Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   GENEL (https://www.bizimcografya.com/115-genel/)
-   -   Karadeniz’de Yüzen Adalar !!! (https://www.bizimcografya.com/genel/5616-karadeniz8217de-yuzen-adalar.html)

zumrut_ 29-Temmuz-2010 21:47

Karadeniz’de Yüzen Adalar !!!
 
Karadeniz’de Yüzen Adalar !!!
Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Cografya Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Ihsan Bulut baskanligindaki ekip, Dogu Karadeniz bölgesinde 36 yüzen ada buldu.
Türkiye’nin ‘yüzen ada cenneti’ oldugunu söyleyen Prof. Dr. Bulut, “Ülkemizde kayit altina alinmis 100′den fazla yüzen ada var. Kesfedilmeyi bekleyen yüzlercesinin olduguna inaniyorum. Rize’nin Çamlihemsin ilçesinin Çayirdüzü Köyü ile Artvin’in Savsat ilçesine bagli Arsiyan Yaylasi’nda 12, Kaçkar Daglarinda 24 olmak üzere toplam 36 yüzen ada bularak tescilledik” dedi.
Türkiye’de 2000 yilina kadar yüzen adalarin pek bilinmedigini belirten Cografya Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Ihsan Bulut, ilk yüzen adanin Bingöl’ün Solhan Ilçesi, Hazarsah Köyü, Turnalar Gölünde bulduklarini ve bunu Türk Standartlari Enstitüsü Dergisinde yayinlatarak,Türk Cografya Kurultayinda bildiri olarak sunduklarini bildirdi.
http://www.bilgisehri.net/wp-content/yuzen-ada.jpg
2000 yilindan sonra bu konudaki arastirmalari Erzurum, Artvin, Samsun, Denizli, Adiyaman, Erzincan ve Çorum’da yogunlastirdiklarini anlatan Prof. Dr. Ihsan Bulut, Türkiye’nin dört bir tarafinda ki yüzen adalari bilim dünyasina kazandirmak için “Alo yüzen ada bulduk” ihbar hatti kurdu. 0 505 644 20 04 numarali cep telefonunu yüzen ada ihbarlarina tahsis eden Prof. Dr. Ihsan Bulut, Kaçkarlar’da bulunan yerel adiyla Didizuga ya da Büyük Göl olarak bilinen buzul göl oldugunu belirtti.
Rize’nin Çamlihemsin ilçesinin Çayirdüzü Köyünden yaklasik 35 kilometresi arazili otoyla, geri kalan 5 kilometresi yaya olarak çikilan bölgede yüzen adalari bulduklarini ifade eden Prof. Dr. Bulut, sunlari söyledi:
“Büyük Göl, Kaçkar Daglarinin kuzey doguya bakan yamaçlarinda, deniz sevisinden 2 bin 365 metre yüksekliktedir. Burayi Dikkaya, Çayirdüzü ve Behice köylüleri yayla olarak kullaniyor. Bölgeye Koçdüzü yaylasi denilmektedir. Zengin bitki örtüsü, iklim özellikleri, hirçin yersekilleri ve su kaynaklariyla essiz bir dogal güzellige sahip olan yaylada yüzen adalarin yer almasi da baska bir jeomorfolojik zenginlik olarak kabul edilmelidir. Gölde ve yakinindaki bir baska gölde ilginç yüzen adalar tespit ettik. Büyük Göl içerisinde yüzer halde, oturmus biçimde ve bitki örtüsünün asiri gelismesi sonuncu hareketi kisitlanmis 24 kadar yüzen ada bulunmaktadir. Su dengesi korunamamis olan yakindaki gölde ise daha küçük boyutlarda fakat 20′den fazla sulari çekilen alanda çökmüs ve karayla bütünlesmis yüzen ada bulunmaktadir. Ayrica Artvin’in Savsat ilçesine bagli Arsiyan Yaylasi’nda 12 yüzen adayi kesfettik.”
Turizm sektörünün gelistigi ve turist profilinin giderek çesitlendigi ülkemizde yüzen adalar tanitimi yeni, ziyaretçisi henüz çok korunmasi gereken önemli bir dogal kaynak olarak degerlendirilmesi gerektigini kaydeden Prof. Dr. Ihsan Bulut, “Yüzen adalar sulak alan olmalari nedeniyle sahip olduklari, ilginç flora ve fauna özellikleriyle pek çok doga bilimcisinin arastirma alanina girmektedir. Ulusal, uluslararasi turizm açisindan doga turizmi, doga egitimi, eko turizm, biyo turizm gibi etkinliklerin yeni gözdesi olarak ilgi beklemektedir. Yurt disindan irtibat halinde oldugum Amerikali meslektasim Chet Van Duzer, ‘Türkiye Yüzen Ada Cenneti olabilir’ diyor. Ayrica Duzer tarafindan Amerika’da hazirlanan iki ciltlik genel yüzen ada bibliyografyasi adli eserlerde çalismalarimizla ilgili bir çok referansa ve adalarimiza da yer verilmistir” diye konustu.
YÜZEN ADALAR NASIL OLUSUYOR?
Rüzgarla hareket eden yüzen adalar, bitki kök ve saplarinin, canli kök ve çürüklerinin birikmesiyle ve birbirine yapisarak organik madde orani yüksek siki keçemsi bir doku olusturmasiyla meydana geliyor. Birbirine tutunan bu bitkiler, suyun üstünde sal gibi yüzmeye basladiktan sonra üzerinde bitkiler, hatta agaçlar yetisebiliyor. Nitekim Bingöl yüzen adalarinin üzerinde üç adet disbudak agaci ve çalilar vardi. Rüzgarin estigi yöne dogru yer degistiren adalar, büyüklüklerine göre siriklarla da itilebiliyor. Olusumu yüzlerce hatta binlerce yil süren adalarin bilinçsiz yararlanma sonucu kisa sürede yok olabilecegini ve bu nedenle turizme kazandirilmasi kadar korunmasi da önemli sayiliyor.

GUNBAN 29-Temmuz-2010 22:19

Ben sadece Solhan'da var bilyordum. Yurdumuzda oldukça yaygınmış.
İlginç oluşumlar.Buralar iyi tanıtılırsa, turizm alanında değerlendirilebilir.

zumrut_ 29-Temmuz-2010 23:46

Alıntı:

GUNBAN Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 20798)
Ben sadece Solhan'da var bilyordum. Yurdumuzda oldukça yaygınmış.
İlginç oluşumlar.Buralar iyi tanıtılırsa, turizm alanında değerlendirilebilir.

Günban bey aslında dünyanın en zengin ülkesiyiz ülkede yok yok.olmayan tek şey bilgi şimdiye kadar neyi tanıtabildik? o güzelim karadenizi ne hale getirdik beton evler yapılırmıydı hiç? nasıl müsade ettiler. dünyadaki şehirleri görüyoruz yol yordam düzen olması gerektiği gibi ...Birde bizim şehirlere bakalım.Parayı bastıran nerdeyse yol ortasında ev yapmış. Kargacık burgacık korkunç düzensiz .. Koskaca şehirlerimizin düzensiz yapılaşmasını ne inkar edebiliriz nede saklayabiliriz. Tarihi yerleri yaktık yıktık örnekler çoğaltılır herşey ortada. Kusura bakmayın eleştirilerim biraz sert oluyor ama inanın bu güzelim yerleri kullanamadığımız için çok kızıyorum ....zümrüdüanka

Cahit ERAYDIN 30-Temmuz-2010 16:59

Karadenizdeki yüzen adalardan......

http://cdn1.cnnturk.com/Handlers/Fil...?FileID=292799

http://www.pazar53.com/images/news/15995.jpg

bahriaskin 31-Temmuz-2010 00:08

Alıntı:

GUNBAN Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 20798)
Ben sadece Solhan'da var bilyordum. Yurdumuzda oldukça yaygınmış.
İlginç oluşumlar.Buralar iyi tanıtılırsa, turizm alanında değerlendirilebilir.

Sayın hocam Denizlide de var Saklı göl diye bilenen bir yerde yüzen ada var. Galiba ülekmizde muhtelif yerlerde var.

Fatih GÜRIŞIK 01-Ağustos-2010 20:28

Çok teşekkürler bilmediğim bazı bilgileri öğrenimiş oldum,çok teşekkürler


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:00.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas