Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-Haziran-2009, 01:56   #1 (permalink)
yusufili
Süper Moderatör
 
yusufili - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 05-Haziran-2009
Ad- Soyad: YSF
Mesajlar: 637
Teşekkürleri: 470
271 mesajına 787 kere teşekkür edildi.
Arrow Dünya'nın En Uzun İsimli Gölü

Dünyanın en ilginç ve en uzun adlı gölün ismi bir satıra sığmıyor...


Bu ismi okumayı başaramadıysanız ya da doğru telafuz edemediyseniz sakın üzülmeyin. Çünkü bu ismi şu ana kadar ne okumayı başarabilen olmuş ne de telafuz etmeyi.

Dünyanın en ilginç ve en uzun adlı gölünün bu özelliğinden dolayı hatırı sayılır bir şöhreti de var.

Massachusetts'de bulanan bu gölün tam adı "Chargoggagoggmanchauggagoggch aubunagungamaugg " . Tabelasını görenlerin bile gülümsediği isim bir Kızılderili ismi. Anlamı da çok güzel, "Belli sınırlar içinde balık tutulabilen yer".

Çevrede oturan insanların çoğu da ismini söylemeye pek yeltenmiyor. Buraya sadece göl diyorlar o kadar.


Dünya'nın Uzun İsimli Gölü

Dünya'nın Uzun İsimli Gölü

ABD'nin Massachusetts eyaletinin Nipmuck Kızılderililerinin yaşadığı orta kesimlerinde bulunan bir gölün 45 harften oluşan ismini telaffuz etmek neredeyse imkansız gibi. İşte dünyanın en uzun isimli gölü:

> 'Chargoggagoggmanchauggagoggch aubunagungamaugg' gölü kıyısında bir ev alsak ne güzel olur değil mi?
> Nerede dedin abi?

E gölün adı böyle tuhaf olursa, doğal olarak konuşmanın da böyle bir tuhaflık arz etmesi son derece doğal...

Yalnız Türkçe'de değil İngilizce'de bile bu ismin telefuzu neredeyse imkansız ama gerçekten böyle bir göl adı var. . Gölün yüzeyi tam 5.83 km²'lik bir alan kaplıyor.

Dünyanın en uzun ve söylenmesi en zor isimlerinden birine sahip olan ''Chargoggagoggmanchauggagoggc haubunagungamaugg'' gölünün adı zaman zaman değiştirilmek istenmiş, ancak tepkiler nedeniyle bundan her seferinde vazgeçilmiş.

İsminde 15 ''g'' harfi bulunan göl ile ilgili çok sayıda şiir yazılmış, beste yapılmış. 15 ''g'' harfinden sadece ikisinin isimden çıkarılması girişimleri 1949'daki kampanyayla engellenmiş.

''Telaffuz sorunu'' nedeniyle pek çok kişinin ''Webster'' gölü diye adlandırdığı 'Chargoggagoggmanchauggagoggch aubunagungamaugg''un Nipmuck Kızılderililerinin dilinde, ''Sen kendi tarafında, ben kendi tarafımda balık avlayalım, ortada ise kimse avlanmasın'' anlamına geldiği iddia ediliyor.

Çevre sakinleri, gölün isminin Guinness Rekorlar Kitabı'na alınmasını istiyor, ancak rekorlar kitabında ''en uzun göl ismi'' kategorisinin bulunmadığı belirtiliyor. Guinness Rekorlar Kitabı'ndaki en uzun yer isminin de resmi kayıtlarda bulunan Bangkok'taki ''krungthephphramahanakhon bowonratanakosin mahintharayuthaya mahadilokphiphobnovpharad radchataniburirom udomsantisug''a ait olduğu bildiriliyor.

Bu göl Amerikadaki en uzun, dünyadaki en uzun 6. kelime. Aslında gölün adının dört farklı söylenişi var siz istediğinizi seçin biraz daha kısa kullanabiliyorsunuz:

Chargogagogmanchargogagogcharb unagungamog
41 harf

Chargoggagoggmanchauggagoggcha ubunagungamogg
44 harf

Chargoggagoggmanchauggagoggcha bunagungamaugg
44 harf

Chargoggagoggmanchauggagoggcha ubunagungamaugg
45 harf
NOT:İnternetten derlenmiştir.



__________________
Şu An Özgün ve Özgür Coğrafya Sitesindesiniz.....

“Suskunluğum asaletimdendir. Her lâfa verilecek bir cevabım var; lâkin, bir lâfa bakarım lâf mı diye, bir de söyleyene bakarım, adam mı diye…"

http://atlas.cooltext.com/rendered/cooltext436560670.gif

yusufili isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
yusufili kullanıcısına teşekkür eden 7 üye:
Ayçe Ezgi (24-Haziran-2009), bahriaskin (24-Haziran-2009), canselcan (20-Aralık-2009), hasanoğlan (22-Şubat-2012), ozge_001 (24-Haziran-2009), tegagaic (24-Haziran-2009), Tuğba YILDIRIM (24-Haziran-2009)