Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   YURTTAN HABERLER (https://www.bizimcografya.com/68-yurttan-haberler/)
-   -   Konya'da Yeni Bir Mağara Keşfedildi.. (https://www.bizimcografya.com/yurttan-haberler/4978-konyada-yeni-bir-magara-kesfedildi.html)

yusufili 09-Mart-2010 00:05

Konya'da Yeni Bir Mağara Keşfedildi..
 
Konya'nın Halkapınar ilçesine bağlı İvriz Köyü yakınlarında yeni bir mağara keşfedildi. Güzelliğiyle ilgi çeken yeni mağara tanıtılmayı bekliyor.

Konya'nın Halkapınar ilçesine bağlı İvriz Köyü yakınlarında yeni bir mağara keşfedildi. Güzelliğiyle ilgi çeken yeni mağara tanıtılmayı bekliyor. Çobanların, koyunlarını otlatırken keşfettiği mağarayı, kayalıkların saklaması ve yamaçta bulunması sonucu kimsenin fark edemediği anlaşıldı. Mağarayı bulan çobanlar, mağaranın karanlık olması ve su sesleri gelmesinden dolayı korktuklarını ve mağaranın içine girmekten çekindiklerini söyledi.
Bu sırada eğitimci, sağlıkçı ve iş adamlarından oluşan Ereğli Dağcılık Klübü, çobanların haber vermesi üzerine İvriz Barajı çevresinde bulunan dağcılık ekibinin güzergahını bu mağaraya yöneltti. Dağcılık ekibi, mağaranın damlataş tipi farklı bir özelliği olduğunu gözlemledi. Yeterli aydınlatma olmaması nedeniyle mağaranın güzelliklerini tam keşfedemeyen ekip, tepeden suların damladığını, sarkıtlar, dikitler ve sütun oluşumunun devam ettiğini, zeminin ıslak oluğunu ve içerisinde yarasaların da yaşamlarını sürdürdüğünü fark etti.
Ekipte yer alan Metin Helimoğlu, "Dağcılık ekibi olarak bu mağaraları ilk kez gördük. Yeterli hazırlığımız olmadığı için fazla ilerleyemedik. Ancak 150 metre kadar ilerlediğimiz mağaranın eşsiz güzelliği olduğunu söyleyebilirim. Sarkıtlar, dikitler, sütunların halen oluşum halinde olması mağaranın daha önceden bilinmediğini gösteriyor. Mağaraların keşfinin yapılması ve ışıklandırma sağlanarak tanıtılması gerekiyor. Doğa turizmi açısından bu mağaraların çok ilgi çekeceğini ümit ediyorum." dedi. Helimoğlu, mağaradaki izlerden burasının daha önce defineciler tarafından ziyaret edildiğinin anlaşıldığını sözlerine ekledi. Halkapınar Belediye Başkanı Fatih Şentürk, Kaymakam Osman Doğramacı ve İvriz Muhtarı Cumali Yurter ile birlikte mağaraya giren dağcılık ekibi, yeni keşfedilen mağaraya 'İvriz Mağarası' adını koydu. Halkapınar Kaymakamı Doğramacı, buraların korumaya alınması için işlemlerin vakit geçirilmeden başlatılacağını söyledi.

http://media.samanyoluhaber.com/medi...0/03/8/3/2.jpg

http://media.samanyoluhaber.com/medi...0/03/8/3/3.jpg

Kaynak: Konya'da yeni bir mağara keşfedildi | MEMLEKET- Günlük Yerli Gazete - Konya haber - Mevlana diyarının haberleri
http://www.bizimcografya.com/images/news/50071.jpg
http://www.bizimcografya.com/images/news/50071.jpghttp://www.bizimcografya.com/images/news/50071.jpg


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:07.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas