Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-Ekim-2009, 01:37   #1 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart Dünyanın En Gizemli Gölü: TİTİCACA

Dünyanın en gizemli Gölü: Titicaca


Dünyanın Gizemli Gölü: TİTİCACA



EN YÜKSEK GÖL (...) Önce barbarlar vardı ve her şey karanlıktaydı. Güneş Tanrı, bu zavallı yaratıklara acıdı ve onları aydınlatması ve bir kültüre sahip olabilmeleri için oğlunu yolladı. Adı Manco Capac idi. Güneş gibi Ay kızı Mama Ocl-lo'yu Manco ile evlenmesi için yeryüzüne gönderdi. Onlar titicaca Gölü'nün sularından yükseldiler ve bugün Güneş ve Ay adaları olarak bildiğimiz yerlerde, Dünya üzerinde belirdiler. Manco ve Mama Occlo, krallıklarını kurmak üzere uzun yolculuklara başladılar. Verimli bir vadiye geldiler ve babası Güneş'in söylediği gibi, Manco elindeki altın çatalı toprağa sapladı. Çatal derine saplandı ve kayboldu. O noktaya Cuzco dediler ve orada başkentlerini ve imparatorluklarını kurdular. Titicaca Gölü, 3.810 metreyle dünyanın en yüksek gölü. Kapladığı alan 8.300 km2 (yani Van Gölü'nün yaklaşık 3 katı büyüklükte). Göze ilk çarpan görüntüler, Akdeniz'i hatırlatan bir derin mavilik, kıyıya yakın tepecikler, hemen arkalarındaki beyaz And Dağları ve göğü aynalayan ve havadaki değişimle renk değiştiren bir koca göl. Titicaca, bugün Peru ve Bolivya arasında paylaşılıyor ve aslında ince Tiquina Boğazı'yla ayrılmış iki gölden oluşuyor; kuzeyde büyük parça Chucuito, güneyde küçük Huinamarca. Üzerinde, yoğun nüfusa sahip 41 ada barındırıyor. Kıyılarda ve adalarda yaşayanlar genelde balıkçılık, tarım, hayvancılık ve turizmle geçiniyor. Peru bölümünde İnkalar'dan kalma Ouechua konuşuluyor, Bolivya bölümünde ise yine eski bir yerli dili olan Aymara... AliM
JAGUAR KAYASI (...) Titicaca, Aymara dilinde "jaguar kayası" demektir. Bu buzlu koca denize niçin dev bir kedinin adı verilmiştir? Araştırmacılar hiç tereddüt etmeden yanıt verirler: "İnkalar gelmeden çok önceleri, dağlarda yaşayan insanlar, bir 'jaguar tanrısı'na tapıyorlardı. Belki de bu göl kutsal bir tören yeriydi.
Peru'nun birçok yerinde, vahşi bir orman kedisi motifleriyle süslü anıtlar bulunduğu doğrudur. Jaguar ya da puma yüzleriyle bezeli vazolar ya da örülmüş kumaşlar bulunmaktadır. Ve bunların bir bölümü İÖ1000 yıllarına tarih-lenir. Arkeologlar ve antropologlar, Peru'nun ilk uygarlığının bir jaguar tan-rısıyla ilişkili olduğu konusunda aynı fikirdedirler. Bu tanrı, olağanüstü bir gücün ve zekanın simgesi olup, varlığı, dik dağların arasından vadilerden vadilere sıçra***** kıyıya kadar inmiş olan bir tanrıydı. Yine de merak ediyorum, niçin bir jaguar? Yanıt, 1970'lerin başında ABD'li astronotlardan geldi. Yaklaşık 300 km yükseklikte Dünya'nın çevresinde dönerlerken Titicaca Gölü'nün resmini çekmişlerdi. Bu yöreyi tanıyan bir arkeolog bu resmi görünce, "Jaguarı gördüm!" diye bağırmıştı. Uzaydan bakınca gölün hatları, kaçan bir tavşanı kovalayan, pençelerini uzatmış, çeneleri açık bir jaguarı andırmaktadır!..



Konu GUNBAN tarafından (12-Ekim-2009 Saat 23:59 ) değiştirilmiştir.
zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
zumrut_ kullanıcısına teşekkür eden 4 üye:
bahriaskin (12-Ekim-2009), GUNBAN (12-Ekim-2009), tegagaic (13-Ekim-2009), Tuğba YILDIRIM (13-Ekim-2009)