Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   COĞRAFYA HABERLERİ (https://www.bizimcografya.com/67-cografya-haberleri/)
-   -   Avlanması Yasak Ama Nesli Tükeniyor: Kırmızı Benekli Alabalık.. (https://www.bizimcografya.com/cografya-haberleri/2432-avlanmasi-yasak-ama-nesli-tukeniyor-kirmizi-benekli-alabalik.html)

Tugay NAYKI 28-Ağustos-2009 18:13

Avlanması Yasak Ama Nesli Tükeniyor: Kırmızı Benekli Alabalık..
 
Avlanması yıl boyunca yasak olan kırmızı benekli alabalığın nesli hızla tükeniyor.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, 12 yıl boyunca yürüttüğü çalışmalar sonucu Van Gölü'nün endemik türü olan inci kefalinin korunma altına alınmasını sağlamasının ardından şimdi de kırmızı benekli alabalığın neslinin devam etmesi için uğraş veriyor.

http://i27.tinypic.com/m7x7qh.jpg

Prof. Dr. Sarı, kırmızı benekli alabalığın kirliliğe, sele ve erozyona karşı fazla hassas olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Aşırı avcılık dışında bu etmenlere bağlı olarak, son yıllarda ülkemizdeki kırmızı benekli alabalık popülasyonunda çok ciddi azalma vardır. Örneğin, Erzurum, Kars ve Ardahan civarındaki tüm derelerde, Karadeniz'deki bütün derelerde kırmızı benekli alabalık vardı, şimdi ise çok az derede balık kaldı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde Fırat ve Dicle'nin bütün kollarında da bu balık türü vardı, ama artık kalmadı."

Van'da sadece Bahçesaray ve Çatak çaylarında kırmızı benekli alabalık kaldığını bildiren Prof. Dr. Sarı, bunların da çok ciddi tehdit altında bulunduğunu, tehdidin suyun hızla kirlenmesinden, heyelan ve selden kaynaklandığını belirtti.

Prof. Dr. Sarı, balığın neslinin tükenmesinde aşırı avcılığın da büyük bir etmen olduğunu söyledi.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:15.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas