Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14-Ekim-2009, 23:21   #1 (permalink)
Tugay NAYKI
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Ad- Soyad: Mustafa Yıldız
Mesajlar: 4.878
Teşekkürleri: 2.435
1.608 mesajına 9.665 kere teşekkür edildi.
Standart 12.Sınıf Coğrafya Tarihte Kurulan İlk Kültür ve Uygarlıklar: YUNAN

YUNAN UYGARLIĞI

· M.Ö. 1200 lü yıllarda Yunanistan'a göçen Dorlar tarafından kurulmuştur. Önceleri krallık ile yönetilirlerken sonraları demokrasi ve tiranlık yönetim-leriyle idare edilmişlerdir. Krallık döneminde başlayan halk sınıflaşması sınıflar arası çekişmeyi de beraberinde getirmiştir.

· İlk defa Drakon tarafından kanunlar yapıldı. Soyluları koruyan ve alt tabakaya ağır cezalar getiren bu kanunlar uzun süre uygulanamadan yenilendi. Solon tarafından yapılan kanunlar biraz daha ılımlıdır. Köylü borçlarını affeden Solon, borçlarından dolayı köleliğe düşenleri kurtaran yasalar çıkardı. Dörtyüzler ve Halk Meclisi adında iki meclis kurdu. Klestenes Dönemi'nde Halk Meclisi'nin yanında soylulara ait Beşyüzler Meclisi kuruldu.

· yunan şehir devletleri siyasi birliği tam olarak sağlayamadılar. Perslerin Yunanistan'a saldırıları karşısında birleşerek Peleponnes Savaşlarında Persleri yenilgiye uğrattılar. MÖ. 337'de Makedonyalıİskender'in egemenliğine girdiler.

· Çok tanrılı dine inanmışlar, tanrılarıölümsüz insanlar şeklinde düşünmüşlerdir.

· tarihte bilinen ilk demokrasi örneklerini vermişlerdir.

· Tanrıları adına dört yılda bir olimpiyat oyunları düzenlemişlerdir. Bu etkinlikler, Yunan şehir devletleri arasında kültürel birlikteliğe yol açtı.

· Ticaretin gelişmesi ile Fenikelilere yakınlık duymuşlar, Fenike Alfabesini kullanmışlar ve geliştirmişlerdir.

İSKENDER VE HELLENİZM UYGARLIĞI

M.Ö. 337'de tahta geçen İskender, Yunanistan'dan başla***** Anadolu, İran, Irak, Suriye, Mısır ve Pers topraklarını yaptığı seferle kendine bağla***** büyük bir imparatorluk kurdu. Doğu ve batı kültürünü kaynaştırmaya çalıştı. Yunan kültürü ile doğu kültürün birleştiği bu 300 yıllık döneme Hellenizm Dönemi denir, İskender’in genç yaşta ölmesi ile devlet parçalanmıştır (M.Ö. 330).

· Makedonya'da Antigonit Krallığı,

· Türkiye'den Hindistana kadar uzanan topraklardaSelevkos Krallığı,

· Mısır'da Ptollemeler Krallığı kuruldu.

İskender’den sonra Hellenistik kültür, Anadolu'da 300 yıl daha yaşamıştır. Bu dönemin en önemli merkezi Bergama'dır. Bergamalılar, kendi adını taşıyan parşömen kağıdını icat ettiler. Asklepion Sağlık Merkezi ve zengin bir kütüphanesi vardır.

· En önemli mimari eser olan İskenderiye Feneri bu dönemde yapılmıştır. Ayrıca Zeus Heykeli de en önemli eserlerdendir.

· Pozitif bilimlere yani tarih, felsefe, matematik, astronomi ve coğrafyaya önem verilmiştir.

Hellenistik Kültür; Büyük İskender’in yeni ülkeler ele geçirmesiyle Hindistan’a kadar uzanan Yunan kültürünün Doğu kültürü ile sentezinden ortaya çıkmıştır.


__________________
''Bu topraklar bomboş arsalar değildir, adı Vatandır. Vatan; Dünyada, parası, fiyatı, karşılığı, borsası, piyasası olmayan tek şeyin adıdır.''

Nihat GENÇ


Cumhuriyet onurla yaşar! Cumhuriyet bağımsızlıktır, onurumuzdur, dirliğimizdir, bereketimizdir, Nasrettin Hoca'dır, Yunus Emre'dir, bütün bu değerleri çocuklarımıza anlatmaktır. Onur ve şeref kazınmış ve çıkartılmıştır bu topraklardan. Böyle cumhuriyet olacaksa hiç olmasın, yıkılır bir tanesi daha yapılır.

Nihat GENÇ
[/SIZE]
Tugay NAYKI isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Tugay NAYKI kullanıcısına teşekkür eden 7 üye:
aaözlem (15-Ekim-2009), Ayşenur KILIÇ (01-Eylül-2010), bahriaskin (15-Ekim-2009), cpl (26-Mart-2011), Fatih GÜRIŞIK (02-Eylül-2010), gamarcoba (23-Eylül-2010), nabucco (14-Ekim-2009)