Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   BELİRLİ GÜNLER VE HAFTALAR (https://www.bizimcografya.com/149-belirli-gunler-ve-haftalar/)
-   -   30 Ağustos ZAFER Bayramımız Kutlu Olsun (https://www.bizimcografya.com/belirli-gunler-ve-haftalar/2444-30-agustos-zafer-bayramimiz-kutlu-olsun.html)

Ayşenur KILIÇ 30-Ağustos-2009 10:11

30 Ağustos ZAFER Bayramımız Kutlu Olsun
 
Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşmasıyla yurdumuz tamamen elimizden alınıyor, vatanımızda hür olarak yaşama hakkımıza son veriliyordu. Yüzyıllardır üzerinde bağımsız olarak yaşadığımız bu topraklar düşmanlara veriliyor, bizim de bunu kabul etmemiz isteniyordu.

http://img.blogcu.com/uploads/emelin...xp9%5B1%5D.jpg

Türk milletinin bu durumu kabul etmesi elbette mümkün değildi. 19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Samsun'a çıkmasıyla, lideriyle kucaklaşan Anadolu, Atatürk'ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Amasya Genelgesi'nin yayınlanmasının ardından Erzurum ve Sivas Kongreleri yapıldı. Daha sonra 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelen Atatürk, 23 Nisan 1920'de TBMM'yi kurdu. Böy-lece hem memleketin yönetimi halkın iradesine verilmiş oluyordu. Hem de Kurtuluş Savaşı'nın merkezi Ankara oluyordu.

http://www.beykonak.bel.tr/script/news/30Agustos.jpg

TBMM meclisi yaptığı görüşmelerde yurdun durumunu ve kurtuluş çarelerini aradı. "Misak-ı Millî sınırları içinde vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı görüşü"nden hareketle, düşmanla mücadele kararı alındı. Oluşturulan düzenli ordularla savaşa girildi. İlk başarı, Doğu'da Ermeni çetelerine karşı kazanıldı. Daha sonra, Batı cephesinde, Yunanlılarla, I. İnönü ve II. İnönü Savaşları yapıldı. Bu savaşların kazanılmasıyla Yunanlılar'a büyük bir darbe indirilmiş oldu. Bunun üzerine Yunan ordusu yeniden saldırıya geçti. Saldırı üzerine Mustafa Kemal, or-dularına: "Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz." emrini verdi.


http://i32.tinypic.com/1zmmo44.jpg



Türk askeri, büyük bir azim ve fedakârlıkla bu karara uydu. 23 Ağustos ve 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Meydan Muharebesiyle, Türk milleti 1699 Karlofça Antlaşmasından beri ilk defa toprak kazanmaya başlıyordu. Sakarya Savaşı, Türk milletinin savunma durumundan taarruz durumuna geçtiği önemli bir savaş olarak da tarihe geçti. Bu zafer sonunda, TBMM tarafından, Mustafa Kemal'e "gazi" unvanı ve "Mareşal" rütbesi verildi.

http://img03.blogcu.com/images/s/a/n...1239393543.jpg


Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Sakarya Savaşı'ndan sonra, büyük bir taarruzla düşmanı tamamen yok etme kararı alındı.
1922 yılı Ağustosuna kadar, hazırlıklar tamamlandı. Güneydeki Türk birlikle-ri, büyük bir gizlilik içinde Batı cephesine kaydmld". İstanbul'daki cephane depolarından silah ve cephane kaçırıldı. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hâle getirilen toplar onarıldı. Yeni silâhlar satın alındı. Ordumuza taarruz eğitimi yaptırıldı. Bu hazırlıklardan sonra, Gazi Mustafa Kemal'in başkomutan-lığını yaptığı ordumuz, 26 Ağustos 1922'de düşmana saldırdı. Bir saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos'ta düşman çember içine alındı. Sağ kalanlar esir alındı. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis'te vardı.
Bu savaş, Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık
Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.

http://i28.tinypic.com/5ulq37.jpg

Büyük Tarruzun başarıyla sonuçlanmasından sonra düşman, İzmir'e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla yurdumuz düşmandan temizlenmiş oldu. Hain düşmanın, haksızca ve alçakça işgaline "dur" diyen ve kanımızın son damlasını akıtmadan yurdumuzu bırakmayacağımızı dünyaya ispatlayan bu büyük zaferi her yıl, 30 Ağustos günü, bayram yaparak kutluyoruz.

http://i25.tinypic.com/2ur2vtl.jpg


Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ,Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:
''Ulusumuzun büyük önderi, ordularımızın ebedi Başkomutanı, eşsiz devlet adamı yüce Atatürk,
Üstün liderliğinizde Türk milleti ve ordusuyla gerçekleştirdiğiniz Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 87. yıl dönümü nedeniyle huzurlarınızdayız.
Büyük Taarruz, Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinin atıldığı, tarihe yön veren emsalsiz bir muharebedir. Bugün bağımsız bir devlet çatısı altında yaşayan herkes bu zafere ve O'nu kazanana çok şey borçludur. Kurduğun Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ve Türk milletinin büyük Atatürk sevgisi sonsuza kadar yaşayacaktır.
Gücünü milletinden, ışığını sizden, cesaretini tarihten, kuvvetini damarlarındaki asil kandan alan Türk ordusu her zaman nöbette ve görevinin başındadır. Rahat uyu, ruhun şad olsun.''

http://i32.tinypic.com/21bnq0g.jpg

Türk tarihi zaferlerle doludur. Ama 30 Ağustos 1922’de zaferle sonuçlanan Dumlupınar Savaşı, Türk ulusunun yeniden dirilişidir


http://i31.tinypic.com/33bll6r.jpg




http://www.ataturk-resimleri.com/dat...stos_giris.jpg


http://www.tsk.tr/10_ARSIV/10_4_Dige..._haftasi/1.jpg

.

Selçuk ÖZTÜRK 30-Ağustos-2009 12:56

Herkesin 30 agustos Zafer bayramı kutlu olsun Ülkemizi bölmek isteyenler umduklarını bulamayacaklardır Ne mutlu Türküm diyene

bazalt10 30-Ağustos-2009 13:13

Bizler zaferler kazanmayı zaferleri kutlamaktan daha iyi yapan bir milletin üyeleriyiz

hasan kesme 30-Ağustos-2009 14:31

Bu güneş asla batmayacak, zafer bayramımız kutlu olsun.

123456 30-Ağustos-2009 14:37

Bayrak inmez, ezan dinmez, vatan bölünmez, sonsuza kadar zafer bayramlarına.

coğrafyacıyım 30-Ağustos-2009 15:00

Ne Mutlu Türküm Diyene! Zafer Bayramımız Kutlu Olsun...

Tugay NAYKI 30-Ağustos-2009 21:58

30 Ağustos Ağlıyor..!

Memlekette toprak satma, maden satma, hazineyi soyma ve sülalece zengin olma, aile kalkınma partileri kurma furyası dört nala gittiği için,

Mustafa Kemal'i yıllardır sömüren siyasi cambazlar hala iplerin üzerinde entrikalar çevirmeye yüzleri kızarmadan devam ettikleri için,

Sürekli sunni gündemlerle ülke gündemini gereksiz konularla meşgul ettikleri için,

Ekonominin konuşulmadığı, yolsuzluklar ve yoksullukların bir türlü gündeme gelmediği için 30 ağustos ağlıyor..

http://i30.tinypic.com/jsh98k.jpg

Tugay NAYKI 30-Ağustos-2009 22:00

87 yıl önce bize bugünleri sağlayan tüm zihniyetleri özlemle rahmetle anıyorum.

http://i25.tinypic.com/30rpcuq.jpg

SaBaH GüNeŞi 30-Ağustos-2009 22:02

Tüm Türk Ulusunun Zafer Bayramı kutlu olsun...

Tugay NAYKI 30-Ağustos-2009 22:08

Şehitler, Kuvayı Milliye şehitleri, siz toprak altında derin uykudayken düşmanı çağırdılar, satıldık, uyanın!

Biz toprak üstünde derin uykulardayız.

Nazım Hikmet (1959)


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:03.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas