Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   SİYASİ ve JEOPOLİTİK COĞRAFYA (https://www.bizimcografya.com/110-siyasi-ve-jeopolitik-cografya/)
-   -   Her Taşın Altında ABD Var.. (MAKALE) (https://www.bizimcografya.com/siyasi-ve-jeopolitik-cografya/4196-her-tasin-altinda-abd-var-makale.html)

Tugay NAYKI 08-Kasım-2009 00:46

Her Taşın Altında ABD Var.. (MAKALE)
 
Her taşın altında Amerika!

06 Kasım 2009 / 23:10

Amerika yöntem mi değiştirdi.. Silahla öldüremediğini, böyle mi öldürüyor?

Mısırdan sonra GDO’lu meyve sebzeler sofralara geliyor

İnsan sağlığını tehdit ettiği iddia edilen genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) yayımlanan yönetmelik sayesinde yakında sebze ve meyvelerle de soframıza gireceğini söyleyen Prof. Dr. Kenan Demirkol’a göre bugüne kadar ülkemize yasal olmayan şekilde giren GDO’lu mısırın genetiğine böcek ilacı bile işleniyor

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile ilgili yönetmeliğe tepkiler çığ gibi büyüyor. Yönetmeliğe göre, GDO’lar hammadde ve ürün olarak ülkeye giriş yapacak.

Özellikle mısır, soya ve pamuk ile bine yakın hazır gıdanın içinde ülkeye giriş yapması yasal hale gelecek.

GDO’suz ürünlere, GDO’suzdur yazılmayacak. Vatandaşın paniğe kapılmasına neden olan GDO Yönetmeliği’ni, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol ile İstinye Park manavında konuştuk. Demirkol, 1998 yılında Tarım Bakanlığı’nın yayınladığı bir genelgeyle, GDO’lu tohum üretimini yasakladığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

“GDO’lu tohumlardan ürün yetiştirilmesi 10 yıl önce yasalanmıştı. Ancak bu ürünler bu süre zarfında kontrol edilmeden ithal edildi. Bu 10 yıl boyunca biz bilmeden bu GDO’lu tohumlarla üretilen gıdaları tükettik. Bu yönetmelikle yasal hale gelmesiyle halkın sağlığı hiçe sayıldı. GDO’lu ürünler çevremizi saracak.”

‘Arkasında Amerika var’

Prof. Dr. Demirkol, yönetmeliğin ABD’nin ve bazı şirketlerin baskısıyla yapıldını iddia ederek, şunları söyledi:

“Sağlığımızı tehdit eden bu yönetmeliğin nereden çıktığı pek dile getirilmiyor. Herkes hatırlar, Başbakan Erdoğan Başkan Bush döneminde ABD’ye gitmişti. Bush kendisine GDO’lu ürün üreticisi Cargill’in işlerini neden yokuşa sürdüğünü sorup sitem etmişti. Ondan sonra gördük ki, bu şirket Bursa’da nişasta bazlı şeker üretmeye başladı. Bunun dışında Monsanto’nun GDO’lu tohum üretiminde yüzde 90’lık bir etkisi olduğunu da biliyoruz. Bu şirketin eski başkan yardımcısı Henry Miller şimdi FDA’da (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) danışman. Yani GDO, son derece büyük bir organizasyon. Lideri de ABD, yani Monsanto şirketi. Bu yönetmeliğin çıkma nedenlerinden biri de, inanıyorum ki ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyareti. Çünkü 7 yıllık bekleyiş, o ziyaretten sonra hızlandı ve karşımıza bu yönetmelik çıktı.”

Demirkol, her yıl 2 milyon ton mısır soyanın ithal edildiğini ifade ederek şunları söyledi: “Türkiye ABD’den yılda 1 milyar dolarlık GDO’lu ürün ithal ediyor. Bugüne kadar bu GDO’lu olarak belirtilmiyordu. Ancak şimdi yasal hale geldi ve rahatça istedikleri kadar gönderebilecekler.”

‘Mısırözü yağı almayın’

GDO’lu ürünlerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirdiğini de belirten Demirkol, şunları söyledi: “GDO’lu ürün tüketenlerin antibiyotiğe direnci arttığı için iyileşmek zorlaşacak. Ayrıca GDO çok sayıda hastalığa neden oluyor. Bunlar fareler üzerinde denenmiş deneylerle ispatlandı. Deneyler daha çok Rusya’da ve Avusturya’da yapıldı. Farelerde organ yani böbrek, karaciğer yetmezlikleri, kısırlık, düşük ve erken ve ölü doğum ve alllerjik hastalıklara neden oluyor.

Mısır özü yağlarına ve margarinlere çok dikkat etmek gerek. Çünkü mısır özü yağlarının yüzde 100’e yakını GDO’lu. Ülkemiz zeytin yağı üretimininde son derece ilerde. Ama iktidarlar teşvik etmediği için daha az tüketiyoruz. Böcek ilacı için kullanılan bakterilerin genetiği, mısırın genetiğine işleniyor. Biz yediğimiz o mısır ürünleriyle o bakterinin genetiğini alıyoruz. Bu organ yetmezliği gibi birçok sağlık sorununa yol açabilir.”

‘Kendimiz başvurup tespit ediyoruz’

Prof. Dr. Kenan Demirkol

Murat Akkaya / İstinye Park Uzmanlar Manavı

“Biz satın aldığımız tarım ürünlerini kontrollü bir şekilde alıyoruz. İçerisinde GDO olup olmadığını kendimiz gidip, laboratuvarlarda tespit ediyoruz. Şayet ürünlerin içerisinde GDO varsa, o ürünü kullanmıyoruz. Ancak her işletme bizim gibi yapamaz. Ben ilkokuldayken Türkiye kendi kendine yeten 7 ülke arasın daydı. Şimdi GDO’lu ürün ithal ediyoruz.”

Tugay NAYKI 08-Kasım-2009 19:12

Bu adilerin yaptıklarına bir bakın..

Login | Facebook

remzi38 10-Ağustos-2012 22:06

Cevap: Her Taşın Altında ABD Var.. (MAKALE)
 
Heryerde şimdi suriye'de komşumuz olma gayreti içerisinde..!


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:55.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas