Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   11. SINIF ETKİNLİKLER (https://www.bizimcografya.com/104-11-sinif-etkinlikler/)
-   -   Barajların Fayda ve Zararları.. (ETKİNLİK) (https://www.bizimcografya.com/11-sinif-etkinlikler/1624-barajlarin-fayda-ve-zararlari-etkinlik.html)

cedris 28-Haziran-2009 21:42

Barajların Fayda ve Zararları.. (ETKİNLİK)
 
Barajlarla ve kültürel değerlerimize sahip çıkmamızla ilgili farklı bir etkinlik.


Hasankeyf sular altında kaldı!

Zeynel Bey Türbesi'ndeki tarihi alan da sel suları altında kalırken, Batman-Hasankeyf karayolunda trafik, sel suları nedeniyle kontrollü olarak sağlanabildi.

Hasankeyf'te etkili olan sağanak yağış, sele neden oldu. Tarihi kazı alanları sel sularının altında kalırken, sel suları Zeynel Bey Türbesi'nin dibindeki kazılar ada zarar verdi. Yağmurun sele dönüşmesiyle, Dicle Nehri'nin su düzeyi de yükseldi.

Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, "Batı Raman ve Karaköy Köyü mevkiinden gelen sel suları Yolgeçen Hanı'nın bastı. Ayrıca Zeynel Bey ve birçok kazı alanlarını sel altında kaldı. Yaklaşık 1 saatlik yoğun sağanak yağış sele dönüşünce tarihi eserler sular altında kaldı" dedi
http:// www.8sutun.com/haber?id=12846
27.10.2008 20:55


Sudan Kurtulanlar

Fırat ve Dicle'nin suları ile beslenen, Yukarı Mezopotamya'nın bir parçası olan Güneydoğu Anadolu bölgesi, güneyindeki kurak ve yarı kurak düzlüklere göre çok daha elverişli doğal koşullara sahiptir. Bu nedenle de, kültür tarihi ile ilgili yayınlarda bu bölgeden `Bereketli Hilal' olarak söz edilir. Bölgenin uygarlık tarihi açısından taşıdığı önem, Mezopotamya'nın bir parçası olması ile sınırlı değildir. Burası aynı zamanda Yakındoğu kültürleri ile Anadolu kültürlerinin de birleştiği, birbirleri ile kaynaştığı yerdir. Bu nedenle Güneydoğu Anadolu'nun hemen her yerinde binlerce yılın birikimlerinin izlerini taşıyan çok sayıdaki arkeolojik kalıntıyı görmekteyiz. Tarihteki birçok önemli olay bu bölgede yer almış, uygarlık tarihinin önemli birçok aşaması da bu bölgede gerçekleşmiştir. Bugün hâlâ varlığını sürdüren Harran, tarihi Urfa kenti, Sumatar, Hasankeyf, Karkamış, Belkıs Harabeleri gibi çok sayıdaki örenyeri bu görkemli geçmişin günümüzdeki izleri gibidir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde uzun vadeli bölgesel kalkınma planının (GAP) bir parçası olarak yapım sürecinde olan Ilısu ve Karkamış barajları, beraberinde birçok olumsuz etkiyi getiriyor. Bunların en önemlisi arkeolojik bakımdan iyi araştırılmamış bir bölgede, baraj rezervuarlarının akarsu boylarını sualtında bırakarak, bu kesimlerde yoğun olduğu tahmin edilen kültür varlıklarını yok etmesidir.

Bu dev projelerin bölgenin kalkınması açısından ne denli büyük bir önem taşıdığı konusunda kimsenin kuşkusu yoktur. Diğer taraftan, bu yatırımlar GAP kapsamındaki baraj gölleri altında kalacak kültürel mirasın ortaya çıkartılması, belgelenmesi ve kurtarılması ile gelecek kuşaklara aktarılması sorumluluğunu da beraberinde getirmektedir.

http://hasankeyfesadakat.kesfetmekic...alanlar/00004/

Yukarıda verilen iki metni dikkate alarak aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

a) Barajların fayda ve zararlarını listeleyiniz.
b) Bu iki okuma parçasını değerlendirip Türkiye’ de barajlarla ilgili tartışmalar hakkında görüşlerinizi yazınız.

isteğe göre soruları daha da detaylandırabilirsiniz.

DreameR-Türk 28-Haziran-2009 23:00

teşekkürler emeginize sağlık.. :)

kt. 29-Haziran-2009 01:29

Biraz daha renk katalım.

http://www.cografyafakultesi.com/dow...43d31e55c16081

cedris 29-Haziran-2009 02:10

Alıntı:

kt. Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 3834)

teşekkürler hocam, bu sunum ile çalışma çok uyumlu oldu.

Cahit ERAYDIN 29-Haziran-2009 11:28

Rukiye ve Kemal hocama paylaşımları için teşekkürler..


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:13.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas