Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   11. SINIF DERS NOTLARI (https://www.bizimcografya.com/42-11-sinif-ders-notlari/)
-   -   Evsel Atıkların Geri Kazanımında Yeni Metod: SOLUCANLAR (https://www.bizimcografya.com/11-sinif-ders-notlari/419-evsel-atiklarin-geri-kazaniminda-yeni-metod-solucanlar.html)

tegagaic 10-Haziran-2009 16:39

Evsel Atıkların Geri Kazanımında Yeni Metod: SOLUCANLAR
 
İnsan Nüfusunun Artması ve Şehirlerin Giderek Büyümesi Özellikle Evsel Atıkların Gün Geçtikçe Artmasına Neden Oluyor..
Çevreye Zarar Veren ve İnsan Sağlığını Tehdit Eden Bu Atıkların Geri Kazanımı İçin İse Amerika ve Bazı Ülkeler Solucanları Kullanıyor.
Bir solucanın bir günde kendi ağırlığı kadar çöpü yiyebildiğini belirten uzmanlar bunu organik bir gübreye çevirmesi nedeniyle solucanların Amerika'da bir çok eyalette evsel atıkların geri kazanımı için yetiştiriliyor. Bir evsel atığın doğada yok olması yüzlerce yıl alırken solucanlar birkaç ay içinde bu atıkları yiyerek gübreye çevirebiliyor. Amerika'nın California eyaletinde günde ortaya çıkan 400 ton evsel atık, 200 ton solucan tarafından birkaç gün içinde yenilerek gübreye çevriliyor. Solucanların ürettikleri organik gübre ise belediyeler tarafından özellikle yeşil alanlarda ve organik tarım yapılan yerlerde kullanılabiliyor. Bu sebeple belediyeler solucanlara her yıl yüzbinlerce dolar kaynak ayırıyor. California Entegre Atık Yönetim Merkezi tarafından ayrıca evlere, kamu kuruluşlarına ve büyük şirketlerde bulunan çöp kutularına konulmak üzere bedava solucan dağıtımı yapılıyor. Çöp kutularının içine toprağıyla birlikte yerleştirilen solucanlar kutulara atılan çöpleri yedikten sonra gübreye çeviriyor ve bu gübre merkez tarafından alınarak isteyen kişilere veriliyor. Solucanların et ve süt ürünlerini yerken koku çıkarması nedeniyle çoğunlukla sebze ve diğer bitkisel atıklar veriliyor.
Solucanların yağlı ve ekmek gibi karbonhidrat içeren besinleri sevmediği belirtilirken, özellikle kahve atığı, karpuz ve armut gibi meyveleri çok sevdiği ifade ediliyor..

Cahit ERAYDIN 10-Haziran-2009 17:23

Demekki solucan deyip geçmemek lazım,birde insanlar biribirine solucan diye hakaret eder,acaba insan onun kadar fayda sağlıyabiliyormudur doğaya..
İlginç bir bilgi Aydan hanım,teşekkür ederim..

Ayşenur KILIÇ 11-Temmuz-2009 15:31

Bilgilendirme için teşekküler hocam :) .


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:25.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas