Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21-Haziran-2012, 22:54   #10 (permalink)
shadan
Özel Üye
 
shadan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 11-Haziran-2009
Bulunduğu yer: ANKARA
Mesajlar: 98
Teşekkürleri: 34
43 mesajına 659 kere teşekkür edildi.
Standart Cevap: 2012 LYS-4 Coğrafya sorularının TV çözümü

GUNBAN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
expolerer den kaynaklanıyor o zaman.Aynı benim durumda olanlar için ikinci link verildi zaten.
Şadan Hocam; sorular hakkındaki görüşlerinizi öğrenebilirmiyiz. Sanki birkaç soru hatalı olarak düzenlenmiş veya cevaplar yanlış verilmiş gibi.Örneğin Buğday ve izohipsle ile ilgili sorular gibi. Yine sanki sorular eski sisteme daha uygun gibi.(YGS deki sorular yeni yaklaşıma daha uygundu diye düşünüyorum.)

Hocam soruların eski sisteme daha uygun olduğu görüşününüze katılıyorum. YGS'deki soru kalitesine göre kalitenin daha düşük olduğunu söyleyebilirim.Ayrıca ben de 1.soru (izohips haritalı) ile 16. sorunun (buğdayla ilgili olan) hatalı olduğunu düşünüyorum. Bir başka coğrafya forumunda (belki siz de takip etmişsinizdir) Prof. Dr İhsan ÇİÇEK 1.sorunun cevabının yanlış verildiğini ve kendisinin bu soruya itiraz edeceğini belirtti. Çok doyurucu açıklamalar yaptı. Çoğu coğrafyacının yanlış bildiği şeyleri ortaya koydu.
16. soruda ben çift cevap (B ve C) olduğunu düşünüyorum. B'nin mantığı şu: Ürünün bozulmadan uzun süre depolarda korunabilmesi o ürünün üretimini artırmaz. Çünkü depoda ürün varsa o yıl depodaki ürünü kullanırsınız. Dolayısıyla bazı yıllarda depodaki ürünlerin kullanılması nedeniyle üretimde azalma bile olabilir.
Ancak C seçeneğinin çok açık şekilde yanlış olduğunu düşünüyorum. C'deki bilgi (tarıma en erken kazandırılmış kültür bitkilerinden biri olması) eğer soruda yıl belirtmese, genel bir bakış olsa belki doğru olabilir. Oysa soruda tahıl üretiminde 20.yy başından itibaren önemli artışlar olduğu, özellikle 1950-1984 arasında en yüksek artış olduğundan bahsediyor. C'deki durumun soruda belirtilen bu tarihlerle hiç ilgisi olmadığını düşünüyorum.
Genel olarak soru kalitesi önceki 2 yıla göre daha düşüktü. 1. ve 16. sorular bence hatalıydı. Bu sorular haricinde sorular kolaydı.
shadan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla