Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-Temmuz-2009, 22:27   #2 (permalink)
Tugay NAYKI
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Ad- Soyad: Mustafa Yıldız
Mesajlar: 4.878
Teşekkürleri: 2.435
1.608 mesajına 9.665 kere teşekkür edildi.
Standart

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi: 1969 yılı başlarında Filistin Halk Kurtuluş Cephesinden ayrılan ve aşırı solcu ilkeyi benimsemiş militanların kurduğu Filistin Direniş Örgütü’dür.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi: Marksist ve Leninci ilkeyi benimsemiş olan, El-Fetih’ten ayrılan bir grubun oluşturduğu Filistin Direniş Örgütü’dür. İsrail’e ödün verilmemesini savunan ve İsrail ‘in varlığına kesin karşı çıkan tutumundan fanatik bir örgüt olarak tanınmıştır.

El-Fetih: Yaser Arafat’ın teşkilatlandırdığı önde gelen bir Filistin direniş örgütüdür. Örgütü diğer adı “Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi’dir. Askeri kanadının adı “Al-Asifah”tır.

Federal Devlet: İç işlerinde serbest birçok devletin bir araya gelmesi ile oluşan birleşik devlet.

Federalizm: Birçok devletin özel kanunlara ve bağımsızlığa sahip olarak tek bir devlet durumunda birleşmeleri yöntemi.

Federasyon: Birden fazla devletin içişlerinde bağımsız dışişlerinde birbirine bağımlı olması.

Federatif: Federalizme bağlı ya da uygun olan.

Filist: M.Ö. 1185-1200 yılları arasında Filistin memleketine göç etmiş olan halka Filist denir.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ): 1964 yılında kurulan, kısa bir zaman da diğer Filistin Direniş Örgütlerini kendi çatısı altında toplayan, özgür, adalet ve barışın dostu ulusların yanında olduğunu söyleyen demokratik örgüt verilen addır.

Finansman: Bir girişimin işleyebilmesi, gelişebilmesi için gereken para ve krediyi sağlama işi.

FIR (Flight İnformation Regian): Uçuş bilgi bölgesi anlamındadır. Sivil havacılığın güvenliğinin denetimi için oluşturulmuş alandır.

FIR Hattı: Hava kontrol sahası.

GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla) : Bir ülkenin genel ekonomik etkinliğini meydana getiren çeşitli sektörlerin(tarım, endüstri, inşaat, ticaret, ulaştırma, sigorta, hizmetler vb. mali kuruluşların) üretime kattıkları safi (net) ya da gayri safi (brüt) değerler ve memleket için etkin üretim gösteren öteki üretim etkenlerinin elde ettikleri gelirlerin toplam değeri.

Gümrük Birliği: İki yada daha çok ülkenin aralarındaki gümrüğü ya tamamen ya da hafifletici bazı haklar sağlamak amacıyla birleşmeleri hali.

Hava Sahası: Devletlerin siyasi sınırları ile eşdeğer büyüklükte atmosferdeki bölge.

Havza Devleti: Dağ devletleri arasında ya da dağ sıraları içinde mevcut havzalar, çeşitli siyasi faaliyetlere sahne olmakta ve siyasi hareketlerin yoğunluk kazandığı noktalara tekabül etmektedir. Bu şekilde kurulan devletlere “Havza Devleti” denir.

Heartland: Mackinder’in 1904 yılındaki makalesinde pivot sahaya aynı zamanda Heartland yani “Kalp Sahası” demiştir.

Hegemonya: Bir şahrin, bir devletin üstünlüğü, başkaları üstünde hakimiyeti. Eski çağda bir Yunan devletinin bir konfederasyon içindeki üstünlüğü.

Hidrolik Medeniyetler: Tarihte ilk büyük medeniyetler, ilk büyük devletler Mısır, Mezopotamya, İndus bölgesi ve Orta Asya gibi çöllerde ve kurak bölgelerde gelişmiştir. İlk büyük devletlerin ve siyasi organizasyonların çöllerde doğmasında suyun büyük rolü olmuştur. Bundan dolayı ilk büyük siyasi topluluklara “Hidrolik Medeniyetler” de denilmektedir.

Hinterland: Ard ülke, art bölge Bir liman ya da işlek pazarın gerisinde kalan ve ticari faaliyetlerini daha çok buralar aracılığı ile yürüten sahalar. Örneğin İzmir limanının ard ülkesi geniş olduğu için gelişmiştir. Buna karşın Sinop limanı (doğal bir liman olmasına rağmen) ard ülkesi dar olduğu için gelişememiştir.

Hudut: İki devleti birbirinden ayıran, uluslar arası bir anlaşma ile saptanmış çizgi veya dar bir arazi şeridi.

Hudut (Sınır): İki komşu devleti birbirinden ayıran ve bir muahedeye göre tespit edilmiş olan çizgi. Karalar üzerinde çok defa bir işarete tabii dayanabilir. Bu bakımdan dağ sıralarının doruk hatlarından göllerde ve çok daha belli bir işaret olarak akarsular üzerinden gelebilir. Fakat çok hallerde sınır itibariyle bir çizgiden başka bir şey değildir.
__________________
''Bu topraklar bomboş arsalar değildir, adı Vatandır. Vatan; Dünyada, parası, fiyatı, karşılığı, borsası, piyasası olmayan tek şeyin adıdır.''

Nihat GENÇ


Cumhuriyet onurla yaşar! Cumhuriyet bağımsızlıktır, onurumuzdur, dirliğimizdir, bereketimizdir, Nasrettin Hoca'dır, Yunus Emre'dir, bütün bu değerleri çocuklarımıza anlatmaktır. Onur ve şeref kazınmış ve çıkartılmıştır bu topraklardan. Böyle cumhuriyet olacaksa hiç olmasın, yıkılır bir tanesi daha yapılır.

Nihat GENÇ
[/SIZE]
Tugay NAYKI isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Tugay NAYKI kullanıcısına teşekkür edenler:
bahriaskin (08-Temmuz-2009)