Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

12. SINIF COĞRAFYA

> 12. SINIF SORU BANKASI

12.Sınıf Coğrafya Coğrafi Bölgeler ve Bölgelerin Tespiti.. (TEST)

12.Sınıf Coğrafya Coğrafi Bölgeler ve Bölgelerin Tespiti.. (TEST) TÜRKİYE’NİN BÖLGELERİ İLE İLGİLİ test SORULARI Soru 1. Karadeniz Bölgesi'nin bazı bölümlerinde narenciye tarımı yapılabilmektedir. Bunu sağlayan temel etken aşağıdakilerden hangisidir? A) Tarım alanlarının sulanabilir ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 10-Haziran-2009, 13:49   #1 (permalink)
Cahit ERAYDIN
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Cahit ERAYDIN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Bulunduğu yer: BURDUR
Yaş: 61
Mesajlar: 2.075
Teşekkürleri: 565
836 mesajına 4.324 kere teşekkür edildi.
Standart 12.Sınıf Coğrafya Coğrafi Bölgeler ve Bölgelerin Tespiti.. (TEST)

TÜRKİYE’NİN BÖLGELERİ İLE İLGİLİ test SORULARI


Soru 1. Karadeniz Bölgesi'nin bazı bölümlerinde narenciye tarımı yapılabilmektedir. Bunu sağlayan temel etken aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tarım alanlarının sulanabilir olması.

B) Akdeniz iklimi özellikleri görülmesi.

C) Deniz etkisine açık olması.

D) Yer şekillerinin engebeli olması.

E) Topraklarının verimli olması.



Soru 2. Türkiye'de seracılığın daha çok Akdeniz ve Ege bölgesinde yaygın olmasında;

I.Sulama olanaklarının daha elverişli olması

II.Toprağın seracılığa daha uygun olması

III.Seracılığın daha ucuza yapılabilmesi

IV.Sıcaklık ortalamalarının daha yüksek olması gibi olgulardan hangileri daha çok etkilidir?

A) I ve II B) II ve III C) III ve IV

D) I ve III E) II ve IV



Soru 3. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de büyükbaş hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı bölümlerden biridir?

A) Antalya bölümü

B) İç Batı Anadolu

C) Erzurum-Kars bölümü

D) Konya bölümü

E) Güney Marmara bölümü



Soru 4. Doğu Anadolu Bölgesinin iç Anadolu Bölgesinden daha fazla yağış almasında;

I.Enlem

II.Denizden uzaklık

III.Yükselti

IV.Sıcaklık ortalamalarının daha yüksek olması gibi faktörlerden hangisi yada hangileri çok daha etkilidir?

A) I ve II B) II C) II ve III

D) III E) I ve III



Soru 5. Türkiye'de iklim koşulları göz önüne alındığında ahşaptan yapılan evlerin aşağıdaki bölgelerden hangisinde en çok görülmesi beklenir?

A) İç Anadolu

B) Akdeniz

C) Karadeniz

D) Doğu Anadolu

E) Ege



Soru 6. Aşağıdaki isimleri yazılı göllerden hangisi Akdeniz Bölgesinde yer almaz?

A) Beyşehir B) Burdur C) Acıgöl

D) Çıldır E) Eğirdir



Soru 7. Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde köy yerleşmeleri daha çok dağınık ve küçük mahalleler halindedir.

Bu durumun oluşmasında;

I.Tarım alanlarının dağınık olması

II.Dağların doğrultusu

III.Suyun bol olması

IV.Nüfus yoğunluğunun fazla olması gibi faktörlerden hangileri etkilidir?

A) I ve II B) II ve III C) III ve IV

D) I ve III E) II ve IV



Soru 8. Aynı tür tarım ürününün Akdeniz Bölgesi ve Karadeniz Bölgesinde farklı zamanlarda olgunlaşmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Toprak çeşidinin farklılığı

B) Yağış miktarlarının farklı olması

C) Enlemlerinin farklı olması

D) Yağışın yıl içindeki dağılışı

E) Bitki örtüsünün farklı olması



Soru 9. Türkiye'deki endüstri kurumlarının büyük çoğunluğunun Marmara Bölgesinde toplanmasında;

I.Nüfus yoğunluğunun fazla olması

II.Ulaşım imkanlarının kolaylığı

III.Enerji üretiminin fazla olması

IV.Yeraltı kaynaklarının zengin olması gibi faktörlerden hangisi yada hangileri çok daha etkilidir?

A) I B) II ve III C) III ve IV D) II E) I ve III




Soru 10. Karadeniz Bölgesi’nde dağların doğrultusu aşağıdakilerden hangisini olumsuz yönde etkilememiştir?

I.Yağış miktarını

II.Ulaşımı

III.Balıkçılığı

IV.Yerleşmeyi

A) I ve II B) II ve III C) III ve IV



D) I ve III E) II ve IV



Soru 11. Tarım alanlarından bir yıl içinde birden çok ürün alma bakımından en elverişli koşullara sahip olan ova aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çarşamba

B) Iğdır

C) Çukurova

D) Adapazarı ovası

E) Ergene havzası



Soru 12. Ege Bölgesinin Menteşe Yöresi’nde nüfusun seyrek olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A ) Yağış miktarının az olması

B ) Yer şekillerinin engebeli olması

C ) İklimin elverişli olmaması

D ) Ortalama yükseltisinin az olması

E ) Deniz etkisine kapalı olması



Soru 13. Sebze tarımı açısından en az elverişli olan bölge Doğu Anadolu Bölgesidir. Bunda;

I.Yıllık ortalama sıcaklığının düşük olması

II.Tarım alanlarının yetersiz olması

III.Toprağın sebzeciliğe elverişli olmaması

IV.Ortalama yükseltisinin fazla olması



gibi faktörlerden hangileri daha fazla etkilidir?

A) I ve II B) II ve III C) III ve IV



D) I ve III E) II ve IV



Soru 14.

I.Yıllık yağış miktarları

II.Geniş alüvyal ovaların yer alması

III.Dağların uzanış biçimi

IV.Kış sıcaklığı

Yukarıdakilerden hangileri Orta Karadeniz ile Doğu Karadeniz Bölümünün ortak özelliği değildir?



A) I ve II B) II ve III C) III ve IV



D) I ve III E) II ve IV



Soru 15. Mercimek Türkiye'nin hangi Bölgesinde daha çok yetiştirilmektedir?

A) Akdeniz

B) Marmara

C) İç Anadolu

D) G. Doğu Anadolu

E) D. Anadolu



Soru 16. Makineli tarım, Marmara, İç Anadolu ve Ege Bölgelerinde yaygınlaştığı halde Karadeniz Bölgesinde yaygınlaşmamıştır. Bu durum Karadeniz Bölgesinin hangi özelliğinin bir sonucudur?

A) Hayvancılığın gelişmiş olması.

B) Makine kullanımına elverişli tarım alanlarının ……….sınırlı olması.

C) Tarım gelirlerinin yüksek olması.

D) Tarım etkinliklerine elverişli sürenin kısa olması.

E) Tarımsal nüfus yoğunluğunun fazla olması.



Soru 17. Türkiye'de Van Gölü çevresinde ve Konya Ova’sında olduğu gibi suları denize ulaşamayan kapalı havzalar vardır. Bu tür havzalarının oluşması aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

A) coğrafi konumu

B) Karasallık

C) Eğim fazlalığı

D) Yağış rejimi

E) Yer şekillerinin oluşumu



Soru 18. Yukarı Kızılırmak Bölümü, İç Anadolu Bölgesi’nin nüfus yoğunluğu en az olan bölümüdür.

Aşağıdakilerden hangisi bu durumun bir nedeni olamaz?

A) Yükseltinin fazla olması

B) İklimin sert olması

C) Sanayinin yetersiz olması

D) Yüzölçümünün küçük olması

E) Tarım alanlarının sınırlı olması



Soru 19. 1990 sayımına göre Türkiye'de kent nüfusu kır nüfusundan fazladır. Bu farklılığının en belirgin olarak görüldüğü bölge Marmara Bölgesidir.

Bu durum Marmara Bölgesinin öncelikle hangi özelliğine bağlanabilir?

A) Sanayinin gelişmiş olmasına

B) Boğazların bulunmasına

C) Tarım alanlarının dar olmasına

D) Geçiş iklimine sahip olmasına

E) Ekonomik değeri yüksek ürün çeşidinin az ………olmasına



Soru 20. Ege Bölgesi'nde dağlar kıyıya dik uzanma- sından dolayı nemli hava kütleleri 150-200 km iç kısımlara kadar sokulabilme özelliği göstermektedir.

Buna göre, aşağıda belirtilen yargılardan hangisi bu durumu kanıtlayıcı niteliktedir?

A) Denizli'de Turunçgil tarımının yapılması

B)Bölge içerisinde turizmin gelişmiş olması

C) İzmir Limanı'nın hinterlandının geniş olması

D) Bölgenin, bölümleri arasında farklı iklim tiplerinin görülmesi

E)Bölge içerisinde nüfusun kıyı kesimlerde yoğunlaşması



CEVAP ANAHTARI



1.B 2.C 3.C 4.D 5.C 6.D 7.A 8.C 9.D 10.A 11.C 12.B 13.E 14.A 15.D 16.B 17.E 18.D 19.A 20.A


__________________
Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalalet ve hatta hiyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler !!!

KEMAL ATATÜRK






Öğretmenler ; Cumhuriyet sizden fikri hür,vicdanı hür,irfanı hür nesiller ister
KEMAL ATATÜRK
Cahit ERAYDIN isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cahit ERAYDIN kullanıcısına teşekkür eden 9 üye:
Ayşenur KILIÇ (28-Ağustos-2010), bahriaskin (07-Ocak-2010), cpl (02-Nisan-2011), Gülser Baran (25-Nisan-2014), hasan kesme (12-Ocak-2010), izobar (12-Kasım-2010), Murat c (04-Aralık-2011), Tugay NAYKI (11-Kasım-2010), yusufili (07-Ocak-2010)

Alt 07-Ocak-2010, 01:22   #2 (permalink)
yusufili
Süper Moderatör
 
yusufili - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 05-Haziran-2009
Ad- Soyad: YSF
Mesajlar: 635
Teşekkürleri: 469
271 mesajına 787 kere teşekkür edildi.
Standart

Paylaşım için teşekkürler Cahit hocam.Özellikle 12.sınıflarda işe yarayacak bir paylaşım.
__________________
Şu An Özgün ve Özgür Coğrafya Sitesindesiniz.....

“Suskunluğum asaletimdendir. Her lâfa verilecek bir cevabım var; lâkin, bir lâfa bakarım lâf mı diye, bir de söyleyene bakarım, adam mı diye…"

http://atlas.cooltext.com/rendered/cooltext436560670.gif

yusufili isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
yusufili kullanıcısına teşekkür edenler:
Ayşenur KILIÇ (28-Ağustos-2010)
Alt 12-Ocak-2010, 19:34   #3 (permalink)
hasan kesme
Özel Üye
 
hasan kesme - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 06-Temmuz-2009
Yaş: 40
Mesajlar: 449
Teşekkürleri: 428
125 mesajına 466 kere teşekkür edildi.
Standart

hocam elinize sağlık.
hasan kesme isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
hasan kesme kullanıcısına teşekkür edenler:
Ayşenur KILIÇ (28-Ağustos-2010)

Alt 28-Ağustos-2010, 15:19   #4 (permalink)
Ayşenur KILIÇ
Süper Moderatör
 
Ayşenur KILIÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Mesajlar: 2.465
Teşekkürleri: 3.087
456 mesajına 1.430 kere teşekkür edildi.
Standart

Teşekkürler hocam...
Ayşenur KILIÇ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 11-Kasım-2010, 21:27   #5 (permalink)
Tugay NAYKI
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Tugay NAYKI - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 05-Haziran-2009
Bulunduğu yer: Adana
Mesajlar: 4.881
Teşekkürleri: 2.436
1.610 mesajına 9.700 kere teşekkür edildi.
Standart

Cahit hocam çok teşekkürler elinize sağlık..
__________________
''Vatan toprağı namustur satılamaz, özelleştirilemez, kaderine terk edilemez, yabancıya peşkeş çekilemez..''

M.Kemal ATATÜRK

''Dünyada topraklarını özelleştiren, yabancıya peşkeş çeken tek ülke var: Filistin.. Durumu ortada..''

Tugay NAYKI

''..iktidara sahip olanlar gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevillerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler..''

M.Kemal ATATÜRK


''Bu topraklar bomboş arsalar değildir, adı Vatandır. Vatan; Dünyada, parası, fiyatı, karşılığı, borsası, piyasası olmayan tek şeyin adıdır.''

Nihat GENÇ


Cumhuriyet onurla yaşar! Cumhuriyet bağımsızlıktır, onurumuzdur, dirliğimizdir, bereketimizdir, Nasrettin Hoca'dır, Yunus Emre'dir, bütün bu değerleri çocuklarımıza anlatmaktır. Onur ve şeref kazınmış ve çıkartılmıştır bu topraklardan. Böyle cumhuriyet olacaksa hiç olmasın, yıkılır bir tanesi daha yapılır.

Nihat GENÇ
Tugay NAYKI isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla

Alt 12-Kasım-2010, 12:28   #6 (permalink)
izobar
Moderatör
 
izobar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 18-Ocak-2010
Ad- Soyad: EMEL GEDİK
Bulunduğu yer: SAMSUN
Yaş: 45
Mesajlar: 1.069
Teşekkürleri: 1.055
211 mesajına 498 kere teşekkür edildi.
Standart

teşekkür ederim hocam yazılılardan önce gerek olacak
izobar isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 25-Nisan-2014, 17:47   #7 (permalink)
Gülser Baran
Üye
 
Gülser Baran - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 27-Temmuz-2012
Ad- Soyad: Gülser Baran
Mesajlar: 99
Teşekkürleri: 87
7 mesajına 7 kere teşekkür edildi.
Standart Cevap: 12.Sınıf Coğrafya Coğrafi Bölgeler ve Bölgelerin Tesp

teşekkürler hocam
Gülser Baran isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
12sınıf, bölgeler, bölgelerin, coğrafi, coğrafya, ile, ilgili, soruları, tespiti, test, İle, İlgili


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:14.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq