Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> GENEL

GENEL Her konuda yazıp çizebileceğiniz bölümümüz.

İlginç Bilimsel Gerçekler..

İlginç Bilimsel Gerçekler.. “İnsanın burnunda iki delikten fazlası var, En büyük dağ aslında Everest değil, Deve bir oturuşta 225 litre su içer, Bunları duyduğunuz kişi çok güvenilir bir dostunuz olsa da muhtemelen bu ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 31-Temmuz-2011, 15:10   #1 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart İlginç Bilimsel Gerçekler..

İlginç Bilimsel Gerçekler..
“İnsanın burnunda iki delikten fazlası var, En büyük dağ aslında Everest değil, Deve bir oturuşta 225 litre su içer, Bunları duyduğunuz kişi çok güvenilir bir dostunuz olsa da muhtemelen bu iddialara “Hadi oradan” diye cevap verirdiniz. Peki biz size tüm bunların bilimsel gerçekler olduğunu söylesek…
İşte hiçbir yerde duyamayacağınız 10 Bilimsel gerçek…
İlginç Bilimsel Gerçekler..
En yüksek dağ

Yıllardır bize öğretilenin aksine Everest en yüksek dağ değil? Peki en yüksek dağ nerede?
Cevap: Mars’ta. Olympus Mons adlı yanardağ güneş sistemi içinde keşfedilen en büyük dağ. 22 kilometre yüksekliğinde ve 624 kilometre genişliğindeki dağ Everest’in 3 kayı uzunluğunda ve genişliği ile bütün İngiltere’nin yüzölçümünü kaplıyor.
İlginç Bilimsel Gerçekler..
Volkanın krateri Londra şehrini yutacak genişlikte. Ancak sarp kayalıklarının bulunmamasıyla tırmanmaya teoride oldukça müsait görünüyor. Tabii Mars’ta yaşam gerçek olduğunda…
İlginç Bilimsel Gerçekler..
Burun deliklerimiz

Aynaya bakan herkes iki burun deliğimiz olduğunu düşünür. Oysa ki tıbbi gerçek dört burun deliğimiz olduğunu söylüyor. Bu keşfi balıkların nasıl nefes aldığını ortaya çıkarmak isteyenler ortaya çıkardı. Balıklar iki delikle suyu alırken iki delikten suyu dışarı çıkarıyor.
İlginç Bilimsel Gerçekler..
Peki insanın diğer iki burun değiliği nerede? Bu iki ekstra burun deliği gözle görülmeyecek kadar uzaklarda, kafamızın içinde yer alıyor. Bazı bilimsel araştırmalar gösteriyor ki kafamızın içindeki bu ekstra iki delik koku alma duyumuzda azımsanmayacak düzeyde rol oynuyor.
İlginç Bilimsel Gerçekler..
Başsız tavuk

Bir tavuk başsız ne kadar yaşayabilir? Şaşılacak derecede uzun bir süre, yani 2 yıl kadar… Ancak bu rakam sadece istisnai bir tavuğa ait. 1945’te Colorado eyaletinde kesilen bir tavuk başından kesilmesine rağmen yaşamaya devam etti. Mike adı verilen tavuk Time dergisine bile çıktı.
Sahibinin bir hilkat garibesi gibi şovlarda kullandığı başsız tavuk haftada 4500 dolar kazanmaya başladı. Satış fiyatı 10 bin doları buldu. Mike göz damlası kullanılarak beslendi. Sahibinin bu damlayı yanında getirmeyi unutmasıyla nefes kanalları tıkanan Mike başsız bir şekilde iki sene boyunca yaşadıktan sonra öldü.
İlginç Bilimsel Gerçekler..
Tuvalet suyu

Sifon çekildiğinde su ne yönde akar? Çoğumuz yukarıdan aşağıya sarmal şeklinde olduğunu düşünürüz. Bu yer çekim kuralına da uygundur. Ancak bu doğru değildir.
Sifon çekme işlemi ile hızla akan su karşısında yerçekimin etkisi çok zayıf kalır. Bu durumda suyun akış yönü ve şeklini klozetin ve sifon çektikten sonra oluşan girdap belirler. Genelde bu yön tamamen aşağıya olmaz.
İlginç Bilimsel Gerçekler..
Deve hörgüçleri

Deve hörgüçlerinin içinde ne olduğunu merak ettiniz mi? Su olduğu yönünde genel kanı olsa da hörgüçlerin içi yağ ile kaplıdır. Bu yağlar deve için enerji rezervi anlamına gelir. Hörgüçler develeri susuzluktan korur. Bu sayede develer 7 gün boyunca su içmeden yaşayabilirler. Ancak içtiklerinde de bir seferde 225 litre su içerler.
İlginç Bilimsel Gerçekler..
Develer hakkında bir başka ilginç bilgi de deve yarışlarıyla ilgili. Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki yarışlarda çocuk jokeyler kullanılıyordu. Ancak ülkede çıkan yasayla birlikte 16 yaşından küçüklerin deve sürmesi yasaklandı. Deve sahipleri de ‘hafif jokeyden’ ödün vermemek için robotları kullanmaya başladı.
İlginç Bilimsel Gerçekler..
Amerika Birleşik Devletleri

Genel kültür bilgilerimiz bize Amerika’nın 50 eyaleti olduğunu söyler ancak gerçekte 46 eyalet vardır. Virginia, Kentucky, Pennsylvania ve Massachusetts eyaletleri resmi olarak Commonwealth eyaleti olarak kabul ediliyor.
İlginç Bilimsel Gerçekler..
Bu yüzden bu eyaletlerin kendine özgü anayasaları yok. 1776’da ABD kurulduğunda ilk eyaletler arasında olan Pennsylvania ve Massachusetts birleşip kendilerini Commonwealth olarak adlandırdılar. 1792’de ise Kentucky ve Virginia Commonwealth eyaletine katıldılar.
İlginç Bilimsel Gerçekler..
Tayland’ın başkenti

Bu sorunun cevabı başkentler için basit: Bangkok. Ancak günlük kullanımda 200 yıl boyunca Bangkok’a Bangkok denmiyor, Krung Thep deniyor. Sadece yabancıların Bangkok diye adlandırılan Krung Thep’in anlamı da ilginç: Melekler şehri yani Los Angeles.
İlginç Bilimsel Gerçekler..
Tabii bu şehrin kolay, kısaltılmış ismi. Uzun versiyonu ise şu: ‘Krungthep Mahanakhon Amorn Rattanakosin Mahintara Yudthaya Mahadilok Pohp Noparat Rajathanee Bureerom Udomrajniwes Mahasatarn Amorn Pimarn Avaltarnsatit Sakatattiya Visanukram Prasit’. Thai dilinde bu uzun ad aslında 152 tek bir sözcük.
İlginç Bilimsel Gerçekler..
Buz çağı

Buz çağı ne zaman son buldu. Teknik olarak hiçbir zaman. Coğrafya bilimciler buz çağını Dünya tarihinde kutuplarda buz olduğu çağ olarak tanımladı. Bu durumda insanoğlu hala teknik olarak buzul çağını yaşıyor.
İlginç Bilimsel Gerçekler..
Buzul çağı 10000 yıl önce başladı ısınma sonucu sadece kutuplarda buz kaldı. Bilim adamları buzul çağının 12 000 ile 50 000 yıl arası süreceğini tahmin ediyor. Tabii insanoğlunun yarattığı negatif etkiler bu hesaplamaya dahil edilmiyor.
İlginç Bilimsel Gerçekler..
Ses hız sınırı

Ses hız sınırı ilk kez ne zaman aşıldı? Yüksek hızlı fotoğrafinin icat edilmesi 1927’yi bulsa da ses barajını ilk kamçı geçti. Çin’de 7000 yıl önce icat edilen kamçı her kullanıldığında ufak çaplı bir sonik patlama yaratıyor. Kamçı kullanıldığında dairesel bir ses hareketine yol açıyor.
İlginç Bilimsel Gerçekler..
Kamçının yarattığı ses hızı ise saatte tam 1000 kilometreye ulaşıyor. Ses hızını geçen ilk uçak ise efsane pilot Chuck Yeager’ın kullandığı Bell XI uçağıydı. Bu hıza ise ancak 1947’de ulaşabildi.
İlginç Bilimsel Gerçekler..
Vücudumuzdaki damarlar

Vücudumuzdaki damarların uzunluğu ne kadardır? İnsan vücudunda bulunan damarların uzunluğu yaklaşık 100 bin kilometreyi buluyor. En büyük otoyol ağından katbekat uzun olan bu rakam gerçekten bir mucizeye işaret ediyor.
Eğer bu damarları düz bir zemin üzerine yaymaya kalkarsak, tek insandaki damar sisteminin toplam uzunluğunun yaklaşık 100.000 kilometreyi bulduğunu görürüz. Üstelik vücudun damar sistemi öyle mükemmel bir işleyişe sahip ki, damarlar vücudun hiçbir noktasında düğümlenmezler, gereksiz yerlere açılmazlar, kör noktaları yoktur. Tüm vücudu dolaşırlar ve yine aynı noktaya geri dönerler.


__________________



Yalan dünya deriz ama yalan olan dünya değil insanlardır. Doğada, insanların ağzından çıkanlar hariç, her şey gerçektir. Yalancı çiçek, sahtekâr kuş, üçkâğıtçı balık yoktur

(Metin Münir)



Konu GUNBAN tarafından (31-Temmuz-2011 Saat 18:19 ) değiştirilmiştir.
zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
zumrut_ kullanıcısına teşekkür eden 2 üye:
bahriaskin (01-Ağustos-2011), GUNBAN (31-Temmuz-2011)

Cevapla

Etiketler
bilimsel, gerçekler, ilginç, İlginç


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:55.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq