Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-Mayıs-2010, 23:39   #1 (permalink)
kt.
Özel Üye
 
kt. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Yaş: 59
Mesajlar: 257
Teşekkürleri: 102
80 mesajına 302 kere teşekkür edildi.
Standart Bingöl’de Tarihi Kale, Baraja Kurban Ediliyor..

Bingöl’de HES Barajı inşaatını yapan firma, uzaktan taş getirmeyi maliyetli bulduğu için, inşaat alanına yakın olan tarihî Kiğı Kalesi’nin kurulu bulunduğu tepeyi dinamitle patlatıyor. Parça parça sökülen kalenin taşları, HES barajı inşaatında kullanılıyor.

Bingöl’de Tarihi Kale, Baraja Kurban

Taraf’ın “Tarihî Kiğı Kalesi’ni hidroelekritik barajı için dinamitle patlatıyorlar” şeklinde duyurduğu haber üzerine,( Tarihî Kiğı Kalesi'ni hidroelekritik barajı için dinamitle patlatıyorlar - Taraf Gazetesi ) İl Kültür ve Turizm Şube Müdürlüğü harekete geçti. Bölgede incelemelerde bulunan Arkeolog Sümerolog İzzet Esen, kalenin üzerinde kurulu bulunduğu tepenin yamaçlarından taş alındığına dikkat çekti. Esen, hazırladığı raporda şu tespitlerde bulundu; “Şu an çalışmalar sit alanı dışında olsa bile, tarihî kalenin ilerleyen yıllarda zarar görebilme riski var.”

Kiğı Kalesi’nin tahrip edilmemesi için topladıkları imzaları TBMM Başkanlığı’na ulaştıran Kiğı Gençlik Derneği yetkilileri ise, “Kalenin üzerinde kurulu bulunduğu tepe eski yerleşim alanıdır. Bu alanda toprak, taş ve her bulgunun önemli olduğunu herkes biliyor. Bunu durdurmak için tüm girişimlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Kale, baraja kurban edildi - Taraf Gazetesi


__________________
Dünyayı güzellik kurtaracak...
kt. isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
kt. kullanıcısına teşekkür eden 5 üye:
bahriaskin (30-Mayıs-2010), GUNBAN (30-Mayıs-2010), Serenay (30-Mayıs-2010), Tugay NAYKI (01-Haziran-2010), zumrut_ (30-Mayıs-2010)