Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   GENEL (https://www.bizimcografya.com/115-genel/)
-   -   Coğrafya’ya Hiç Böyle Baktınız mı? (https://www.bizimcografya.com/genel/5253-cografya8217ya-hic-boyle-baktiniz-mi.html)

zumrut_ 29-Nisan-2010 16:36

Coğrafya’ya Hiç Böyle Baktınız mı?
 
COĞRAFYA’YA HİÇ BÖYLE BAKTINIZ MI?
Bu ülkeyi sevmek için önce tanımak gerekir. Gerçekten tanıyınca göreceksiniz ki bu ülkeye basit bir sevgi duymak az gelir, ona aşık oluverirsiniz. Tanımak, ama nasıl? Dağıyla, ovasıyla, akarsuyu ve gölüyle.. Toprağı, suyu, havasıyla..

Hani aşık olduğunuz birisine duyduğunuz o büyük merak var ya, bizimkisi de böyle bir şey aslında. Bu ders öyle bir şey ki, konularını hazmettiğinizde, bu ülkenin dağlarına bakarken daha anlamlı bakarsınız. Adeta röntgenini çekersiniz arazinin. Siz araziyle, arazi sizinle konuşur. Çünkü onun dilini öğrenmiş olan seçkin kişilerden birisinizdir artık.

Tanıdıkça bu harika yeryüzü parçasını, mutlu olursunuz, geleceğe büyük bir umutla bakarsınız. Çünkü altındaki ve üstündekilerle bu topraklar, size güç verir. Bu toprakların sırrını çözdüğünüzde, üzerinde gezinirken bile incitmekten çekinirsiniz. Bu ülkenin dağlarına , ovalarına, platolarına bakmak içinizi titretir. Çünkü siz bu derste, sadece coğrafyayı değil, bu vatanı yürekten sevmeyi öğrenirsiniz.
Bu topraklarda hüzün de vardır, mutluluk da. Gurur da vardır özlem de. Gelibolu tepelerinden Çanakkale Boğazı’na bakarken ağlarsınız. Tam 250 bin şehidimizin yerine. Sarıkamış sırtları sizi hıçkırıklara boğar. 90 bin vatan sevdalımızın boğazımıza düğümlendiği yerdir orası.

COĞRAFYA, bu ülkeyi şartsız sevmektir. Bu ülkede yaşayan herkesi kucaklamaktır. Bu ülkeye aşık olan, bu ülkenin doğusunu-batısını, kuzeyini-güneyini aynı tonda aynı duygularla sever. İşte, bu ülkeye duyulan gerçek aşk böyle bir şeydir. Bu aşkın mimarı da COĞRAFYAdır.

COĞRAFYA, sizi hayallerinize taşır. Nemrut’tan Güneş’in batışını seyrederken mest olursunuz, Ege ve Akdeniz sahillerinde kendinizi bir Cennet’te bulursunuz. Kapadokya, sizi hayretlere düşürür, Pamukkale’nin güzelliği karşısında diliniz tutulur, Yedigöller’de kendinizden geçersiniz, Tortum Şelalesi, coşturur sizi, Kızılören’deki olağanüstü görüntü ise tam bir şok yaşatır. Karadeniz’in yaylalarında bulutların üstüne çıkar, dünyaya bir de oradan bakarsınız, İç Anadolu’nun uçsuz bucaksız bozkırlarında, kendinizi hiç olmadığınız kadar özgür hissedersiniz.. Bu ülkenin her tarafı sürprizlerle doludur. Size bu sürprizler dünyasının kapısını COĞRAFYA açar.
Coğrafya hayatımızın neresinde diye sormayın. Çünkü siz, COĞRAFYAnın tam da içindesiniz. Üstelik hayat boyu. Başka şeylerden kaçabilirsiniz ama COĞRAFYAdan asla! Yeryüzünün her yeri COĞRAFYAdır çünkü.

COĞRAFYA, size mikroskop kullanmadan maddenin arka planını anlatır. COĞRAFYA, yeryüzündeki o müthiş ahengi, inanılmaz işbirliğini çözmektir. Dilsiz bir taşın dilinden anlamaktır. Toprağın suyla, suyun bitkiyle olan muhteşem düetini keyifle seyretmektir.
COĞRAFYAYI ANLAMAK, HAYATI ANLAMAKTIR!

Murat ŞAHİN
Coğrafya Öğretmeni (SAKARYA)

Teşekkürler hocam müsadenizle bu sayfayı ,bizim coğrafyada paylaşmak istedim .Okadar güzel anlatmışsınız'ki...z

GUNBAN 29-Nisan-2010 16:47

Paylaşan Zümrüt Hanıma ve yazıyı Hazırlayan Murat Hocama teşekkür ediyorum. Çok güzel bir yazı.

Ayşenur KILIÇ 29-Nisan-2010 16:56

Güzel bir yazı. Teşekkürler Zümrüt Hanım ve Murat Hocam :) .

Cahit ERAYDIN 29-Nisan-2010 19:01

Gerçekten güzel bir anlatım olmuş.bende Zümrüt Hanıma ve yazıyı düzenleyen Murat Hocama teşekkür ediyorum....

Tugay NAYKI 29-Nisan-2010 23:06

Murat Şahin hocam ve zümrüt hanım teşekkürler..

Herzaman söylemişimdir ülkemizi yöneten siyasiler dünya haritasına bakmış olsalar, yada coğrafya ile içiçe yaşamış olsalar, bu coğrafyanın evladı olsalar yada en azından az bir coğrafi bilgiye sahip olsalar herşey daha farklı olacaktır..

Tuğba YILDIRIM 30-Nisan-2010 11:47

çok güzel bir paylaşım teşekkürler Zümrüt hanım

tutku aydın 13-Ağustos-2012 13:11

Cevap: Coğrafya’ya Hiç Böyle Baktınız mı?
 
Teşekkürler zümrüt öğretmenim, güzel bir paylaşım olmuş.

coğrafya34 16-Ağustos-2012 23:09

Cevap: Coğrafya’ya Hiç Böyle Baktınız mı?
 
Teşekkürler hocam paylaşım için.

hande yaman 19-Ağustos-2012 20:48

Cevap: Coğrafya’ya Hiç Böyle Baktınız mı?
 
Teşekkürler hocam


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:11.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas