Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28-Ekim-2013, 22:43   #5 (permalink)
Tugay NAYKI
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Ad- Soyad: Mustafa Yıldız
Mesajlar: 4.878
Teşekkürleri: 2.435
1.608 mesajına 9.665 kere teşekkür edildi.
Standart Cevap: Cumhuriyet bayramı kutlu olsun.

‘’ÖNCEDEN DOĞMUŞ ÇOCUĞA AD KOYMAK’’

Osmanlı İmparatorluğu’nda meşrutiyetle birlikte halk kısmi olarak yönetime katılmıştı. 1. Dünya savaşının çıkması ve Osmanlı Devletinin bu savaşta yeralması meclisin kapanmasına neden olmuştu. Dört yıl süren savaş sonunda ağır şartlar içeren mondros ateşkes anlaşması yapıldı. Sonrasında Anadolu toprakları itilaf devletlerince işgal edildi. Milletine inanan Mustafa Kemal’im 19 Mayıs 1919’da 9. Ordu müfettişi olarak Samsun’a çıktı. Genelgeler yayımlandı. Erzurum ve Sivas’ta kongreler düzenlendi..
‘’Tek bir egemenlik var, o da milli egemenliktir. Ülkeyi yine milletin kendi gücü kurtaracaktır.’’ Diyordu. Yurdun dört bir tarafından gelen milletvekilleriyle 23 Nisan 1920’den Ankara’da TBMM açıldı. Bu meclis ‘’Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.’’ Diyerek rejimin Cumhuriyet olacağını haykırıyordu. Mustafa Kemal’im önderliğinde TBMM kurtuluş savaşını başlattı. Batı da efeler, doğu da dadaşlar yerel mücadele verirken düzenli ordularda İnönü’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da savaştı. Vatan işgalden kurtarıldı. 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla kişisel egemenliğe son verilmiş, ulus egemenliği biraz daha güçlendi. Lozan anlaşması inzalandı. Yeni Türk devletinin dünya da yerini almasını sağladı. Bu devletin yönetimi cumhuriyet’tir. Ancak şartlar gereği adı konmamıştı. Şimdi şartlar uygun hale geldiğine göre rejimin adı da konulabilirdi. Mustafa Kemal’im 24 Eylül 1923’de Viyana’da yayımlanan biz gazeteye ‘’Türkiye’de cumhuriyet ilkelerine uygun bir sistem kurulacağını söyledi. 27 Ekim 1923’de Ali Fethi OKYAR hükümeti istifa etti. Ortaya çıkan hükümet bunalımı cumhuriyeti ilan etmek için bir fırsattı. 28 Ekim 1923’de yapılan bir toplantı da Mustafa Kemal’im ‘’Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz.’’ Diyerek çalışmaları sürdürdü. 1921 anayasasında bazı maddeleri değiştiren kanun tasarısı hazırlandı. Hazırlanan tasarı 29 Ekim 1923’de TBMM’de oylanarak kabul edildi. Artık devletin adı TÜRKİYE CUMHURİYETİ idi. Peki neden cumhuriyet?

Çünkü egemenlik seçimle gelen temsilciler eliyle kullanılmasıdır. Kişi yada zümre yönetimi değil, millet yönetimidir. Cumhuriyet rejim dikenleri arasında gül bahçesidir.
Bizim cumhuriyeti ilan edişimizden 90 sene sonra buün dünya’da ‘’Ortadoğu baharı’’ yaşanıyor. Ortadoğu bununla övünüyor, dünya da alkış tutuyor. Bahar denilen gelişmelerde kısa sürede kış’a döndü bile. Neden bu ülkelerde bu bahar uzun sürmedi?

Çünkü onların Mustafam Kemal’im gibi bir liderleri yoktu.

TUGAY NAYKI
COĞRAFYA ÖĞRETMENİ
__________________
''Bu topraklar bomboş arsalar değildir, adı Vatandır. Vatan; Dünyada, parası, fiyatı, karşılığı, borsası, piyasası olmayan tek şeyin adıdır.''

Nihat GENÇ


Cumhuriyet onurla yaşar! Cumhuriyet bağımsızlıktır, onurumuzdur, dirliğimizdir, bereketimizdir, Nasrettin Hoca'dır, Yunus Emre'dir, bütün bu değerleri çocuklarımıza anlatmaktır. Onur ve şeref kazınmış ve çıkartılmıştır bu topraklardan. Böyle cumhuriyet olacaksa hiç olmasın, yıkılır bir tanesi daha yapılır.

Nihat GENÇ
[/SIZE]
Tugay NAYKI isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Tugay NAYKI kullanıcısına teşekkür eden 2 üye:
hacer barem (28-Ekim-2013), nursel55 (28-Ekim-2013)