Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   10. SINIF CEVABI ARANAN SORULAR (https://www.bizimcografya.com/92-10-sinif-cevabi-aranan-sorular/)
-   -   Coğrafi Keşiflerin Nedenleri.. (SORU) (https://www.bizimcografya.com/10-sinif-cevabi-aranan-sorular/6365-cografi-kesiflerin-nedenleri-soru.html)

coğrafyacıyım 30-Mayıs-2011 12:28

Coğrafi Keşiflerin Nedenleri.. (SORU)
 
Aşağıdaki soruyu yorumlar mısınız lütfen işin içinden çıkamadım.
Aşağıdakilerden hangisi Avrupalıları coğrafi keşiflere yönelten nedenlerden değildir?
A- Müslümanların elinde bulunan ipek ve baharat yollarına sahip olmak istemeleri
B- Pusulanın öğrenilmesi ve coğrafyanın gelişmesi
C- Avrupa nüfusunun hızlı artması
D- Doğunun zenginliğine sahip olmak istemeleri
E- Avrupa ülkelerinin yoksul olması

GUNBAN 30-Mayıs-2011 21:36

Alıntı:

coğrafyacıyım Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 29979)
Aşağıdaki soruyu yorumlar mısınız lütfen işin içinden çıkamadım.
Aşağıdakilerden hangisi Avrupalıları coğrafi keşiflere yönelten nedenlerden değildir?
A- Müslümanların elinde bulunan ipek ve baharat yollarına sahip olmak istemeleri
B- Pusulanın öğrenilmesi ve coğrafyanın gelişmesi
C- Avrupa nüfusunun hızlı artması
D- Doğunun zenginliğine sahip olmak istemeleri
E- Avrupa ülkelerinin yoksul olması

Cevap C(Avrupa nüfusunun hızlı artması ) dir. Çünkü 1400-1600 yılları arasında Avrupa'da(HATTA DÜNYA'DA) nüfus artışının fazla VE hızlı olması söz konusu değildir. Çünkü duğumlar kadar ölümler de o kadar fazladır. Gerek Avrupada GEREKSE DÜNYA'DA asıl nüfus artışı sanayi devriminden sonra olmuştur ve artmıştır..

ANCAK: Sorulan sorunun şıklarından E(Avrupa ülkelerinin yoksul olması) şıkkında kurgu olarak hata vardır.''Avrupa ülkelerinin DOĞU ÜLKELERİNE GÖRE yoksul olması'' deseydi daha doğru olurdu.

hasan kemal 30-Mayıs-2011 22:02

Bana göre bu sorunun doğru cevabı yok!

Cahit ERAYDIN 30-Mayıs-2011 22:05

Güngör hocamın cevabına ve yorumuna katılıyorum..

gokhans 31-Mayıs-2011 00:31

Burada sorunun şıklarında çok detaya girmeden genel olarak bakılması gerektiğini düşünmekteyim.
Kavimler Göçünden itibaren Doğudan Batıya doğru gerçekleşen göçler Avrupada bir nüfus baskısını ilerleyen yıllarda beraberinde getirmiş Avrupanın siyasi,sosyal ve etnik yapısı bu olayla değişmiştir.Kavimler göçünün demografik sonuçlarının süreç içinde bir nüfus baskısı yaratamayacağı düşünülemez.
Sorunun Cevabına A şıkkı diyorum.Çünkü Avrupalıların coğrafi keşiflerdeki amacı ipek ve baharat yollarını ele geçirmek değil (ki Osmanlı o dönemde hala güçlü) bu yollara alternatif aramaktır.Tabii pusula icadı,coğrafi bilgilerde gelişme,nüfusun artışı ve demografik karışıklıklar ile o dönemdeki fakir Avrupanın Zengin doğuya ulaşma çabası Alternatif yol arama ihtiyacını desteklemiştir.

GUNBAN 31-Mayıs-2011 12:16

Gökhan hocam; Coğrafi keşiflerin ortaya çıkmasının temel nedeni olarak görüşünüze katılıyorum. Ancak; Kavimler göçünden 1000 yıl sonra, bunun sonucu olarak Avrupa'da nüfus baskısına bağlı olarak Coğrafi keşif düşüncesi doğuracağını zannetmiyorum.Çünkü 500(yaklaşık olarak kavimler göçü sonu)-1400-1600 yılları arasında tüm dünyada ve Avrupa'da nüfus artış hızı yüksek değildir. Bundan dolayı Coğrafi keşiflerin asıl nedenini destekleyen bir görüş ve gelişme değildir.
Coğrafi keşiflerin asıl nedeninin yanında (mevcut ticaret yollarına alternatif yollar aramaktır), aynı zamanda Türklerin ve Müslümanların elinde bulunan Ticaret yollarını da ele geçirmek vardır.Coğrafi keşiflerin Haçlı seferleri boyutu bunu açık bir şekilde göstermektedir.

gokhans 31-Mayıs-2011 23:28

Güngör hocam coğrafya ve tarih bilimlerini burada harmanlamak ve tarihi sürece daha öncede yazdığım gibi daha geniş bir perspektiften bakmak gerektiğini düşünüyorum.Bu benim şahsi görüşüm tabiiki.Benim vurgulamak istediğim tabiiki arada ortalama 1000 yıllık süreç olan iki tarihi olayın biribirini direkt etkilediği değildi.Kavimler göçü,Türklerin Orta Asyadan Batıya hareketi,Selçuklu ve Osmanlı gibi Türk devletlerinin genel olarak (kavimler göçünün çıkış istikametine uygun olarak) yüzünü hep batıya dönüp akınlarını bu yönde geliştirmeleri Avrupada mutlaka bir nüfus baskısı oluşturmuştur.Bu kadar kalabalık toplulukların değişik adlar altında Avrupaya yönelişi Avrupa nüfus yapısına etki etmiş olmadır.

gokhans 05-Haziran-2011 23:18

Soruyu soran hocamızın yorumlarını da bekliyoruz :)


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:06.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas