Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   GENEL (https://www.bizimcografya.com/115-genel/)
-   -   Gerçek Dünya Haritasını Gördünüz mü? (https://www.bizimcografya.com/genel/4821-gercek-dunya-haritasini-gordunuz-mu.html)

zumrut_ 09-Şubat-2010 12:56

Gerçek Dünya Haritasını Gördünüz mü?
 



İlkokuldan bu yana bir çok dünya haritası gördüğünüze eminim. Gördüğünüz dünya haritasının gerçeği yansıtıp http://www.petersmap.com/peterms.gifyansıtmadığını hiç düşündünüz mü? Bugüne kadar gördüğünüz dünya haritalarının size yanlış olduğunu söylesem ne dersiniz?
Peter Projeksiyonlu Dünya Haritası(yukarıdaki resim) ilk defa Dr. Arno Peters tarafından 1974’te Almanya’daki Basın Konferasında ilk defa tanıtılmış ve yüzyılın en büyük tartışmalarından birisi başlatılmıştır.
Peki bu harita doğruda bizim bugüne kadar gördüklerimiz yanlış mı? Şöyleki;
Dünya yuvarlaktır. Kağıt üzerindeki dünya haritaları yuvarlak olan dünyamızı düz bir şekilde gösterirler. Dünyada bir çok projeksiyon olmasına karşın hepsinin güçlü ve zayıf oldukları noktalar farklıdır. Siz sizin için hangi parametre önemliyse o konudaki başarılı projeksiyonu tercih edersiniz. Peters projeksiyonlu dünya haritası ALAN konusunda en doğru haritadır. Yani ülkelerin coğrafik alanlarının, boyutları konusunda.
Grönland mı büyüktür, Çin mi? Robinson projeksiyonu gibi bugün hemen hemen her yerde gördüğünüz haritalarda her iki bölgenin birbirinin neredeyse aynısı gibi gözüktüğünü göreceksiniz. Halbuki Çin, Grönland’dan tam 4 kat büyüktür.
Robinson projeksiyonuna benzer haritalardaki çizgiler, özellikle deniz ve hava seyahati yaparken pusula kullananlar için daha uygundur. Birde bu tip haritalarda göze hoş görünmesi ve politik kaygılarla bazı orantılarda oynanmıştır. Ör. ABD ve Avrupa olduğundan büyük gösterilmekte ve haritanın tam ortasına denk getirilmektedirler.
Peter projeksiyonu ile ilgili göze çarpan noktalar kısaca şunlardır;
Her ülke kendi coğrafi alanı orantısında haritada yer almaktadır.
Bu haritada tüm kara, ülke ve denizler yer almaktadır ve coğrafi açıdan karşılaştırma yapılabilir.
Eşit eksenli bir haritadır.
Tüm Kuzey-Güney çizgileri paraleldir.
Eşit pozisyonları gösterir.
Doğu-Batı çizgileri paraleldir. Bir noktanın ekvatordan ne kadar uzxaklıkta olduğunu tahmin etmek kolaydır.
Robinson projeksiyonu gibi diğer projeksiyonların tercih edilmelerini bir sebebide politik. Özellikle Kuzey yarımküredeki ülkeler, Avrupa ve Amerika normal orantılarda coğrafi olarak küçük kalmaktansa bu tipte küçük harita hileleri ile kendilerini çok daha cüsseli gösterirler. Herkesin kafasında yaratmaya çalıştıkları “büyük” imajını birazda bu şekilde “subliminal” olarak olarak yaptılar.
Peter projeksiyonlu Dünya Haritası’nı ben Türkiye’de bulamadım.

Detaylı bilgi: http://www.petersmap.com/
merak ettım bızım coğrafyacıların yorumunu


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:22.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas