Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-Ocak-2010, 17:36   #13 (permalink)
Tugay NAYKI
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Ad- Soyad: Mustafa Yıldız
Mesajlar: 4.878
Teşekkürleri: 2.435
1.608 mesajına 9.665 kere teşekkür edildi.
Standart

SEYFE GÖLÜ:

1987 yılında gölün kurutulmasını öngören Mucur-Seyfe Projesi’ne Başbakanlık Çevre Genel Müdürlüğü karşı çıktığı için DPT tarafından yatırım programına alınmamış. Daha sonra proje Çevre Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Çevresel Etki Değerlendirme Raporu” doğrultusunda revize edilerek, “Mucur - Seyfe Ekoloji Koruma Projesi” adı ile 1990 yılında uygulamaya konmuştur. Çevre Bakanlığı’nın kuruluşunu takiben proje 1993 yılında yeniden incelemeye alınmış, projenin bu haliyle uygulanması durumunda Seyfe Gölü’nün kuruyacağı gerekçesiyle Çevre Bakanlığı ve Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin itirazları sonucu 1997 yılında proje bir kez daha revize edilmiştir. Bu arada 1994 yılında Türkiye Ramsar (Uluslararası Sulakalanların Korunması) Sözleşmesi’ne taraf olmuş ve içlerinde Seyfe Gölü’nün de bulunduğu uluslararası öneme sahip alanlarından beşini Sözleşme Listesi’ne dahil ettirmiştir. Tüm bunlar olurken gölü besleyen su kaynaklarının tamamı sorumlu hiçbir kuruluştan görüş ve onay alınmaksızın çevredeki yerleşimlerin içme ve sulama suyu için alınmıştır. Bir taraftan Mucur - Seyfe Ekoloji Koruma Projesi kapsamında kuzeyden açılan tahliye kanalı ile yüzeysel akışın engellenmesi, diğer taraftan gölü besleyen Seyfe ve Horla kaynaklarının içme ve sulama suyu için alınması, üstüne bir de açılan yüzlerce kuyu ile yeraltı suları da çekilince Orta Anadolu’daki pek çok sulakalan gibi Seyfe Gölü de kurumuştur. Üstelik uluslararası Ramsar Sözleşmesi Listesi’ne dahil edilerek ekolojik karakterinin aynen korunacağı Devlet tarafından taahhüt edilmesinden sadece 5 yıl sonra.
__________________
''Bu topraklar bomboş arsalar değildir, adı Vatandır. Vatan; Dünyada, parası, fiyatı, karşılığı, borsası, piyasası olmayan tek şeyin adıdır.''

Nihat GENÇ


Cumhuriyet onurla yaşar! Cumhuriyet bağımsızlıktır, onurumuzdur, dirliğimizdir, bereketimizdir, Nasrettin Hoca'dır, Yunus Emre'dir, bütün bu değerleri çocuklarımıza anlatmaktır. Onur ve şeref kazınmış ve çıkartılmıştır bu topraklardan. Böyle cumhuriyet olacaksa hiç olmasın, yıkılır bir tanesi daha yapılır.

Nihat GENÇ
[/SIZE]
Tugay NAYKI isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla