Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   11. SINIF DERS NOTLARI (https://www.bizimcografya.com/42-11-sinif-ders-notlari/)
-   -   Dünya'nın Bilinmeyen 10 Harikası.. (https://www.bizimcografya.com/11-sinif-ders-notlari/5265-dunyanin-bilinmeyen-10-harikasi.html)

zumrut_ 01-Mayıs-2010 18:15

Dünya'nın Bilinmeyen 10 Harikası..
 
dünyanın bilinmeyen 10 harikası
http://galerimax.hurriyet.com.tr/Liv...0harika/00.jpg

Keops Piramidi dışında hepsi yokolan Dünyanın Yedi Harikası yeni rakipleriyle karşı karşıya... Şimdi size sunacağımız listede "harika" sıfatını tam anlamıyla hakeden on adet yapı veya yapıtlar göreceksiniz. Üstelik bunlar arasında Türkiye'den de bir eser bulunuyor.

http://galerimax.hurriyet.com.tr/Liv...0harika/01.jpg

Banaue pirinç terasları (Filipinler) 2000 yıllık bu teraslarhttp://www.hosforum.com/images/smilies/vr.gif Filipinlerdeki Ifugao dağları üzerine oradaki yerli halkın ataları tarafından yapılmıştır. Filipinliler tarafından Dünyanın 8. Harikası olarak nitelendirilir. Terasların çok az sayıda araç gereç kullanılarak ve büyük ölçüde elle inşa edildiği rivayet edilir.

http://galerimax.hurriyet.com.tr/Liv...0harika/02.jpg

Teraslar deniz seviyesinin 1500 metre üstünde yer alır ve dağ yüzeyinin 10http://www.hosforum.com/images/smilies/vr.gif360 kilometrekarelik bir alanını kaplar. Bu yapıyla ilgili bir başka rivayet de basamakların uç uca getirildiğinde dünyanın yarı çevresini dolanacağıdır. Bölgenin yerlileri halen bu teraslara pirinç ve sebze ekiyorlar. Bu da basamaklarların kademeli olarak aşınmasına sebep oluyor. Dolayısıyla yapının karakteristiğinin korunması sürekli bir bakım ve özen gerektiriyor

http://galerimax.hurriyet.com.tr/Liv...0harika/03.jpg
Sigiriya (Sri Lanka) İsminin anlamı 'aslan kayası' olan bu antik taştan kale ve saray harabesihttp://www.hosforum.com/images/smilies/vr.gif Sri Lanka'da yer alıyor.

http://galerimax.hurriyet.com.tr/Liv...0harika/04.jpg
Yapının çevresinde bahçehttp://www.hosforum.com/images/smilies/vr.gif depo ve diğer yapıların kalıntıları bulunuyor.

http://galerimax.hurriyet.com.tr/Liv...0harika/05.jpg

Popüler bir turizm mekânı olan Sigiriya aynı zamanda antik freskleriyle de biliniyor. Bu freskler Hindistan'daki Ajanta Mağaraları'nı andırıyor
http://galerimax.hurriyet.com.tr/Liv...0harika/06.jpg

Sigiriyahttp://www.hosforum.com/images/smilies/vr.gif Kral Kassapa'nın (M.S. 477-495) hükümdarlığı döneminde inşa edilmiştir ve Sri Lanka'nın yedi Dünya Mirası listesinde yer alır

http://galerimax.hurriyet.com.tr/Liv...0harika/07.jpg

Herkül Kulesi (İspanya) İspanya'nın kuzey batısındaki Galiçya'ya 2.4 km uzaklıkta bulunan bir yarımadahttp://www.hosforum.com/images/smilies/vr.gif Herkül Kulesi'ne ev sahipliği yapıyor

http://galerimax.hurriyet.com.tr/Liv...0harika/08.jpg

Aslında Roma İmparatorluğu döneminden kalma bir deniz feneri olan 55 metre yüksekliğindeki kulehttp://www.hosforum.com/images/smilies/vr.gif İspanya'nın Kuzey Atlantik kıyısına tepeden bakıyor.

http://galerimax.hurriyet.com.tr/Liv...0harika/09.jpg

Yaşının en az 1900 olduğu tahmin edilen fenerhttp://www.hosforum.com/images/smilies/vr.gif 1791 yılında onarıldı ve hâlâ deniz feneri işlevini sürdürüyor.

http://galerimax.hurriyet.com.tr/Liv...0harika/10.jpg

http://galerimax.hurriyet.com.tr/Liv...0harika/11.jpg

Torun (Polonya) Kuzey Polonya'da bir kent olan Torunhttp://www.hosforum.com/images/smilies/vr.gif Vistula nehri üzerinde yer alır. Ünlü bilimadamı Kopernik de bu şehirde dünyaya gelmiştir

http://galerimax.hurriyet.com.tr/Liv...0harika/12.jpg

Şehrin çevresine ilk yerleşimhttp://www.hosforum.com/images/smilies/vr.gif arkeologlara göre M.Ö 1100 yılında olmuştur.

http://galerimax.hurriyet.com.tr/Liv...0harika/13.jpg
Tipik bir Orta Çağ kenti olan Torun gerçekten görülmeye değer bir yer


http://galerimax.hurriyet.com.tr/Liv...0harika/14.jpg

http://galerimax.hurriyet.com.tr/Liv...0harika/15.jpg
Ajanta Mağaraları (Hindistan) Hindistan'ın Maharashtra eyaletindeki Ajanta Mağaralarıhttp://www.hosforum.com/images/smilies/vr.gif taş üzerine oyulmuş anıtlardan oluşur. M.Ö 2. yüzyılda inşa edilen yapıhttp://www.hosforum.com/images/smilies/vr.gif hem Budist sanatı hem de evrensel resim sanatı açısından başyapıt olarak kabul edilen resim ve heykelleri içerir.

Ajanta Mağaraları (Hindistan) Hindistan'ın Maharashtra eyaletindeki Ajanta Mağaralarıhttp://www.hosforum.com/images/smilies/vr.gif taş üzerine oyulmuş anıtlardan oluşur. M.Ö 2. yüzyılda inşa edilen yapıhttp://www.hosforum.com/images/smilies/vr.gif hem Budist sanatı hem de evrensel resim sanatı açısından başyapıt olarak kabul edilen resim ve heykelleri içerir.

Tugay NAYKI 02-Mayıs-2010 01:00

Zümrüt hanım çok teşekkürler..

11.sınıf coğrafya derslerinde yararlanabilecek bir ders notu olmuş..

Fatih GÜRIŞIK 02-Mayıs-2010 11:02

Çok teşekkür ederim Zümrüt Hanım,Dünyanın Yedi Harikası derslerde öğrencilerin çok fazla dikkatini çeken bir konu,sizin de vermiş olduğunuz bu örnekler çok ilginç çok sağolun..


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:16.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas