Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   GENEL (https://www.bizimcografya.com/115-genel/)
-   -   Da Vıncı'nin Yedi İlkesi.. (https://www.bizimcografya.com/genel/4334-da-vincinin-yedi-ilkesi.html)

zumrut_ 23-Kasım-2009 17:32

Da Vıncı'nin Yedi İlkesi..
 
Bilim bilgiyi, bilgelik ise bilimi örgütler."
Emmanuel KANT








Leonardo Da Vinci, aşağıdaki 7 ilkesiyle hem bilimsel düşünebilmenin öğelerini, hem de aklın sağlıklı kalabilmesi için nelerin yapılması gerektiğini anlatmaktadır. Bu arada sanatsal düşüncenin nasıl olması gerektiğine değiniyor. Da Vinci’ nin ortaya koyduğu bu ilkeler büyük değer taşıyor. Çünkü bu ilkelerle anlatmak istediği bütün özellikler kendinde vardı. Bu bakımdan denenmiş, yararları görülmüş ilkelerdir bunlar...

Herkesin bir Da Vinci olması beklenemez kuşkusuz... Ama, beş yüzyıl kadar gerilerden gelen bu bilgilerin, dikkatle incelenip uygulamaya çalışılmaları, hiç değilse önemleri kavranıp bilinmesi gereklidir.

1 CURIOSITA: Yaşama doymak bilmeyen bir merak ile öğrenmeyle bağlı olmaktır. Hiçbir konu, hiçbir dal ayrımı yapmaksızın, çevremizdekilerin düşünecek, söyleyeceklerinden çekinmeden, merakımızı kaybetmeden sormak, araştırmak, öğrenmek gereklidir. 



2 DIMASTRAZIONE: Bilgiyi deneme yolu ile sınama, kararlılıkla hatalardan ders alma isteği anlamına gelir. Öğrenilen her şey kesinlikle denenerek sınanmalı, doğruluğuna ondan sonra karar verilmelidir. 



3 SENSAZIONE: Duyguların özellikle yaşamsal deneyimlerin bir aracı olan görüşün sürekli olarak arıtılması anlamına gelir. Müzik dinlemeli, resim çizmeli, müzeler gezmeli, kitap okumalıyız. Değişik yiyecek ile içecekler tatmalı, çevremizdeki her şeye dokunmalıyız. 



4 SFUMATO: Belirsizlik, paradoks ile kararsızlığı kucaklama isteği anlamına gelir. Gelişen dünyada başarılı olmak için belirsizlikler altında çalışmaya alışmalıyız. Paradoksla karşılaştığımızda suskunluğumuzu koruyarak etkili ile sağlıklı bir zihne sahip olabiliriz. 



5 ARTE/SCIENZA: Bilim ile sanat, mantık ile hayal arasındaki dengenin geliştirilmesi anlamına gelir. Her insan doğuştan her türlü yeteneğe sahiptir. 



6 CORPORALITA: Zarafet her iki eli de aynı biçimde kullanabilmenin fitresi ile dengenin sağlanması anlamına gelir. Başarı için kişinin öncelikle kendisiyle barışık olması gerekir. Bunu sağlayacak bir etken de insanın sağlıklı, zarif, dengeli bir vücuda sahip olmasıdır. Bunun için kişinin sahip olduğu fiziki yapısını geliştirmesi gerekir. Bunu sağlamak amacıyla kişi; stresten uzak durmalı, zihnini şen tutmalı, dengeli bir beslenme yapmalı, uykusunu düzenli olarak almalı, zarafetine dikkat ederek, sağlığını korumalıdır. 



7 CONNESIONE: Bütün olanlar ile her şeyin ilişkisini anlamak, değerlendirmek, sistemli düşünme anlamına gelir. Kısaca yaşadığımız her şeyi birbiriyle olan ilişkisini anlamaya çalışmalı, her şeyi bir arada değerlendirmeliyiz.


GUNBAN 23-Kasım-2009 17:38

Bütün olanlar ile her şeyin ilişkisini anlamak, değerlendirmek, sistemli düşünme anlamına gelir. Kısaca yaşadığımız her şeyi birbiriyle olan ilişkisini anlamaya çalışmalı, her şeyi bir arada değerlendirmeliyiz.

Gerçekten güzel olan ilkelerden biri.

SaBaH GüNeŞi 23-Kasım-2009 20:10

Güngör hocamın seçtiği ilkenin yanında diğer ilkeler de olmazsa olmazlardan... Hepsi bir bütün olursa zaten insan mükemmel olur değil mi :)

Ayrıca 1.ilkenin Türkçe versiyonu da ; Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır :))


Teşekkürler Zümrüt Hanım..


Ben de hepsi var :D


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:28.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas