Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   12. SINIF DERS NOTLARI (https://www.bizimcografya.com/47-12-sinif-ders-notlari/)
-   -   Bölgelerle İlgili Sorularım.. (https://www.bizimcografya.com/12-sinif-ders-notlari/4496-bolgelerle-ilgili-sorularim.html)

nesta 24-Aralık-2009 12:21

Bölgelerle İlgili Sorularım..
 
hocalarım şu sorulara cevap verirseniz sevinirim:
erozyon en fazla hangi bölgebölgede görülür
rüzgar erozyonu en fazla hangi bölgede görülür.
birde en fazla göl hangi bölgemizdedir? (akdeniz- doğuanadolu) çokteşekkür ederimmm

GUNBAN 24-Aralık-2009 15:46

Alıntı:

nesta Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 13086)
hocalarım şu sorulara cevap verirseniz sevinirim:
erozyon en fazla hangi bölgebölgede görülür
rüzgar erozyonu en fazla hangi bölgede görülür.
birde en fazla göl hangi bölgemizdedir? (akdeniz- doğuanadolu) çokteşekkür ederimmm


İç Anadolu bölgesi erozyon şiddetinin en yüksek olduğu bölgelerimiz arasındadır. Bu bölgemizde erozyonun şiddetli olmasında, orman alanlarının büyük ölçüde tahrip edilmesi, yerine gelişen step bitki örtüsünün toprak kaybını önleyememesi, nadaslı buğday tarımının yapılması ve mera alanlarındaki aşırı otlatma önemli etkenlerdir. Bölgenin Konya ve Tuz gölü çevresinde ise şiddetli bir rüzgar erozyonu görülür. Söz konusu alanlarda toprağın organik maddeler bakımından fakir olması, yapısının bozuk ve tekstürlerin rüzgarla taşınmaya elverişli büyüklükte olması, güney ve güneybatıdan esen rüzgarların toprak örtüsünü kaldırabilecek şiddette olması ve arazinin bitki örtüsünden yoksun bulunması erozyonun yüksek olmasına yol açar.
Türkiye'nin erozyona en fazla maruz kalan bölgelerinden bir diğeri Güneydoğu Anadolu bölgesidir. Aşırı otlatma, eğimli arazilerde tarla açılması, yağışların büyük bölümünün şiddetli sağanaklar biçiminde olması, erozif etkiyi kuvvetlendirir. Bu bölgemizde özellikle Siirt, Mardin ve Bitlis'te erozyon hızı oldukça yüksektir. (alıntı)
Zannederim 1. ve 2. sorularına cevap verir.
3 sorunun cevabı ise;Yurdumuzun göl yönünden en zengin yeri Akdeniz Bölgesi’dir.(Göller yöresindeki büyük göllerin dışında;özellikle karstik erime çukurlarının oluşturduğu onlarca küçük göl bulunmaktadır.

nesta 24-Aralık-2009 17:53

Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. rüzgar erozyonunda şüphem yoktu ama yağmurlarla taşınmada kafam karışıktı.... sağolun...

bakdeniz 25-Aralık-2009 09:32

erozyonun en fazla olduğu bölge kousunda güngör hocama katılıyorum. ancak göl bakımından en zengin bölge ise doğu anadoludur.

SaBaH GüNeŞi 25-Aralık-2009 12:35

Bende en fazla bölgenin Akdeniz Bölgesi olduğunu biliyorum(yoksa yanlış mı biliyorum?)

Erozyon konusunda da Güngör hocam gayet acıklayıcı konuşmuş :)

GUNBAN 25-Aralık-2009 17:59

Alıntı:

bakdeniz Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 13112)
erozyonun en fazla olduğu bölge kousunda güngör hocama katılıyorum. ancak göl bakımından en zengin bölge ise doğu anadoludur.

Kardeş, değişik coğrafya platformlarında bu konu tartışılmakta.genel kanaat ise Akdeniz bölgesi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Ben de buna katılıyorum.Şöyleki; Doğu Anadolu Bölgesinde Van gölü çevresindeki 4-5 göl, birkaçtane buzul gölü ve hazar, tortum gibi göllerin dışında fazla göl yok. Oysa, Akdeniz bölgesinin göller yöresindeki büyük göllerin dışında, karstik erime alanlarında bizim haritalarda göremeyeceğimiz oldukça fazla küçük göl var, Bunun dışında Toroslardaki küçük buzul gölleri, kıyı set gölleri de bulunmaktadır.Belki de En büyük gölümüz Van gölünün Doğu Anadolu da bulunması kafalarda bu bölgede göllerin çok olduğu düşüncesini doğurmaktadır. Kesin emin değilim. Ama Marmara bölgesinde bile göl sayısının Doğu Anadoludan daha fazla olduğunu düşünüyorum.;)

Cahit ERAYDIN 25-Aralık-2009 19:33

Güngör hocamın göllerin en fazla olduğu bölgenin Akdeniz bölgesi olduğu fikrine katılıyorum ,Akdeniz bölgesinde bilinen göllerin dışında irili ufaklı bir çok göl vardır ve sayıca Doğu Anadolu bölgesindeki göllerden fazladır diye biliyorum..

rhturk 25-Aralık-2009 21:59

Coğrafyayı ''enlerin'' arasına sıkıştırıp bırakmışız. Bir gün coğrafyanın şu ''enlerinden'' kurtulduğunu görürsem deve keseceğim. Sanki birileri eline bir ölçek almış da bölge bölge ölçümlerini yapmış. Önemli olan erozyonun oluşma nedenlerini kavratmak. Öğrenci bunu öğrenirse ülkemizde yağmur ve rüzgar erozyonun nerelerde yoğunluk kazandığını kavrayacaktır.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:29.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas