Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17-Mart-2010, 21:32   #16 (permalink)
Cahit ERAYDIN
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Cahit ERAYDIN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Bulunduğu yer: BURDUR
Yaş: 66
Mesajlar: 2.075
Teşekkürleri: 565
836 mesajına 4.324 kere teşekkür edildi.
Standart

YÖK'ten geri adım!

17.03.2010 - 14:31



Yurtdışındaki öğrencilerin, Türkiye'deki üniversitelere sınavsız giriş hakkı kaldırıldı.


YÖK'ün web sitesinden yayınlanan yurtdışında lise öğrenimi görmüş öğrencilere sınavsız geçiş hakkı uygulaması, basına yansıyan haberler ve kamuoyu tepkisi üzerine kaldırıldı.

Geçen yıl yapılan yasa değişikliği ile yabancı uyruklu öğrencilerin Türk üniversitelerinde sınavsız öğrenim görmelerinin önü açılmıştı. Değişiklik ile üniversitelerin belirleyecekleri kriterlere ve YÖK'ün onaylayacağı kontenjan sayısına göre yabancı uyruklu öğrenci alınması sağlanmıştı.

Sessiz değişiklik
YÖK, bu uygulamayı sessiz sedasız Türk ve KKTC'li öğrenciler için genişletmişti. Buna göre, liseyi KKTC dışındaki ülkelerde bitiren Türk ve KKTC'li öğrenciler de sınava girmeden kontenjan dahilinde üniversiteye girebilecekti.

YÖK tepkiler karşısında ne dedi?
Web sitesinde yer alan duyurunun basına yansımasının ardından öğrenciler ve veliler YÖK'e tepki gösterdi. Eğitim uzamanlarının da kararla ilgili, bu durumun Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğuna dair açıklamalar yapmasının ardından YÖK'ten kendi duyurularına yalanlama açıklaması gelmişti.

Haberlerin yanlış anlaşıldığını açıklayan YÖK'ten bugün ikinci adım geldi. Yurtdışındaki öğrencilerin, Türkiye'deki üniversitelere sınavsız giriş hakkının kaldırıldığı bildirildi.

GÖRÜŞ:YÖK Genel Kurulunun, ortaöğrenimlerini yurtdışında yapmış olan TC uyruklu öğrencilere Türkiye'deki üniversitelere sınavsız girebilme hakkı tanıyan kararı zaten Yasalara aykırı idi. YÖK bu kararını 2922 sayılı Yasaya dayanarak almıştı ve Bu yasa Türkiye'de öğrenim gören yabancı öğrencilerle ilgili düzenlemeler içeriyordu. Yani bu Yasa TC uyruklu öğrencilerin üniversiteye girişleri ile ilgili Yükseköğretim Kurulu'na herhangi bir düzenleme yetkisi vermiyordu. YÖK bu yasaya dayanarak TC uyruklu öğrenciler ile ilgili bir düzenlemeye yer vermişti.
YÖK bu kararından vazgeçmeseydi bile, yetki yönünden iptal edileceği kesindi.
Sonuç olarak YÖK hukuksuz işleminden dönmek zorunda kaldı. Ama bir hukuksuzluk örneği olarak diğerlerinin yanında yer aldı.

Net basınından alıntıdır
__________________
Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalalet ve hatta hiyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler !!!

KEMAL ATATÜRK






Öğretmenler ; Cumhuriyet sizden fikri hür,vicdanı hür,irfanı hür nesiller ister
KEMAL ATATÜRK
Cahit ERAYDIN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cahit ERAYDIN kullanıcısına teşekkür eden 2 üye:
GUNBAN (17-Mart-2010), nuzi (18-Mart-2010)