Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   11. SINIF DERS NOTLARI (https://www.bizimcografya.com/42-11-sinif-ders-notlari/)
-   -   Azot Döngüsü Konusunda Yardıma İhtiyacım Var..!! (https://www.bizimcografya.com/11-sinif-ders-notlari/5751-azot-dongusu-konusunda-yardima-ihtiyacim-var.html)

geo 04-Ekim-2010 21:09

Azot Döngüsü Konusunda Yardıma İhtiyacım Var..!!
 
:frown:bu konuyu anlatırken sıkıntı çekiyorum.bu konu ile ilgili animasyonlar ,notlar eklendi biliyorum ama birinden yardım almak daha aydınlatıcı olacak benım için.yardım edebilir misiniz?

Tüm madde döngülerinin olduğu 2 sayfalık güzel ve kısa bir ders notu, benim severek kullandığım ve yararlandığım bir ders notunu paylaşmak istiyorum. (Tugay NAYKI)

http://www.4shared.com/document/VcWe..._DNGLER_2.html

Tugay NAYKI 04-Ekim-2010 21:35

AZOT DÖNGÜSÜ

1. Azot atmosferde yıldırım ve volkanik faaliyetler sırasında ortaya çıkan elektrik dejarşları ve oksijenle birleşerek nitrit ve nitrata dönüşür.
2. Bazı bakteriler ölmüş canlıların yapılarındaki organik maddeleri parçalayarak nitrata dönüştürür.
3. Toprakta ve bazı bitkilerin köklerinde bulunan azot sayesinde bitkiler nitratlarını alarak yapılarına katar.
4. Azot besin zinciri ile bitkilerden otçullara otçullardan da etçillere geçer.
5. **en bitki ve hayvanlar ayrıştırıcılar tarafından ayrıştırılır.Mikroorganizmalar azotu nitrit ve nitrata dönüştürür.
6. Böylece azot döngüsü meydana gelir.

AZOT DÖNGÜSÜ:

Azotun doğada en bol olarak bulunduğu yerler;
1.Atmosfer,
2.Canlıların yapısı (Canlı vücudunda Proteinlerin, Nükleik asitlerin, çeşitli hormonların ve vitaminlerin yapısında bulunur.)
Azotun asıl kaynağı atmosferdir. Atmosfer %78 oranında azot (N2) içerir. Bazı mikroorganizmalar hariç canlılar azot gazını doğrudan doğruya kullanamazlar.

Azotun bitkiler tarafından kullanabilmesi için bazı süreçlerden geçerek nitrit ve nitratlara dönüştürülmesi veya bağlanması gerekir. Azot bitkiler tarafından inorganik nitrat(NO3)- , bazı bitkiler tarafından da amonyum tuzları(NH4)+ hâlinde kullanılır. Hayvanlar azot ihtiyaçlarını beslenme yoluyla diğer bitki ve hayvanlardan karşılarlar. Ayrıca azot topraktaki verimi oldukça etkiler.

Azotun doğadaki dolaşımı:

1-Atmosferde yıldırım ve volkanik faaliyetler sırasında ortaya çıkan elektrik deşarjları gibi atmosferik olaylar sonucunda azot oksijen ile birleşerek nitratlara dönüşür. Bu nitratlar yağışlarla yere inerek toprağa karışır. Bitkiler tarafından alınır duruma getirilir
2- Azotun toprağa bağlanması topraktaki bazı bakteriler tarafından gerçekleştirilir.( örneğin fasulye ve bezelye gibi bitkilerin köklerinde yaşayan bakteriler) Tüm canlıların ölüleri ve atıklarındaki proteinler parçalanarak önce amino grup asitlere, sonra amonyağa dönüştürülür. Amonyak, nitrit bakterileri ile nitrit tuzlarına, nitrit tuzları nitrat bakterileri ile nitrat tuzlarına dönüştürülür.
3-Atmosferdeki azot ise baklagillerin köklerindeki azot bağlayıcı bakteriler tarafından nitrat tuzlarına dönüştürülür. Nitrat tuzları bitkilerin kökleriyle alınır, fotosentez sonucunda bitkisinin yapısına katılır.
4-Azot besin zinciri yoluyla bitkilerden otçullara, onlardan etçillere geçer.
5- Tüm canlıların ölüleri ve atıklarındaki proteinler ayrıştırıcılar tarafından parçalanır. Çeşitli mikroorganizmaların ve bakterilerin de etkisiyle azotun bir kısmı suda çözünmüş nitrat tuzları şeklinde toprakta kalır. Bir kısmı da azot gazına indirgenmiş olarak yeniden atmosfere döner. Bu şekilde azot döngüye katılmış olur.

Not: İnsanlarda azot döngüsünü de olumsuz etkilemektedir. Havadaki azot geliştirilen teknoloji sayesinde yapay gübre yapımında kullanılır. Yapay gübrenin tarımda verimi arttırmak için fazla kullanılması toprağın doğal özelliklerinin kaybolmasına neden olur. Dolayısıyla çevrede bitkilerce kullanılabilir azot eksikliği, insanlar açısından da beslenme yetersizliği ve açlık sorununu gündeme getirmektedir.

Tugay NAYKI 04-Ekim-2010 21:37

MADDE DÖNGÜLERİNİN YARARLARI:

Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki gereksinimlerini bu katmanın içerdiği kaynaklardan karşılarlar. Eğer yaşamın sürmesi için gerekli olan su,oksijen ve diğer maddeler sadece bir kez kullanılmış olsaydı hepsi şimdiye kadar tükenmiş olurdu.

Doğanın tüm işlevlerinin çevrimler halinde düzenlenmiş olması bu işlevlerin sonsuza dek yinelenmesini sağlamaktadır.Hava,su,toprak,b itkiler ve hayvanlar arasında sürekli bir alışveriş olması yeryüzünün tüm zenginliklerinin tekrar tekrar kullanılabilmesine ve böylelikle yaşamın sürmesine olanak verir.

KONU İLE İLGİLİ TAVSİYELER:
Genel olarak karışık bir konu gibi görükse de unutulmamalıdır ki doğada madde yok olmaz sürekli dönüşüm halindedir. Burdan yola çıkarak şekilleri anlamaya çalışmak ezberden ziyade daha kalıcı bilgiler sağlar.Kendinize küçük kavram haritaları oluşturarak öncelikle maddenin bulunduğu ortam ,hangi hallerde arttığı,hangi hallerde azaldığı şeklinde döngüler konusunu öğrenmeye çalışırsanız kalıcılık sağlar.Örneğin oksijen döngüsünde oksijen oluşumu ve oksijenin üretim şekli düşünülerek (fotosentez ve suyun parçalanarak oksijen oluşturması) tüketim olarak solunum maden ve besinlerin yakılması şeklinde öğrenmeniz işinizi kolaylaştırabilir.Yoksa bu kadar döngü ve özelliklerini hafızaya almak ezbercilikten öteye gitmez.Kitabınızdaki şekilli alanlar direk yazılı sorusu konuları olabilir.Örnek vermek gerekirse hangi döngü olayında nitrit ve nitratlara dönüşüm olayı söz konusudur gibi.Yıldırım olayı hangi döngü oluşumunda etkilidir.Aşağıdaki olaylardan hangisinde oksijen açığa çıkar yada çıkmaz.Yada aynı soru diğer döngüler için sorulabilir.

Tugay NAYKI 04-Ekim-2010 21:43

AZOT DÖNGÜSÜ

Tek hücreli olsun çok hücreli olsun doğadaki tüm canlılar, yapılarına aldıkları besin maddeleri ile amino asit ve bu amino asitlerden de protein sentez ederler.Protein sentezi için gereken ana elementler ise karbondan sonra azottur.Azot gerek proteinlerin gerekse
DNA ' nın moleküler yapısı için gerekli olan çok önemli bir elementtir.Canlılar bunun için azotu kullanmak zorundadırlar.

Atmosferde %78 gibi yüksek bir oranda azot vardır.Fakat çoğu canlı atmosferdeki serbest azotu doğrudan kullanamaz.Azotun önce bakteriler,su yosunları ve bazı likenler tarafından aşka elementler-le birleştirilerek nitratlara dönüştürülmesi gerekir.Havadaki azot gazı, topraktaki azot tutucu bakteriler tarafından nitratlara dönüştürülür.Bitkiler büyümeleri için gerekli azotu sağlamak için nitratları soğururlar.Hayvanlar bu bitkilerle beslenirler. Bakteri ve mantarlar,ölü bitki ve hayvanları toprağa amonyum bileşikleri yayarak çürütürler. Nitrat tutan bakteriler bu amonyum bileşiklerini, daha sonra bitkilerde kullanmak için nitrata dönüşen,nitrikte dönüştürürler.Nitrat bozan bakteriler azot bileşiklerinin yeniden azot gazına dönüşmesini sağlarlar (denitrifikasyon).

Atmosfere serbest bırakılan azot, diğer mikroorganizmalar yada mantar, yosun vb. gibi canlılar tarafından absorbe edilerek protein sentezinde kullanılırlar.Bitkilerin kendileri de azotu kullanıp protein sentezlediği gibi, hayvanlar tarafından tüketilerek sindirildikten sonrayapılarındaki azotla yine protein sentezi gerçekleştirilir.

Ayrıca yıldırım ve şimşek gibi gibi doğa olayları toprağa azot bağlanmasında etki ederler.

Tugay NAYKI 04-Ekim-2010 21:51

Tüm madde döngülerinin olduğu 2 sayfalık güzel ve kısa bir ders notu, benim severek kullandığım ve yararlandığım bir ders notunu paylaşmak istiyorum.

4shared.com - cretsiz dosya payla??m? ve depolama

geo 04-Ekim-2010 21:53

teşekürler hocam yardımınzı için.ben de önmüme azot döngüsünü gösteren tüm şemaları aldım şekil üzerinden oturtmaya çalışıyorum.tekrar teşekkür ederim

Tugay NAYKI 04-Ekim-2010 21:54

Alıntı:

geo Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 22842)
teşekürler hocam yardımınzı için.ben de önmüme azot döngüsünü gösteren tüm şemaları aldım şekil üzerinden oturtmaya çalışıyorum.tekrar teşekkür ederim

Hocam verdiğim linkte şekil, resim ve grafiklerle açıklanmış ve daha akılcı..

GUNBAN 04-Ekim-2010 22:27

Gerek azot, gerekse diğer döngülerde Biyoloji gibi ayrıntılara girmemek gerek.
Tugay Naykı Hocamın yazısından yaptığım aşağıdaki bilgilerin kavratılması ve önemi esas olmalıdır. Bunun için; çok basit örnekler verilebilir.Döngülerin bozulmasının sonuçları için öğrenciye soru sorarak beyin fırtınası yaptırılabilir. Biyolojik formüllerden kurtarılarak yapılan açıklamalar çok etkili ve öğretici olacaktır.
''Doğada madde yok olmaz sürekli dönüşüm halindedir
Doğanın tüm işlevlerinin çevrimler halinde düzenlenmiş olması bu işlevlerin sonsuza dek yinelenmesini sağlamaktadır.Hava,su,toprak,b itkiler ve hayvanlar arasında sürekli bir alışveriş olması yeryüzünün tüm zenginliklerinin tekrar tekrar kullanılabilmesine ve böylelikle yaşamın sürmesine olanak verir.''


guti34 05-Ekim-2010 14:42

bilgiler için teşekkür ediyorum


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:57.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas