme geçebilmek için gerçek bir pupa dönemi gözlenir. Bu pupa dönemi 3–6 hafta kadar sürer ya da gelecek yaz ayına kadar toprak altında kalır. Pupa evresini tamamlayan L. cervus Mayıs-Ağustos ayı arasında olmak üzere daha çok Temmuz ayında ergin evreye ulaştığı gözlenir. L. cervus’un ergin dönemi 15–40 gün kadar olduğu bilinmektedir.



Amanos Dağları Geyik Böcekleri Pahalı..
Basında Akbez geyik Böceği (Lucanus akbesianus cervus)
'Geyik Böceği Kulübü' üyesi Japon araştırmacı, amanos Dağları'nda bu böceğin nadir bir türünün peşine düştü. Hatay civarında, geyik böceklerinin en nadide türü olan 'akbesius cervus'a rastlayan öğretim üyesi ve eczane zinciri müdürü Hironi Suzuki, Tarım Bakanlığı'nın izniyle 10 adet böcek örneğini ülkesine götürdü. Suzuki,
"Dünyada geyik böceğinin 800 çeşidi var. Profesörlük tezimi sadece Amanoslar'da yaşayan 'akbesius cervus' konusunda hazırlıyorum. Böceğin ömrü iki ay. Meşe ve kayın ağaçlarının köklerinde genellikle çürükler içine yerleşiyor ve yumurtlama sonrasında ölüyorlar."
dedi.
Suzuki araştırmasını Amanos dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği'yle bağlantılı olarak yürüttü. Derneğin ikinci başkanı Nazım Sönmez;
"Araştırma tüm dünyaya yayılan Geyik Böceği Kulübü üyelerinin 100 bin tirajlı yayın organında yayımlanacak. Çevre ve korumaya yönelik her türlü etkinliğe katkı sağlamayı görev biliyoruz."
dedi.

Japonlar, sadece Türkiye'de yaşayan geyik böceğini almak için akın akın geliyor.
Japonlar, sadece Türkiye'de Amanos Dağları'nda yaşayan ve binlerce dolara satılan geyik böceğini almak için akın akın geliyor. Bunun tek nedeni de "Mushiking: Böceklerin Kralı" çizgi filmi.
Belki pek çoğunuzun ürküp korktuğu bir böceğin 25-30 bin YTL'ye satılabileceği hiç aklınıza gelir miydi? Yanıtınız 'Hayır,' ise merak etmeyin, bu yazının sonunda bütün fikriniz değişecek. Çünkü biz çok özel, dünyanın en değerli böceklerinden biri kabul edilen geyik böceği, Latince adıyla Lucanus cervus akbesianus'tan bahsediyoruz. Her ne kadar bu böceğin bütün çeşitleri makbulse de en değerlisi altı taraklı olanı. Yani ismini aldığı ve bir geyiğin boynuzlarına benzeyen alt çenesinde altı tarak olan geyik böceği...
Peki, bu altı taraklı geyik böceğinin sadece Türkiye'de, Adana yakınlarındaki Amanos Dağları'nda bulunduğunu biliyor muydunuz?

Çizgi filmin gücü
Özellikle böcek koleksiyonerleri arasında çok revaçta olan altı taraklı geyik böceği, dünyanın dört bir yanından koleksiyoner ve araştırmacıyı bölgeye çekiyor. Son zamanlarda Amanos'u en çok ziyaret edenlerin başında ise Japonlar geliyor. Japonların geyik böceğine bu meraklarının bir nedeni değerli olmasıysa diğer nedeni de ülkelerini iki yıldır kasıp kavuran bir çizgi film ve oyun kartları. 2002 yılında piyasaya çıkan "Mushiking: King of the Beetles" (Mushiking: Böceklerin Kralı) adlı çizgi film, çizgi roman ve kart oyunları böcekler dünyasını konu alıyor. Özellikle kart oyunu sadece Japonya'da değil, Filipinler, Singapur, Malezya, Kore, Hong Kong, Tayvan gibi Uzakdoğu ülkelerinde de çok popüler. Koleksiyon değeri de olan kartlarla oynanan oyunlar için Japonya'da bugüne kadar 20 bin resmi yarışma düzenlenmiş. Bu yarışmalarda 160 milyondan çok Mushiking kartı el değiştirmiş. Yine Mushiking: King of the Beetles game boy'ları (elektronik oyun) sadece Japonya'da 570 binin üzerinde satmış. TV Tokyo'da 2004'te gösterilmeye başlanan çizgi filmi yayınlanmaya devam ediyor. Bu Mushiking: King of the Beetles'ların kahramanlarından biri de geyik böceği. Hem de sadece Amanos Dağları'nda bulunan türü, yani altı taraklısı. İşte Japonya'yı kasıp kavuran "Mushiking: King of the Beetles" kısa sürede geyik böceğini de popüler yaptı. Bu çizgi filmi izleyen, kartlarıyla oynayan çocuklar da anne babalarından geyik böceği istemeye başladı. 'Kedi ya da köpek değil ki, niye bir böceği ister?' diye düşünebilirsiniz. Ama Japonya'da böcek sahibi olmak çok normal. Zaten değerli olduğu için koleksiyonerler tarafından aranılan geyik böcekleri artık halktan da talep görüyor. İşte bu noktada, Amanos Dağı'nın çevresinde yaşayan Türkler devreye giriyor. Altı taraklı geyik böceği, bugün yöre halkının geçim kaynağından biri durumunda. Japonlar ve koleksiyonlarına bu değerli böceği katmak isteyenler, Amanos'un yolunu tutuyor ve aldıkları her geyik böceği için yöre halkına epeyce para ödüyor. İlgi gösterenler arasında Japonlar'dan başka Amerikalı, Çek ve Almanlar da var.

Aracı bir inşaatçı
Yörede geyik böceği toplayan vatandaşlarla böcek almak için gelenleri, eski bir inşaatçı olan Metin Kılınç bir araya getiriyor. Sekiz yıldır bu işle uğraşan Kılınç, ölü toplanan böcekleri köylülerden para karşılığı alıp meraklısına satıyor. Böceklerin fiyatı boylarına göre değişiyor. Kılınç, 3-3,5 cm. için 30 YTL, 8-9 cm. için 500 YTL ödüyor. Bu yıl sattığı en büyük geyik böceği ise 7 bin 500 YTL'ye, 12 cm.'lik bir böcek olmuş. Kılınç, 12 cm.'lik böceğin ne kadar değerli olduğunu şöyle anlatıyor:
'Bir Alman profesör, '11,5 cm.'lik bul, sana 550 SL Mercedes vereyim,' dedi. Buldum hem de 12 cm.'liğini buldum, ama aramız açıldığı için böceği Japonlara sattım.'
Kılınç'ın Alman profesör ve Japonlardan başka diğer yabancılarla arasının açılması ise kandırıldığını anlamasıyla olmuş:
'Bunlar bizi hep kandırmış, böcekleri çok ucuza almışlar. Biyolog Murat Tinkçi, bir haberde, geyik böceklerinin 90 bin dolara alıcı bulduğunu açıklıyordu. Yabancıların götürüp çok daha pahalı fiyatlara sattıklarını öğrenince, böcekleri vermedik. Fiyatta artış yaptılar, ama yine vermedik, artık Japonlara veriyoruz.'
Metin Kılınç, ölü toplanan geyik böceklerinin Tarım İl Müdürlüğü'nün izniyle yurtdışına çıkarıldığını da söylüyor.

Geyik böceğine Dünya Bankası desteği
Dünyada sadece Amanos Dağları'nda bulunan 6 antenli “Geyik Böceği”nin tanıtımı, korunması, neslinin çoğalması ve vatandaşların bilinçlenmesi için Amanos Çere Koruma ve Dayanışma Derneği (AÇED) tarafından hazırlanan projeyi, Dünya Bankası da destek programına aldı.
TANESİ 150 LİRADAN JAPONLARA SATILIYOR
AÇED 2. Başkanı Nazım Sönmez yaptığı açıklamada, uzak doğu ülkelerinde altı antenli geyik böceğinin alıcı bulduğunu, bu nedenle uzun yıllardır böcekleri yurt dışına kaçırmak isteyenlerle mücadele ettiklerini ifade etti.
Kaymakamlık ve güvenlik ekipleriyle sürekli iş birliği içinde olduklarını belirten Sönmez, dünyada sadece Amanos'ta bulunan Geyik böceklerinin tanıtımı, korunması, neslinin çoğalması ve vatandaşların da bu konuda bilinçlenmesi için dernek olarak hazırladıkları projeyi Dünya Bankası'nın da destek programına aldığını belirtti.
Dünya Bankası Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından derneklerine 10 bin dolar maddi destek gönderileceğinin kendilerine bildirildiğini anlatan Sönmez, şöyle devam etti:
“Dünyada sadece Amanos Dağları'nda bulunan ve bu sebepten dolayı Amanos dağları Endemik türü olan, dünya literatüründeki ismini Hatay ve Hassa ilçesine bağlı Akbez beldesinden alan, Akbez Geyik Böceği (Lucanus akbesianus cervus) için hazırladığımız projede 50 işçi görev alıyor. Maddi ve manevi desteklerle bu projeyi en iyi şekilde tamamlayacağımıza inanıyorum.”
Sönmez, derneklerinde deneyimli dağcıların yanı sıra bilim adamlarının da bulunduğunu, proje kapsamında, Amanos Dağları'nın, bitki, böcek, şelale ve mağaralarının haritasını da çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.

AÇED'İN ÇALIŞMALARI
Sönmez, dernek olarak, vatandaşların yanı sıra okullarda çevre ile ilgili konferanslar verdiklerini, İl Çevre Müdürlüğü ve Kaymakamlık tarafından yürütülen “Amanos Dağları Milli Park Projesi”ne katkı sağladıklarını söyledi.
Uluslararası çevre kuruluşlarıyla da yürüttükleri projeler bulunduğuna dikkati çeken Sönmez, şunları kaydetti:
“AÇED daha önce de Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) kapsamında, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Çevresel Kalkınma Programı destekli KYF den aldığı 'Amanos Dağları Derelerinde Yaşayan Balıklar Üzerindeki Baskıların Azaltılması' ve Fransız Kültür Programı destekli, 'Pier Belon Projesi'nin yürütücülüğünü yaptı. Dörtyol Kaymakamlığı Gallepsu Projesi, Botanik Park projesine destek verdi. Ayrıca literatüre kazandırdığı, Amanos Dağları'nda iki adet damlataş mağarası, yeni bitki türleri ve şelaleler, antik alanlar ile panoramik oluşumlarla gündeme geldi.”




Konu GUNBAN tarafından (28-Aralık-2010 Saat 10:12 ) değiştirilmiştir.
zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
zumrut_ kullanıcısına teşekkür eden 6 üye:
bahriaskin (27-Aralık-2010), Cahit ERAYDIN (27-Aralık-2010), GUNBAN (27-Aralık-2010), nuzi (24-Ocak-2011), pardus (27-Aralık-2010), Tugay NAYKI (27-Aralık-2010)

Alt 27-Aralık-2010, 09:33   #2 (permalink)
GUNBAN
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
GUNBAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Ad- Soyad: Güngör ÇOBAN
Bulunduğu yer: ADANA
Yaş: 63
Mesajlar: 2.806
Teşekkürleri: 1.690
1.107 mesajına 8.957 kere teşekkür edildi.
Standart

Eskiden toroslarda oldukça yaygındı. Ufak çocukken bunları tutup oynardık. Birbirimizi korkuturduk. Boynuzları çok tehlikeli idi.
Demek ki çok değerli bir varlık ile zamanında oyun oynamuşız.
__________________
GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ, GÜNEŞLİ GÜNLER....
GUNBAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 27-Aralık-2010, 15:14   #3 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart

GUNBAN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Eskiden toroslarda oldukça yaygındı. Ufak çocukken bunları tutup oynardık. Birbirimizi korkuturduk. Boynuzları çok tehlikeli idi.
Demek ki çok değerli bir varlık ile zamanında oyun oynamuşız.
Günban bey o zaman siz bu böcekleri iyi bulursunuz cebinize mezro atın torosların yolunu tutun derim. Hem dağ yürüyüşü hem ticaret, yazıyı okuyunca aklıma siz ve Tugay bey geldi.valla orda olsaydım böceğin resmiyle çoktan dağ yolunu tutmuştum. ne iyi siz dünyanın pahalı böcekleriyle oynamışsınız......
zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla

Alt 27-Aralık-2010, 16:28   #4 (permalink)
Orkun KARAKURUM
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Orkun KARAKURUM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Bulunduğu yer: Dörtyol/HATAY
Yaş: 51
Mesajlar: 409
Teşekkürleri: 103
254 mesajına 2.177 kere teşekkür edildi.
Standart

Dörtyol un Kuzuculu beldesinde koruma altına alınmıştır. güngör abi bulup oynamak istesende artık oynatmazlar.
__________________
Bilgi Paylaştıkça Değer Kazanır...

!!!...4SHARED GİRMEK İSTİYORSANIZ BURDAN...
!!!

http://www.bizimcografya.com/duyurul...enin-yolu.html



Konu GUNBAN tarafından (27-Aralık-2010 Saat 18:51 ) değiştirilmiştir.
Orkun KARAKURUM isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 27-Aralık-2010, 18:51   #5 (permalink)
GUNBAN
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
GUNBAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Ad- Soyad: Güngör ÇOBAN
Bulunduğu yer: ADANA
Yaş: 63
Mesajlar: 2.806
Teşekkürleri: 1.690
1.107 mesajına 8.957 kere teşekkür edildi.
Standart

Orkun KARAKURUM Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Dörtyol un Kuzuculu beldesinde koruma altına alınmıştır. güngör abi bulup oynamak istesende artık oynatmazlar.
Neslini tüketiyoruz herhalde.Çünkü eskisi kadar olmadığını söylüyorlar.Çocukken, Bu hayvanlara güreş yaptırmak en büyük zevkimizdi.
__________________
GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ, GÜNEŞLİ GÜNLER....
GUNBAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
GUNBAN kullanıcısına teşekkür edenler:
nuzi (27-Aralık-2010)

Alt 27-Aralık-2010, 21:40   #6 (permalink)
Tugay NAYKI
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Ad- Soyad: Mustafa Yıldız
Mesajlar: 4.878
Teşekkürleri: 2.435
1.608 mesajına 9.665 kere teşekkür edildi.
Standart

Zümrüt hanım bu haberlerden sonra o böceğin neslinin tehlikede olduğunu düşünüyorum, biara dağlardan taşlardan salyangoz topluyorlardı şimdi tükendi gitti kalmadı..

Orkun hocam koruma altına aldıkları yerde korumaya alınanlar tarafından bu böcek neslinin büyük tehlike altında olacağını düşünüyorum..
__________________
''Bu topraklar bomboş arsalar değildir, adı Vatandır. Vatan; Dünyada, parası, fiyatı, karşılığı, borsası, piyasası olmayan tek şeyin adıdır.''

Nihat GENÇ


Cumhuriyet onurla yaşar! Cumhuriyet bağımsızlıktır, onurumuzdur, dirliğimizdir, bereketimizdir, Nasrettin Hoca'dır, Yunus Emre'dir, bütün bu değerleri çocuklarımıza anlatmaktır. Onur ve şeref kazınmış ve çıkartılmıştır bu topraklardan. Böyle cumhuriyet olacaksa hiç olmasın, yıkılır bir tanesi daha yapılır.

Nihat GENÇ
[/SIZE]
Tugay NAYKI isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 27-Aralık-2010, 21:50   #7 (permalink)
Cahit ERAYDIN
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Cahit ERAYDIN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Bulunduğu yer: BURDUR
Yaş: 66
Mesajlar: 2.075
Teşekkürleri: 565
836 mesajına 4.324 kere teşekkür edildi.
Standart

İlk defa duyduğum çok ilginç bir haber,12 cm lik bir kaç tanesini buldukmu köşeyi döndük demektir
__________________
Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalalet ve hatta hiyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler !!!

KEMAL ATATÜRK






Öğretmenler ; Cumhuriyet sizden fikri hür,vicdanı hür,irfanı hür nesiller ister
KEMAL ATATÜRK
Cahit ERAYDIN isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla

Alt 28-Aralık-2010, 10:11   #8 (permalink)
GUNBAN
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
GUNBAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Ad- Soyad: Güngör ÇOBAN
Bulunduğu yer: ADANA
Yaş: 63
Mesajlar: 2.806
Teşekkürleri: 1.690
1.107 mesajına 8.957 kere teşekkür edildi.
Standart

Cahit ERAYDIN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
İlk defa duyduğum çok ilginç bir haber,12 cm lik bir kaç tanesini buldukmu köşeyi döndük demektir
40 yıl önce bu haberi okusaydım şimdi kesin köşeyi dönmüştüm. Çünkü Toroslarda Meşe ağaçlarında oldukça yaygındı.Yakalamak hiçte zor değildi.Çünkü çok yavaş hareket eden bir böcek. Biz o zaman b...k Böceğinin gelişmiş bir türü diye düşünüyorduk.
__________________
GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ, GÜNEŞLİ GÜNLER....
GUNBAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 28-Aralık-2010, 10:24   #9 (permalink)
GUNBAN
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
GUNBAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Ad- Soyad: Güngör ÇOBAN
Bulunduğu yer: ADANA
Yaş: 63
Mesajlar: 2.806
Teşekkürleri: 1.690
1.107 mesajına 8.957 kere teşekkür edildi.
Standart

Böcekle ilgili tüm fotolara http://www.google.com.tr/images?hl=t...w=1012&bih=575 ulaşabilirsiniz.
__________________
GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ, GÜNEŞLİ GÜNLER....
GUNBAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
amanos, böcekleri, Çok, dağları, dağı, geyik, paha, pahalı, İlgİnÇ


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:59.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq