Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   GENEL (https://www.bizimcografya.com/115-genel/)
-   -   Hayatımız Sınav..! (Hadi Canım) (https://www.bizimcografya.com/genel/5697-hayatimiz-sinav-hadi-canim.html)

zumrut_ 10-Eylül-2010 04:03

Hayatımız Sınav..! (Hadi Canım)
 
Hayatımız Sınav! Hadi canım: )__


http://2.bp.blogspot.com/_YXT1e09hAq...t%C3%BCcck.jpg
Hayatınız boyunca sık kullanılanlar belleğinizde kayıtlı kelimeler gibi sık duyulanlarda kayıtlı bir cümle ile yazıyorum bu hafta size: “hayat bir sınav” ….
“Hadi canım” da sizden geri dönüşü tabiî ki bu konu başlığının…
Doğduğunuz an başlar “hayat bir sınavdır” seremonileri sizin diliniz dönemese de. Anneniz ve babanız da sınav öğretmenleriniz oluverir bu ilk sınav günlerinde. Anne; sınıf başkanı iken baba salon başkanı misyonunu yüklenir haneniz yani sizin hayatın ilk başlangıç noktası olan yuvanızda!









Evet öğretmen anne sorar: “Aman da aman benim yavrumun karnı mı acıkmış?” Yavru yani öğrenci cevap:
a) Acıktı tabi ne sandın sen yiyince doymuyor artık bu mide: ) Hu kadın sütttt.
b) Yuh artık dünyayı yedirdin… Üzgünüm ama çok yiyince çabuk büyümüyorum.
c) Babama sor o bilir.
d) Diğer. Ne biliyim gazım vardır. Bezim dolmuştur. Oynamak istiyorumdur …v.s.
e) Her şeyi de ben söylemiyim annelik güdüsü diye bir şey var bil bakalım ne? Soru sırası bende :)
Tamam güldük. Aldığınız her nefeste ciğerlerinizle sözleşiyorsunuz. Bak seni geri vereceğim birazdan burnumdan girdin ağzımdan çık. Bunu kelimeye dökünce ne kadar absürt oluyorsa esasında. Hayatın sınav olduğu gerçeği de öyle!
Ve çok emin olduğumuz bir şey var ki keza siz bir tercih yapmamayı TERCİH ederseniz… O bir tercih değil hata olur. O zaman siz ne istediğini bilmeyen birey olma adaylığından boş insan kadrosuna atanırsınız: ) Ve sistemin sizi sürüklediği yere “merhaba” diyin! Farz-ı mahal duyduğumuz kendini kurtarma cümleleri buna kanıttır: “ yaa aslında ben SAYISAL seçecektim ama İrem kankam ‘sözel seç kızım o çok kolay ‘dedi” gibi sebepler bulabiliriz. Ya da “seni ben değil kadın anam beğendi, biz de görücü usulü evlendik” gibi.
Hayat bir sınav ya hani… Önce bir okula kaydolursunuz. Her dersteki başarınız sınavlarla ölçülür ve bunların sizi hayata hazırladığı savunulur. Sonra aile içindeki sınavlar… Babanız sizi sınar… “ Oğlum yakacan mı bir cigara” oğlan cevap verir: “yok baba estağfurullah(senin yanında)” baba güler ve şöyle der: “ he he hele yaksaydın kafanı kırardım, seni DENEDİM/SINADIM”
Peki bir anne nasıl sınar kızını. Misal verelim; “Kızım Hasan amcanların oğlu da pek bir yakışıklı olmuş düğünde seni süzüyordu fark ettin mi?” Kızımızın olası cevapları: “ aman herkes beni süzdü anne zaten düğünün en güzel kızı bendim :)” , “ ayy anne onu mu fark edeceğim?” (içten de benim aklım Berkecan da o çok yakışıklı:) ), “yok anne hiç fark etmedim.” Veee nihai muhtelif cevaplar akabinde annemizin cevabı: “hele bir fark et hele bir bak senin saçını yonarım. Ben seni DENEDİM/SINADIM bakiyim senin gönlün var mı diye ?” ha ha… Evet arkadaşlar. Hayat bir sınav. Kanmayın! Sınıfta kalırsınız alimallah!
Gel gelelim yerleştirme işlemlerini yeni arkamızda bıraktığımız üniversite sınavına. İşte o sınav ile bir çok insan hayat’ı eşleştirir. Bir insanın en dinamik çağında hayat sınavı mücadelesi nasıl bir tezattır halbuki? Delikanlı ya da genç kız gezmek, kitap okumak (ama roman ders kitabı değil), müzik dinlemek, alışveriş yapmak, arkadaşlarıyla sohbet etmek, eğlenmek ister. Ama hayat bir sınavdır ve o sınav sıcak sıcak kazanılmalı… Sonrası yok! Ya kazanacaksın ya da… http://3.bp.blogspot.com/_YXT1e09hAq...s320/sinav.jpg
17 yaşındaki bilmem kim okulu bitirdiğinde aşağıdakilerden hangisini yapar:
a) Adam akıllı çalıştığı sınavı kazanır ve üniversiteye gider.
b) Sınavı kazanamaz ve bir sene daha dershane ile ailesini borca, kendini strese sokar.
c) Üstteki b şıkkını yaşamamak için ne çıkarsa bahtına puanının tuttuğu, sistemin yerleştirdiği bölümü okur.
d) Sistem yanlış ben çok zekiyim… der. : ) –büyük çoğunluk bu grupta biliyorum.
e) Ben teori değil alaylı olmalıyım arkadaş der ve piyasaya girer.
Pekala; Üniversiteyi kazanan kesim için her şey bitmiş midir yani şimdi? Hayat sınavı lys, ve ygs sınavlarından ibarettir ve onu kazanmak hayatı kazanmakla eştir(!) diyebiliyor muyuz? Hayır!
Üniversiteyi kazandıktan sonra; Üniversiteyi bitirme sınavı. Üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulma sınavı. İş bulduktan sonra işte tutunma sınavı. İşinizde tutunduktan sonra bir eş bulma ve düzenli hayat kurma sınavı. Düzenli hayat kurduktan sonra anne ya da baba olma sınavı. Sonra sağlıklı kalabilme sınavı…. Derken sırtınızdaki kambur ve ayaklarınızdaki tutukluktan da anlayacağınız üzere; hayat denen şey tükenmiştir çoktan. O yüzden hayat hiç de öyle sanıldığı gibi 2 saat süreli ve 3 yanlışın 1 doğruyu getirdiği kontenjanlarla sınırlı bir sınav değildir. Nefes aldığınız her an bile size o nefesi bahşeden yaratanın sizi ödünç verilen can ile sizi sınamadığı ne malumdur? Bilinmez.
Hayat bir sınav! Deyip geçmeyin; çünkü hayat o kadar muhteşem bir süreç ki öyle tek sınavla sizi mezun edeceğe benzemiyor! : )http://4.bp.blogspot.com/_YXT1e09hAq.../sevmekdua.jpg
… Sınavda başarılar… Esen kalın….
Ve sonuç: Sizce yazar bu yazı ile ne anlatmak istemiş:

Fatih GÜRIŞIK 11-Eylül-2010 20:18

Gerçekten hayatımız sınav,bizler Anadolu liseleri giriş sınavı ile başladık,öss,ales,kpds,üds,kps s,mdürülük sınavı,öğretmenlik için anadlu lisesi sınavına girdik.Hayatımızda 5 seçeneğin yeri büyük:)Çok teşekkürler Zümrüt Hanım

aydan yıldız 12-Temmuz-2012 23:23

Cevap: Hayatımız Sınav! Hadi canım: )__
 
Zümrüt öğretmenim çok hoş olmuş ellerinize sağlık. :)

hasan kenan 14-Ağustos-2014 16:35

Cevap: Hayatımız Sınav! Hadi canım: )__
 
Hadi canım. :)

derman 20-Ağustos-2014 02:13

Cevap: Hayatımız Sınav..! (Hadi Canım)
 
Çok matrah. :)


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:01.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas