Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-Temmuz-2009, 22:28   #3 (permalink)
Tugay NAYKI
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Ad- Soyad: Mustafa Yıldız
Mesajlar: 4.878
Teşekkürleri: 2.435
1.608 mesajına 9.665 kere teşekkür edildi.
Standart

İç Deniz (Ara Deniz): Karaların arasına iyice sokulmuş okyanuslarla bağlantıları dar, az derin boğazlarla olan deniz.

İç Pazar: Ticaret hayatında bir ülkenin milli sınırları içinde mal alıp sattığı şehir.

ICAO: Uluslar arası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın kısa adıdır.

İlhak: Adanın tümüyle bir devlete bağlanması.

İlhak: Katma, ekleme, ilave etme.

İmtiyaz: Özel, kişisel başkalarına tanınmayan hak veya koşul.(Tarih) Osmanlı Devleti tarafından siyasi sakıncalar
gözetilmeden azınlık ya da yabancılara yaptırılan işlere karşılık verilen haklar ya da tanınan ayrıcalıklar.

İstila: Bir ülkeyi silah gücüyle ele geçirme.

Jeopolitik: Bir devletin sosyal, politik, ekonomik, stratejik ve coğrafi unsurlarının bu devletin dış politikasının tayin ve takibine uygulanmasıdır.

Jeopolitik: Bir yerin önemli yollara, kaynaklara, denizlere, ülkelere göre konumu.

Jeopolitik: Devletleri, devletlerin siyasetlerini ve tabiat kanunlarını birleştiren ilişkilerin incelenmesidir. Jeo; yer ve politika sözcüklerinden oluşan bir terim olup, coğrafi yere göre devlet idare etme sanatı, siyaseti anlamına gelir.

Kapalı Deniz: Kara içine sokulmuş, dar boğazları olan, kıyılarında birden fazla ülkenin hakimiyet sahibi olduğu ve bu yüzden müstakil olmayan deniz anlamına gelir. Karadeniz ve Baltık Denizi örnek verilebilir.

Kapalı Ekonomik Sistem: Ekonomik faaliyetlerin çoğunlukla veya tamamen ülke sınırları içinde yürütülmesine denir. Daha çok ulaşımın ve buna bağlı olarak uluslar arası ilişkilerin zayıf olduğu ilk ve orta çağ devletlerinde görülür.

Kapitalizm: Üretim araçlarının, bu araçları ellerinde bulunduranlara gelir sağladığı, onlara iktisadi etkinliği yönlendirme yetkisi verdiği, gelirlerinin bir bölümünün yeni üretim araçlarının alımına ayrıldığı iktisadi ve toplumsal rejim. Yapımevlerinin, fabrikaların çoğalması, işletmelerin yoğunlaşması, yeni hammaddelerin ve pazarların araştırılması, vb. kapitalizmin en açık göstergelerindendir. Rekabet kapitalizmi, tekel kapitalizmi; özel kapitalizm-devlet kapitalizmi.

Kapitülasyon: Osmanlı hükümdarlarının kendi ülkeleri içinde yabancılara tanıdıkları özel haklar ve ayrıcalıklar.

Kara Eylül Örgütü: Öç alma ve yıldırma amacını güden, seçme militanlardan oluşan ve merkezi Beyrut’ta bulunan Filistin Direniş Örgütü’dür. Kısa bir zaman içinde etkinliğini kaybetmiştir.

Karasuları: Deniz kontrol sahası.

Karasuları: Karasuları, bir kıyı devletinin kara ülkesini saran ve belirli bir genişliğe kadar olan açık deniz sahası ile kara ülkesi arasında kalan ve ülkenin egemenlik haklarının sürdüğü bir deniz sahasını ifade eder.

Kıbrıs Planı: ABD’nin Kıbrıs’ta görüşmelerin önünü açmak için 13 Kasım 1978’de bin general sekreterine sunduğu plan.

Kıta Sahanlığı: Karaları çevreleyen ve karalardan sayılan, 200 m. derinliğe kadar olan sığ deniz dipleridir.

Koloni: Emperyalist(sömürgeci) devletlerin, bir sahanın zenginliklerinden yararlanmak için oluşturdukları sömürge yerleşmeler.

Koloni: Başka devletler tarafından ekonomik ve kültürel olarak kullanılan ülke ya da yöre, sömürge.

Komisyon: Bir konuyu incelemek için bir kurul içinden seçilmiş üyelerden oluşan küçük topluluk.

Konum: (Al. Lage, Fr. Site, İng. Locality, Site eski terim : mevki). Dar anlamı ile yeryüzünde bir yerin enlem ve boylamları yardımıyla bulunan yeri. Geniş anlamı ile coğrafya şartlarının topluluğu içinde bir yer. Bir dağın eteği, tepenin yamacı, bir ırmağın ağzı.

Konum: Bir yerin yeryüzündeki enlemlere, boylamlara, komşularına, denizlere,yollara vb. yeri.

Kota: Bir ülkede kontenjan sisteminden ithal edilecek malların çeşitlerini ve çeşit oranlarını gösteren liste.

Kültür: Bir milletin manevi varlığını ve düşünce birliğini meydana getiren fikir ve sanat mahsullerinin, ananelerinin bütünü.

Küreselleşme: Ülkeler arasındaki iktisadi, sosyal ilişkilerin yaygınlaşması ve gelişmesi, ideolojik ayrımlara dayalı kutuplaşmaların çözülmesi, farklı toplumsal kültürlerin, inanç ve beklentilerin daha iyi tanımlanması, ülkeler arasındaki ilişkilerin yoğunlaşması gibi olguları içerir.
__________________
''Bu topraklar bomboş arsalar değildir, adı Vatandır. Vatan; Dünyada, parası, fiyatı, karşılığı, borsası, piyasası olmayan tek şeyin adıdır.''

Nihat GENÇ


Cumhuriyet onurla yaşar! Cumhuriyet bağımsızlıktır, onurumuzdur, dirliğimizdir, bereketimizdir, Nasrettin Hoca'dır, Yunus Emre'dir, bütün bu değerleri çocuklarımıza anlatmaktır. Onur ve şeref kazınmış ve çıkartılmıştır bu topraklardan. Böyle cumhuriyet olacaksa hiç olmasın, yıkılır bir tanesi daha yapılır.

Nihat GENÇ
[/SIZE]
Tugay NAYKI isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla