Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   GENEL (https://www.bizimcografya.com/115-genel/)
-   -   Kara Altın'ın Laneti.. (Foto) (https://www.bizimcografya.com/genel/6492-kara-altinin-laneti-foto.html)

zumrut_ 08-Eylül-2011 23:01

Kara Altın'ın Laneti.. (Foto)
 
23 Haziran 2011

Güney Nijerya’daki Port Harcourt, petrolle 50 yıl önce tanıştı, ama kokusu ve görüntüsüyle hâlâ bir gecekondu bölgesinden farksız.

___________
Körfezin Armağanları
Fotoğraf : Ed Kashi
Total’in karadaki çatışmalarla zarar gören petrol sahalarından 32 kilometre uzakta işlettiği kule, Gine Körfezi’nde yeni bir rezervuarda petrol üretiyor.
Petrol İsyancıları
Fotoğraf : Ed Kashi
Kamplarının yakınında silahlarını havaya kaldıran Nijer Deltası’nı Özgürleştirme Hareketi savaşçıları, kaynakların yerel kontrolü yolundaki çağrıları yanıtsız kalırsa petrol akışını kesmeye kararlı.
Köy Yaşamı
Fotoğraf : Ed Kashi
18 yaşındaki Ebia Amakadou, uyuyan çocuğunun başında bekliyor. Deltadaki çoğu yerleşimde olduğu gibi, Ebia’nın yaşadığı Oweikorogba köyünde de elektrik ve temiz su yok.
Karaborsa
Fotoğraf : Ed Kashi
Liman işçileri, bir benzin varilini yuvarlayarak Yenagoa’daki karaborsacıya götürüyor. Nijerya, işleyen rafineri eksikliği nedeniyle sık sık akaryakıt sıkıntısı çekiyor.
İşin Dış Yüzü
Fotoğraf : Ed Kashi
Finima köyünün sakinleri, Bonny Adası’na gelişigüzel yayılmış enerji altyapısının bir parçası olan dev akaryakıt tanklarıyla çevreyi kirleten gaz alevinin hemen yanı başında yaşıyor. Çoğu kimsenin günde birkaç dolarla geçindiği bu adadan, milyonlarca dolar değerinde ham petrol ve doğalgaz yüklü gemiler kalkıyor.
Satılık Değil
Fotoğraf : Ed Kashi
Finima’da bir balık pazarının gürültüsü ve kokuları altında uykuya dalmış bir çocuk… Eskiden delta çocukları, büyüdüklerinde tıpkı anne babaları gibi balıkçılık ve tarımla uğraşacaklarını düşünürlerdi. Günümüzde petrol parasının deltaya egemen olmasıyla ve kirliliğin balık sayısını azaltmasıyla birlikte, birçok genç kente göç etme yoluna gidiyor, köyünde kalırsa da petrol endüstrisiyle bağlantılı bir iş bulmaya çalışıyor.
Her Geçen Gün Daha Kötüye
Fotoğraf : Ed Kashi
Ogoni topraklarında, sızıntı yapan bir kuyubaşından kaynaklanan bir petrol yangınını kontrole gelen köylüler, ısı ve duman karşısında geri çekiliyor. Kuyubaşından bir hafta boyunca sızan petrol, yayılıp bir göl oluşturduktan sonra alev almıştı. Yangın iki ayı aşkın bir süre devam ettikten sonra, bir petrol şirketinin gönderdiği ekipçe söndürüldü. Elli yıldır süren petrol sızıntıları, deltayı dünyanın en kirli alanlarından birine çevirmiş durumda.
Zehirli Yemek
Fotoğraf : Ed Kashi
Port Harcourt’taki mezbahada bir keçiyi parçalara ayrılmak üzere kesim tezgâhına taşıyan işçinin etrafında, hayvan derilerini gevşetmek için yakılan lastiklerden çıkan zehirli dumanlar yükseliyor. Kirlilik nedeniyle deltada balık tüketimi yerini artık ete bırakmış.
Şirket Kasabası
Fotoğraf : Ed Kashi
Petrol, kasabanın içinden geçen boru hatlarından şemsiyeye, Okrika’daki her yere damgasını vurmuş. Çoğu insanın yaşam standardında yaşanan düşüş, petrolün bir zamanlar Nijerya’ya getirdiği umudu boşa çıkarıyor.
Kaynak
evren ve insan


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:28.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas