Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08-Kasım-2009, 13:35   #1 (permalink)
SaBaH GüNeŞi
Özel Üyeler
 
SaBaH GüNeŞi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Bulunduğu yer: Balıkesir
Yaş: 44
Mesajlar: 998
Teşekkürleri: 416
494 mesajına 2.408 kere teşekkür edildi.
Arrow Coriolis Kuvveti.. (Ders Notu, Animasyon, PDF)

Coriolis Kuvveti.. (Ders Notu, Animasyon,

Dünya kendi etrafında yaklaşık olarak 1609 km/saat hız ile dönmektedir. Bu dönme hareketi dünya etrafındaki hava ve suyun hareketin etkilemektedir. Bu etki fizikçiler tarafından coriolis etkisi olarak adlandırılır. Coriolis kelimesi 19. yüzyılda bu etkiyi bulan fransız bilim adamı Gaspard Coriolis’den gelmektedir.

Coriolis Kuvveti.. (Ders Notu, Animasyon,


Dünya, doğuya doğru dönme hareketi yaparken, bu hareket hava ve su için kuzey yarımkürede saat yönü ile aynı yönde bir kıvrılmaya, güney yarımküre de ise saat yönünün tersi yönde bir kıvrılmaya yol açmaktadır. Bu etkiyi tropik rüzgar ve kasırgaların uydu fotoğraflarında kolaylıkla görebiliriz.

Coriolis Kuvveti.. (Ders Notu, Animasyon,

Coriolis kuvveti, dönen bir platformun karşı tarafına yürümeye çalışan biri tarafından anlaşılabilir. Kişi yürümek istediği tarafa doğru dik açıyla itildiğini görür. Benzer şekilde, dönen yer kürenin yüzeyi üzerinde hareket eden hava, kuzey yarım kürede hareket yönünün sağına, güney yarım kürede soluna saptırır.

Coriolis Kuvveti.. (Ders Notu, Animasyon,

PDF Dosyası :

http://site.mynet.com/emlbiltek/ilerifizik-1.pdf

Animasyon :

34_Coriolis.swf

Coriolis Kuvveti.. (Ders Notu, Animasyon,


__________________
İki Mustafa Kemal vardır. Biri ben, ölümlü Mustafa Kemal; diğeri milletin içinde yaşattığı Mustafa Kemal'ler ülküsüdür. Ben onu temsil ediyorum.Herhangi bir tehlike anında ben ortaya çıktımsa, beni bir Türk anası doğurmadı mı, Türk anaları daha Mustafa Kemal'ler doğurmayacaklar mı? Mutluluk Milletindir, benim değildir.. .

Konu SaBaH GüNeŞi tarafından (08-Kasım-2009 Saat 15:44 ) değiştirilmiştir.
SaBaH GüNeŞi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
SaBaH GüNeŞi kullanıcısına teşekkür eden 6 üye:
aydin25 (29-Ocak-2013), bahriaskin (08-Kasım-2009), devkazani (01-Eylül-2012), Fatih GÜRIŞIK (08-Kasım-2009), GUNBAN (08-Kasım-2009), rhturk (08-Kasım-2009)