Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   GENEL (https://www.bizimcografya.com/115-genel/)
-   -   Evrenin Çizgi Tarihi.. Larry Gonick.. (https://www.bizimcografya.com/genel/5609-evrenin-cizgi-tarihi-larry-gonick.html)

zumrut_ 27-Temmuz-2010 22:11

Evrenin Çizgi Tarihi.. Larry Gonick..
 


Yazan: elfy Kategori: Tarih| Çizgi Roman
http://www.neokudum.com/wp-content/u...43-228x300.jpg
Tarih ile aranız nasıldır? Benim pek fena değildir. Tarih bilgim iyidir anlamında söylemiyorum bunu, en azından meraklıyımdır ve tarihi sıkıcı bulmam.
Ama okuldaki tarih derslerinden pek az şey öğrendiğimi de söylemem gerekir. Bir kere ezberlemek gerekiyordu, ikincisi asla bütün olarak anlatılmıyordu. Yani 1071’de buralarda neler olduğunu öğrenirken, dünyanın başka coğrafyalarında o yıllarda neler olduğunu asla bilemezdiniz. Bütünlükten kopuk ve neden sonuç ilişkisi kurmaya engel olurdu bu bende. E o zaman ezberle gitsin, sınavdan çıkınca unutsan da olur.
Fakat bu kitapla 10-12 yaşlarımda tanışsaydım benim de bambaşka bir tarih kavrayışım olurdu gibi geliyor. Larry Gonick çocuklar için bir tarih kitabı yazmış ve çizmiş. Ama bir kitabın çocuklar için yazılması bizim okumamıza ve okurken eğlenmemize asla engel olamaz.

Kendisini aşırı eğitimli karikatürcü (Overeducated Cartoonist) olarak tanımlayan Harvard’lı bir matematik profesörü olan Gonick Evrenin Çizgi Tarihi’nin ilk cildine Büyük Patlama ile başlıyor ve evrenin oluşumu ile ilgili teorileri anlatıyor.

http://www.neokudum.com/wp-content/u...04/patlama.jpg


Sonra ilk canlıların ortaya çıkışı;
http://www.neokudum.com/wp-content/u...enim-soyum.jpg


Evrim teorisi;
http://www.neokudum.com/wp-content/u.../04/evrim1.jpg


Cinsiyetin doğuşu, ilk karaya çıkış, dinozorlar dönemi, kıtaların ayrılışı, memeliler çağı…
http://www.neokudum.com/wp-content/u...04/tombik2.jpg



Veeeee insanoğlunun sahneye çıkışı;
http://www.neokudum.com/wp-content/u...4/hominide.jpg


“Sopalar ve Taşlar” bölümünde ilk insanın ortaya çıkışı, hemen arkasından buzul çağı ve ateşin bulunuşu, ilk iş bölümleri ve kromagnonların dünyayı fethi. Bu kısımlarda dünyanın çeşitli bölümlerinde bulunan tarih öncesi kalıntıların izini sürerek, her coğrafyada ayrı ayrı neler olup bittiğini öğreniyoruz Gonick’ten. 25.000 yıl önce Çek Cumhuriyeti, Fransa, İspanya, Batı Asya Dağları, elbette Alacahöyük. Hayvanların evcilleştirilmesi… derkeeeen MÖ Sümer…
“Nehir Ülkeleri” bölümünde ilk önce Sümer’e gidiyoruz. Sümer şehirlerini şöyle bir turlayıp Kenan Ülkesine geçiyoruz. Elbette Ur şehrine de uğrayıp İbrahim ile tanışıyoruz. Oradan Mısır’a geçiyoruz. Piramitler, mumyalama yöntemleri, tanrı-krallar. Mısır hanedanları, Tutank, Ramses ve elbette Musa. İsrail ve Filistin topraklarındayız. Krallıkların çöküşü ve Asur’un yükselişi.
http://www.neokudum.com/wp-content/u...4/kurbaga2.jpg



“Beyin ve Bronz” bölümünde Gonick’in ruhuna hitap eden tarihçi Heredot’un peşindeyiz.
Yunanistan’dayız ve büyük bir medeniyetin doğuşuna tanıklık ediyoruz. Grek yaratılış mitleri, Argonotlar, Truva Savaşı. Spartalılar ve bitmek tükenmek bilmeyen savaşlar, ilk olimpiyatlar, klasik sanat ve felsefenin doğuşu.


“Kim bu Atinalılar?” bölümüne Lidya Kralı Karun ile başlıyoruz.
http://www.neokudum.com/wp-content/u...0/04/karun.jpg
Perslerle savaş, Perslerin Babil’e yönelmesi, Irak topraklarındayız artık. Persler, Atinalılar ve Spartalılar arasında gidip geliyoruz.

http://www.neokudum.com/wp-content/u...4/paradise.jpg

Denizlerde savaşıp, Aristo ile tanışıyoruz. Felsefe artık akademiktir.
Birinci cilt burada bitiyor…
Çok fena…
En heyecanlı yerinde kalmıştık…
Tüm ciltlerini arka arkaya okumak isterdim.
Bu tarih kitabı her evde olması gereken bir kitap bence. Çevremdeki her çocuğun bundan sonraki doğum günü ya da yılbaşı hediyeleri belli. Siz de tanıdığınız her çocuğa alın derim bu umulmadık derecede eğlenceli ve kesinlikle çok öğretici kitabı. Sadece tarihi değil, her hangi bir şeyi öğrenmenin çok eğlenceli bir şey olduğunu anlamak ve çocuklara anlatmak için…
Hem tarihi de doğru öğrenelim ki, tekerrür edip durmasın.
Larry Gonick’in diğer çalışmaları şunlar: http://www.larrygonick.com/html/pub/pub.html

Meraklısına Notlar:
Bu kitabı araştırırken, yurtdışındaki bir blogta “Liber Chronicarum”’a rastladım. Bulduğum ipucunu biraz daha çekince çok ilginç başka bir bilgiye ulaştım. O kadar çok internet sitesinden derledim ki aşağıdaki bilgileri, kaynak göstermem mümkün değil. (haklarını helal etmelerini umuyorum.)
Tarihte çizgilerle tarih anlatımı çok eskilere dayanıyor. 1493 yılında Hartmann Schedel tarafından kaleme alınan Nuremberg Dünya Tarihi özellikle kullanılan resimler ve grafik tasarımı bakımından dünya kitap tarihinde çok önemli bir yer tutuyor. Ünlü bir hekim ve yazar olup, 15. yüzyılın en büyük özel kütüphanelerinden birine sahip olduğu bilinen Hartmann Schedel’ın kaleme aldığı Nuremberg Dünya Tarihi, 1493 yılında Nuremberg’de tarafından yayınlandı. Önce Latince olarak ve beş ay sonra da Almanca olarak basılan bu kitap büyük bir ticarî başarı elde etti. Kitap, yaratılıştan 1493 tarihine kadar olan Dünya tarihi içeriyor. Ve kitabın son bölümü Dünya’nın beklenen Son Günleri’ne ayrılmış.
http://www.neokudum.com/wp-content/u..._weltkarte.jpg

Nuremberg Dünya Tarihi’nin 1500′den önce yayınlanmış en sofistike matbu kitap olduğu söyleniyor. Bu da daha önce olmadığı şekilde metni ve resimleri bütünleştiren farklı grafik mizampajlar kullanılmış olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca yine bu kitapla birlikte ilk kez tam sayfa resimler kullanıldı. Schedel’in ilgileri önceki tarih kitaplarınınkilere göre daha evrenseldi. Nuremberg Dünya Tarihi gerçek anlamda bir ansiklopedi sayılabilir. Schedel’in Nuremberg Dünya Tarihi 1800′den fazla tahta baskı resim içeriyor. Kitaptaki resimlerin çoğunluğu çeşitli azizleri, hükümdarları, soyluları ve dönemin rahiplerini resmediyor. Bununla birlikte kitap daha çok bir dizi önde gelen Avrupa şehirlerinin büyük formatlı resimleriyle biliniyor. Bu şehirler arasında Roma, Venedik, Paris, Viyana, Floransa, Cenova, Saltzburg, Crakow, Breslau, Budapeşte, Prag ve İstanbul bulunuyor. Kitapta ayrıca Kudüs ve İskenderiye gibi önemli Orta Doğu şehirlerinin resimleri de yer alıyor.
http://www.neokudum.com/wp-content/u...10/04/prag.jpg
Bu nadir kitapta İstanbul’a ait üç resim var. Çift sayfaya açılan kent illüstrasyonunun, İstanbul’un ilk basılı resmi olduğu kabul ediliyor. Surların üzerindeki asalet armaları Bizans imparatorlarına ait. Dikkatle bakıldığında Haliç girişini koruyan bir değil iki zincir görülüyor. Resimde “Dom. Mag Turci” olarak belirlenen yer ise, Topkapı’dan önce kullanılan Osmanlı Sarayı’nı belirtiyor. Ön plandaki yelkenli gemi de orijinaline tamamen sadık bir prototiptir ve gemicilik tarihine konu olmuştur.
http://www.neokudum.com/wp-content/u...453-2-gemi.png
İkincisi ise “fulgur” (şimşek) başlıklı resimdir. Burada da 1489′da şiddetli bir fırtına sırasında Güngörmez Kilisesi’ nin üzerinde çakan şimşek betimleniyor. O tarihte kiliseye yıldırım düşmesi sonucu, bir bölümü baruthane olarak kullanılan yapıda büyük bir patlama meydana gelmiş ve çıkan yangında 6 bine yakın insanın öldüğü yazılmıştı. İstanbul’un fethini anlatan üçüncü resmin bulunduğu sayfanın başlığında “1453″ tarihi Roma rakamlarıyla belirtilmiş. Eserde ayrıca camisi ve hayal ürünü mimarisiyle bir Truva görüntüsü, Çanakkale ve İznik resimleri de var.
Hikayenin en eğlenceli kısmı ise şu ki, bu kitabın da korsanı basılmış. Hem de 1497 yılında. Bu kitap dünyadaki ilk korsan eser olarak biliniyor ve korsan baskı çok daha nadir olduğu için, koleksiyonerlerin gözünde daha değerli…

Orijinal kitabın sonradan renklendirilmiş Latince basımının online versiyonu için:
http://daten.digitale-sammlungen.de/~db/0003/bsb00034024/images/index.html?id=00034024&fip=151 .59.152.2&no=29&seite=1
ya da: http://commons.wikimedia.org/wiki/Nuremberg_Chronicle
http://www.neokudum.com/wp-content/p...g/wpsf-img.php
Etiketler: Evrenin Çizgi Tarihi, Larry Gonick, Liber Chronicarum, Nuremberg Chronicle

Tugay NAYKI 28-Temmuz-2010 11:00

Zümrüt hanım elinize sağlık coğrafya içerikli hoş bişey ve ilginç..

Fatih GÜRIŞIK 01-Ağustos-2010 20:51

Zümrüt Hanım gerçekten çok beğendim çok teşekkürler

kesmeşeker 08-Ağustos-2010 12:39

hocam çok hoş bir anlatım olmuş elinize sağlık

dila gül 09-Ağustos-2010 18:34

çok hoş bir anlatım olmuş elinize sağlık

selimcan 10-Ağustos-2010 09:24

9.sınıflarda ders olarak bile işlenebilecek kadar güzel bir paylaşım olmuş.

izobar 11-Ağustos-2010 00:19

muhteşem bir anlatım tarzı

Demet Ezgi 13-Ağustos-2010 14:01

Güzel paylaşımınız için teşekkür ediyorum.

hande yaman 18-Ağustos-2010 00:43

teşekkürler hocam

hülya koç 27-Ağustos-2010 17:48

teşekkürler


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:48.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas