Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   HARİTALAR (https://www.bizimcografya.com/17-haritalar/)
-   -   NASA: Dünya’nın Bilinen En Kapsamlı Topoğrafik Haritası (https://www.bizimcografya.com/haritalar/2520-nasa-dunya8217nin-bilinen-en-kapsamli-topografik-haritasi.html)

yusufili 08-Eylül-2009 01:29

NASA: Dünya’nın Bilinen En Kapsamlı Topoğrafik Haritası
 
Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
1.3 milyon görüntüden oluşan veri, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Japonya Ticaret Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla toplandı. Fotoğraflar, Terra uydusuna yerleştirilen; Japonya’ya ait ASTER (İng. Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) adlı özel veri işlemcisiyle çekildi. Küresel Ölçekte Sayısal Yükselti Haritası ile dünya yüzeyinin yüzde 99′u tarandı. Bu zamana kadar yapılabilen dünya yüzeyinin en kapsamlı haritası yayımlandı. Uzmanlar, verileri, internetten ücretsiz olarak halka sunuyor (bkz. asterweb.jpl.nasa.gov, gdem.aster.ersdac.or.jp).
Dünyayı incelemeye adanmış Terra uydusu deniz yosunlarından volkan patlamalarına kadar çok değişik alanlara ışık tutuyor. ASTER ölçümlerinde bir yerin yüksekliği, her biri diğerinden 30 metre uzaklıkta noktalar baz alınarak görüntüleniyor. ASTER projesinde görevli NASA’dan biliminsanı Woody TURNER, “Bu, bugüne kadar ki küresel ölçekte en kapsamlı, en kalıcı sayısal yükselti verisi” diye konuştu ve ekledi “Bu, Dünya için yapılan küresel ölçekte, en eksiksiz ve tutarlı sayısal yükseklik verileridir. Bu verilerle araştırma yapacaklar, yükseklik ve arazi bilgilerine kolayca ulaşabilecek”.
Bundan önce dünya topoğrafyasına ilişkin en kapsamlı harita, NASA’nın hazırladığı ve dünya yüzeyinin yüzde 80′ine ilişkin bilgileri görüntüleyen haritaydı. Bununla beraber bazı çöllerde ve sarp kara parçalarında doğruluk oranlarının azaldığı biliniyordu. NASA, şimdi bu bilgilerle, ASTER verilerini karşılaştırarak küresel haritayı daha da geliştirmeye çalışıyor.
‘Küresel Ölçekte Sayısal Yükseklik Modeli’ adı verilen çalışma, yaklaşık 1.3 milyon görüntüyü NASA’nın uzay gemisi Terra’ya yerleştirilen Japon yapımı kamerayla çekti. Görüntüler toplam 23 bin karodan (mozaikten) oluşuyor. Yükseltiler farklı renklerle gösterilirken düşük yükseltiler mor, ortalar yeşil ve sarı ve yüksek kısımlar ise turuncu, kırmızı ve beyazla gösterilmiş. Harita, İngiltere’nin ve İrlanda’nın aynı düşük yükseltilerde olduğunu, ayrıca iki ülkenin deniz seviyesine yakın Danimarka, Polonya, Kuzey Rusya’nın, Moritanya, Somali, Brezilya, Arjantin, Florida (Amerika Birleşik Devletleri) ve Avustralya’nın bazı bölgeleriyle benzer yükseltiye sahip olduğu gibi ayrıntıları renklerle gösteriyor.

http://i26.tinypic.com/vov0qc.jpg


NOT:Aşağıdaki linke tıkladığınızda haritayı daha büyük olarak görebilirsiniz.Seçim sizin.

http://www.yerbilimleri.com/wp-conte...d-topo-big.jpg

Ayşenur KILIÇ 07-Şubat-2011 11:05

Teşekkürler Yusuf hocam :)


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:25.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas