Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   9. SINIF CEVABI ARANAN SORULAR (https://www.bizimcografya.com/88-9-sinif-cevabi-aranan-sorular/)
-   -   Ekvator'da Neden Gece-Gündüz Süreleri Eşittir? (https://www.bizimcografya.com/9-sinif-cevabi-aranan-sorular/6671-ekvatorda-neden-gece-gunduz-sureleri-esittir.html)

yusufili 26-Aralık-2011 19:42

Ekvator'da Neden Gece-Gündüz Süreleri Eşittir?
 
Ekvator'da neden yıl boyunca gece ve gündüz süreleri eşittir?Yani Ekvator'da yıl boyunca 12 saat gece,12 saat gündüz yaşanır.Bunu bir türlü anlamış değilim.
Yaptığım araştırmlardan elde ettiğim bilgilerde beni bu konuda tatmin etmedi.Acaba bu konuda iyi bir açıklaması olan arkadaşımız var mı?Yardımcı olacak arkadaşımız olursa sevinirim.

Cahit ERAYDIN 26-Aralık-2011 20:05

Cevap: Ekvator'da Neden Gece-Gündüz Süreleri Eşitt
 
Bu konuya verilen cevaplarda sizi tatmin etmeyen nedir hocam merak ettim? Yani açıklamaların neresi size yetersiz geldi ?

sezen kalmaz 26-Aralık-2011 20:08

Cevap: Ekvator'da Neden Gece-Gündüz Süreleri Eşitt
 
Aydınlanma dairesinin yıl boyu ekvatoru iki eşit parçaya bölmesi sizi niye tatmin etmiyor ki hocam, gece gündüz süre farkı aydınlanma dairesi ve yer ekseni arasındaki açıya bağlı olarak değişiyor ancak ekvatorda bu açı yıl boyu sıfır olduğu için fark oluşmuyor.

unal59 26-Aralık-2011 20:21

Cevap: Ekvator'da Neden Gece-Gündüz Süreleri Eşitt
 
Aydınlanma çizgisinin her zaman ekvatoru iki eşit parçaya bölerek geçmesi( ekvatorun yarısı karanlık(gece) bölgede,diğer yarısı aydınlık(gündüz) bölgede kalır) nedeniyle gece gündüz süreleri her zaman eşittir.

yusufili 26-Aralık-2011 20:41

Cevap: Ekvator'da Neden Gece-Gündüz Süreleri Eşitt
 
Arkadaşlar açıklamalarınız için teşekkür ediyorum.
Hazır konu gece-gündüz sürelerinden açılmışken başka bir soru sorayım.
Dünya'nın her yerinde gece ve gündüz süreleri 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde eşittir.
Peki neden Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Astronomi Labaratuvarı verilerinde bu tarihlerde gece ve gündüz eşitliği çıkmıyor.Örnek vermek gerekirse;
İstanbul'da 21 Mart tarihinde güneşin doğuş saati 6:01 iken batış saati 18.21'dir.Bu durumda 21 Mart tarihinde İstanbul'da 12 saat 20 dakika gündüz yaşanırken 11 saat 40 dakika gece yaşanıyor.
Benzer durum 23 Eylül tarihinde de yaşanmaktadır.23 Eylül tarihinde İstanbul'da güneşin doğuş saati 5:48 iken batış saati 18.03'dür.Yani İstanbul'da 23 Eylül tarihinde İstanbul'da 12 saat 15 dakika gündüz yaşanırken 11 saat 45 dakika gece yaşanıyor.
Baktığım birkaç ilde de durum aynı.Burada bir yanlışlık yok mu?Ya biz yanlış biliyoruz.Ya da Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Astronomi Labaratuvarı verilerinde bir yanlışlık var.

Verilere bakmak isterseniz işte link (İstanbul için)

Gne Dou-Bat Zamanlar - B. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Aratrma Enstits ASTRONOM Laboratuvar

Eğer diğer illere bakmak isterseniz aşağıdaki linkten istediğiniz ili seçerek o ile ait güneşin doğuş ve batış saatlerine de bakabilirsiniz.

B.Ü. KRDAE Astronomi Laboratuvarı

didanlı 28-Aralık-2011 00:04

Cevap: Ekvator'da Neden Gece-Gündüz Süreleri Eşitt
 
yusuf hocam ekinokslarda gece gündüz eşitliği sadece dönenceler arasında değilmiydi.?karşıklık burdan kaynaklanıyor olabilirmi?
yoksa kutupları düşünün 6 aylık gece ve gündüzün başlangıç tarihleri bu tarihler ki buda bize heryerde eşit olmadığını zaten söylüyor

Hasan Doğan 28-Aralık-2011 14:58

Cevap: Ekvator'da Neden Gece-Gündüz Süreleri Eşitt
 
Dünyanın şeklinden dolayı aydınlanma çemberi dünyayı her zaman iki eşit parçaya böler.Yarı kürelerde oran farklı olsada dünyanın genelide oran1/2 dir.Ekvator iki kutuptan eşit uzaklıkta olduğu için aydınlanma çemberi tarafından her zaman eşit iki parçaya bölünür.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:17.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas