Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   COĞRAFİ MAKALELER VE DOSYALAR (https://www.bizimcografya.com/15-cografi-makaleler-ve-dosyalar/)
-   -   Yüksek Dağlarda ki Sert Yaşam Koşulları.. (BİLGİ) (https://www.bizimcografya.com/cografi-makaleler-ve-dosyalar/1973-yuksek-daglarda-ki-sert-yasam-kosullari-bilgi.html)

Tugay NAYKI 07-Temmuz-2009 21:33

Yüksek Dağlarda ki Sert Yaşam Koşulları.. (BİLGİ)
 
Yüksek dağlardaki sert iklim ve doğa koşulları bitki ve hayvanlar kadar insanların da bölgede yaşamasını sınırlayıcı bir engel oluşturur. Yükseklik arttıkça hava basıncı düşer ve sınır kabul edilen 4.000-5.000 m yükseklikten sonra insanlarda bazı fizyolojik rahatsızlıklar ortaya çıkar. Yükseklik arttıkça Güneş ışınlarının, özellikle morötesi ışınların yoğunluğu artar. Her 1.000 m’de bir yıllık ortalama sıcaklık 5-6 derece düşerken nemli bulutların buralarda yığılması nedeniyle yağış miktarı iki, hatta üç kat çoğalır. Dağ ikliminin hastalıkları iyileştirici etkisi güçlü Güneş ışınlarından, düşük basınçtan ve temiz havadan kaynaklanır.

İklim koşulları dağın bir yamacıyla öteki, doruğa yakın yerlerle, etekleri arasında da farklılık gösterir. Rüzgara karşı olan yerler rüzgarı karşıdan almayan yerlere göre daha çok yağış alır. Özel konumlarına göre vadilerde de farklı iklim koşulları hüküm sürer. Dağlar yüksekliğe göre değişen bir dizi iklim ve bitki örtüsü kuşağına ayrılmıştır.

Ayşenur KILIÇ 02-Ağustos-2009 12:51

Tugay hocam teşekkürler :) .


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:11.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas