Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   ANKET (https://www.bizimcografya.com/114-anket/)
-   -   Türkiye'de Nükleer Santral Kurulmalı mı?.. (ANKET) (https://www.bizimcografya.com/anket/5299-turkiyede-nukleer-santral-kurulmali-mi-anket.html)

Fatih GÜRIŞIK 16-Mayıs-2010 10:04

Alıntı:

Tugay NAYKI Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 18356)

Tugay Hocam,nükleer enerjinin Türkiye'de kurulmasını istiyorum ama nükleer enerji fanatiği değilim.Daha önce de söylediğim gibi bu konunun uzmanları ve bilim insanları bile bu konularda mutabık değil.bizler hangi rakama,hangi teze inanacağımızı şaşırdık.Şimdi siz böyle br yazı vermişsiniz ama ben size nükleer enerji lehinde en az elli yazı ve çok farklı yüzlerce istatistik verebilirim.Burda bilgi kirliliği yapılıyor.Kimi bilim adamı diyor ki " Enerji talebimiz için uzun projeksiyonda bile temiz enerjiler bize yeter,nükleer enerji riskli ve pahalı bir enerjidir,dünya söküyor biz peşinde koşuyoruz"Diğer bilim adamı ise diyor ki: " Hayır,enerji talebimiz büyüyor ve yenilenebilir enerji tek başına bunu karşılamaya yetmez ve dünya nükleer enerjiden vazgeçmiyor."
Burda esas bizim enerji talebimizin aciliyeti ve hızla artan büyümesi.Biz konutlarda,sanayide ve aydınlatmada sadece mevcut kaynaklarla bunu çözebilirmiyiz?Türkiye,elbette doğal kaynakları zengin bir ülke ama nükleer enerji de teknoloji donanımlı kurulduğu andan risksiz bir enerji.

SİMAY 16-Mayıs-2010 12:00

Alıntı:

Tugay NAYKI Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 18356)

:D nükleerci olduk iyimi:Pben incelicem hocam bu linki derin derin:)hemde

ares 16-Mayıs-2010 15:25

Alıntı:

ozge_001 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 18272)
Rus medyası: Türkiye'de kurulacak nükleer santralın sahibi Rusya


Rusya’nın Sesi, Ankara’da imzalanan anlaşmaya uygun olarak Rusya’nın Türkiye’de ilk nükleer santral inşaatını gerçekleştireceğini belirtirken, "İnşaatı tamamen Rusya tarafından finanse edilecek nükleer santral sonraları Rusya’nın malı olacak" dedi. Bu projenin "benzersiz" uygulama düzeninin örnek oluşturacağı belirtilen haberde "Rusya’nın, Türkiye’de uzun zaman için kalmak niyetinde olduğu" da kaydedildi.

18:27 | 13 Mayıs 2010

MOSKOVA/ ANKA

Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev’in ses getiren Türkiye ziyaretini değerlendiren Rus medyasında, ziyaret sırasında anlaşması imzalanan nükleer santralın sahibinin Rusya’nın olacağı değerlendirmeleri yapılıyor. Rusya’nın Sesi, anlaşmaya uygun olarak Rusya’nın Türkiye’de ilk nükleer santral inşaatını gerçekleştireceğini belirtirken "İnşaatı tamamen Rusya tarafından finanse edilecek nükleer santral sonraları Rusya’nın malı olacak" ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Sesi, Türkiye’de kurulacak nükleer santralin sahibi Rusya olacak" başlıklı haberinde, "Ankara’da imzalanan anlaşmaya uygun olarak Rusya Türkiye’de ilk nükleer güç santralinin inşaatını gerçekleştirecek. Hem de inşaatı tamamen Rusya tarafından finanse edilecek nükleer santral sonraları Rusya’nın malı olacak" dedi. Haberde şöyle devam edildi: -"DİĞER ÜLKELERE ÖRNEK OLUŞTURACAK" "Bu projenin belirli derecede benzersiz uygulanma düzeni, günümüzde dünyada, nükleer santraller tesisi piyasasında bir örnek oluşturacak. Bugün Rusya, aynı zamanda 5 yabancı ülkede,bu arada Çin, İran ve Hindistan’da nükleer güç santralleri inşa etmekte olan bir tek ülkedir. Daha önce nükleer santralin işletime sunulmasından sonra Rusya nükleer santral kurulduğu ülkeden çekiliyordu. Bugün ise Rusya Türkiye’de uzun zaman için kalmak niyetindedir." Başlangıçta yüzde 100 oranında Rus sermayesi temelinde proje şirketi kurulacağı, gelecekte yüzde 49 oranında yabancı yatırımcıların, bu arada Türk yatırımcıları cezp edebileceği kaydedilen haberde, Türkiye’nin kararı için "Bu, nükleer enerji üretimini geliştirme yoluna girmek niyetinde olan ülke için oldukça bilgece bir karardır. Pekçok ülkeler Türkiye’nin pozitif deneyimini hesaba alarak aynı yolu tutabilecekler. Gelecekte Türkiye kendi topraklarında 2-3 nükleer santralın yapımını gerçekleştirmek niyetindedir. İlgili inşaat çalışmalarına Rusya da katılabilir" denildi.

Ben bu yüzden istemiyorum.

yusufili 18-Mayıs-2010 19:21

Arkadaşlar kimisi nükleer santrallerde kazalardan korkuyor.o zaman bir yerden bir yere giderken kullandğımız ulaşım araçlarında da kaza riski var.Kaza riski var diye bu raçlara binmeyecek miyiz?
Kimisi de fay hatlarından bahsediyor.Bu fay hatları sadece nükleer santraller için mi tehlike oluşturuyor?Diğer santraller için tehlike oluşturmuyor mu?O zaman hiç santral kurmayalım.
Bazı arkdaşlar da nükleer santralin kurulmasından çok kimin kuracağı üzerinde duruyor.O ayrı bir tartışma konusu olabilir.Anketimiz Türkiye'de nükleer santral kurulmalı mı?

Son olarak Türkiye'de Nükleer Santral kurulması karşıtı olan arkadaşların aşğıdaki açıklamalarını dikkatlice okumalarını tavsiye ediyorum.

Nükleer Enerji Çevre Dostu Bir Enerji Üretim Seçeneği midir?


Nükleer Enerji Çevre Dostu Bir Teknolojidir, Çünkü;
  1. Nükleer santralların güvenlik değerlendirmesi bağımsız lisanslama kuruluşları tarafından son derece tutucu varsayımlara göre yapılmaktadır. Ayrıca bu santrallar işletmede oldukları sürede sürekli denetim altındadır. Bu nedenle nükleer santralların çevre ve insana zarar verebilecek şekilde kaza yapma riski, günümüzde kullandığımız diğer teknolojik ürünlere göre, yok denecek kadar azdır. Bir nükleer santralın çevresinde yaşayan insanlara yüklediği yıllık doz doğal radyasyonun çok altındadır.
  2. CO2 emisyonuna neden olmaz. Dünyada kurulu bulunan nükleer santraller yılda 2300 milyon ton CO2 emisyonuna engel olmaktadır.
  3. SO2 emisyonuna neden olmaz. Dünyada kurulu bulunan nükleer santraller yılda 42 milyon ton SO2 emisyonuna engel olmaktadır.
  4. NOx emisyonuna neden olmaz. Dünyada kurulu bulunan nükleer santraller yılda 9 milyon ton NOx emisyonuna engel olmaktadır.
  5. Atık kül üretimine neden olmaz. Dünyada kurulu bulunan nükleer santraller yılda 210 milyon ton kül üretimine engel olmaktadır.
Nükleer enerji üretim zinciri, tümüyle ele alındığında sera gazı salımı konusunda en temiz seçenektir. Nükleer enerjinin iklim değişikliğine sebep olan atmosferdeki sera gazı konsantrasyonunun azaltılmasında büyük rolü vardır. Günümüzde nükleer santraller, elektrik sektöründen kaynaklanan sera gazı salımında yıllık olarak yaklaşık %17 azalmaya sebep olmaktadır. Yani bu santrallerin yerine fosil yakıtlı santrallerden elektrik elde edilseydi her yıl 1.2 Milyar ton karbon atmosfere verilecekti. Nükleer enerji üretimi sürecinde ortaya çıkan atıkların ve kullanılmış yakıtların yönetimi, gelecek nesillere fazla bir yük bırakmadan insan sağlığı ve çevrenin korunmasını amaçlamaktadır. Ancak nükleer atıkların (yüksek seviyeli atıklar ve kullanılmış yakıtlar) hala nihai depolanmasının uygulanmasına geçilememesi nükleer enerji açısından dezavantaj olmaktadır. Enerji kaynaklarının gelecek nesiller için de yeterliliği, sürdürülebilir kalkınma açısından önemli bir konudur. Özellikle fosil kaynak rezervleri kısıtlıdır. Nükleer yakıt hammaddesi olan uranyum ve toryum rezervleri ise oldukça fazladır.
İklim Değişikliği
Atmosfere bırakılan ve dünya ikliminde önemli değişikliklere sebep olan "sera gazları (başta CO2, CH4, N2O olmak üzere, CFC, Ozon gibi gazlar)" özellikle petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtların yanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Sera gazları salımlarının sabitlenmesi veya azaltılması amacıyla Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (İDÇS) 1992 yılında imzaya açılmıştır. Sözleşmenin amacı "atmosferdeki sera gazı birikimini, insanın iklim sistemi üzerindeki tehlikeli etkilerini önleyecek bir düzeyde durdurmak"tır.
Yeryüzünün ısınmasına sebep olan, sera gazlarının başlıcaları insan kaynaklı faaliyetlerden oluşmaktadır. CO2 emisyonunun yarısının bitki örtüsü tarafından yutulmasına karşın, CO2 seviyesi her 20 yılda %10 artış göstermektedir. Emisyon kontrol politikasının uygulanmadığı düşünüldüğünde, 370 ppm olan CO2 emisyonunun, 2100 yılında senaryolara bağlı olarak 490-1260 ppm olacağı tahmin edilmektedir. Örneğin konsantrasyonu 450 ppm de tutabilmek için gelecek birkaç on yılda emisyonun 1990 seviyesine indirilmesi gerekmektedir.
Ancak hızlı nüfus artışı ve ekonomik gelişme enerji gereksinimini arttırmaktadır. Daha az CO2 emisyonu için enerjinin verimli kullanımı ve eerji üretinm sistemlerinde teknolojik gelişmeler kaçınılmazdır. İklim modellemeleri, sera gazlarının kontrolü için gösterilen çabaların yetersizliği sonucunda global sıcaklık artışının 2100 yılında yaklaşık 1.4-5.8 olacağını tahmin etmektedir. 1000 MWe gücünde ve % 80 yük faktörüyle işletilen bir kömür santralının yerine aynı güçte bir nükleer santral kullanılırsa, kömür kalitesine ve üretim teknolojisine bağlı olarak üretimde ortaya çıkacak olan 1.3 - 2.2 Milyon ton karbon önlenmiş olacaktır. 40 yıllık ömrü boyunca bu nükleer santral 50-90 Milyon ton karbonu önlemiş olacaktır. Aynı şekilde, 1000 MWe gücündeki bir nükleer santral, doğal gaz santralının bir yılda sebep olacağı 0.6-1.0 Milyon ton karbonu önler.

Kaynak: Nükleer Enerji Çevre Dostu Bir Enerji Üretim Seçeneği midir?

Dünya Nükleer Enerjiden Vazgeçiyor mu?

Dünya geneline bakıldığında yeni kurulacak nükleer santralların sayısının çok sınırlı kaldığı doğrudur. Ancak her ülkenin enerji planları, kendisine özgü özellikler taşımaktadır. Bu bağlamda herhangi bir teknolojinin kullanım artış hızı, dünya ve bölgesel koşulların paralelinde, dönem dönem değişiklikler arzedebilir. Bu gün Avrupa'da bir çok ülkede yeni nükleer santral yapımından vazgeçildiği tam olarak doğru değildir. Bu ülkelerin enerji stratejilerine bakıldığında enerji açıklarını ağırlıklı olarak Fransa'dan karşıladıkları görülür. Fransa, toplam enerji üretiminin %75'ini nükleerden sağlamakla birlikte, aynı zamanda nükleer enerjiye dayalı bir enerji ihracatçısı konumuna gelmiştir. Fransa'nın diğer Avrupa ülkelerine yaptığı ihracat: 17000 GWh, İngiltere; 15000 GWh, Almanya; 18000 GWh, İtalya; 7500 GWh, İsviçre.

Kaynak: Dünya Nükleer Enerjiden Vazgeçiyor mu?

Ulaştığım verilere göre Dünya'da İşletme halinde olan 436,inşaatı devam eden 56 ve planlanan 137 santral mevcuttur.

Daha ayrıntılı tabloya Nükleer Enerjinin Dünya'daki Durumu Nedir? linkinden ulaşabilirsiniz.

furkan18 18-Mayıs-2010 20:21

Sevgili arkadaşlar,
Bazı görüşlernizi benimsiyorum.Ama Türkiye'ye nükleer enerji santrali kurulmalı. Nükleer enerji eğer doğru kullanılırsa çok iyi . Ama sizinde dediğiniz gibi yanlış kullanılırsa kensilikle karşıyım.

akenarli 20-Mayıs-2010 17:29

Aktif fayların ve volkanizmanın en yoğun olduğu ülkelerden Japonya'da 50 den fazla nükleer santral var.
Çevremiz nükleer santrallerle dolu iken,oralardan bize ulaşacak bir nükleer sızıntıyı nasıl önlemeyi düşünüyorsunuz?Avrupa'da onlarcası var.İzlanda'daki küllerin Türkiye'yi de etkilediğini hepimiz biliyoruz.Kaldıki çevreye verdiği zarar diğer enerji kaynaklarından daha fazla değil.Bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi modern teknoloji ile kurulacak bir santralin hiç bir zararı olmaz.Ermenistan'da bile nükleer santral varken kafamızı kuma gömmenin memlekete bir faydası yok.
Türkiye için çok geç kalınmış bir karar.Kesinlikle bir an önce kurulmalı.

ozge_001 21-Mayıs-2010 15:41

Alıntı:

akenarli Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 18477)
Aktif fayların ve volkanizmanın en yoğun olduğu ülkelerden Japonya'da 50 den fazla nükleer santral var.
Çevremiz nükleer santrallerle dolu iken,oralardan bize ulaşacak bir nükleer sızıntıyı nasıl önlemeyi düşünüyorsunuz?Avrupa'da onlarcası var.İzlanda'daki küllerin Türkiye'yi de etkilediğini hepimiz biliyoruz.Kaldıki çevreye verdiği zarar diğer enerji kaynaklarından daha fazla değil.Bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi modern teknoloji ile kurulacak bir santralin hiç bir zararı olmaz.Ermenistan'da bile nükleer santral varken kafamızı kuma gömmenin memlekete bir faydası yok.
Türkiye için çok geç kalınmış bir karar.Kesinlikle bir an önce kurulmalı.

eğer bizim halkımızda japonyanın halkı kadar bilinçli ve japonya kadar gelişmiş bir ülke olsaydık ...Belki evet derdim...!

nesta 22-Mayıs-2010 22:20

enerji konusunda bu kadar dışa bağımlıyken, elektriğimizin büyük bölümünü ithal kaynaklardan sağlıyorken, güvenliği sağlayabilecek teknolojiler varken, kurulması taraftarıyım. 100 tane 60 tane olan ülkeler var ve yüzölçümleri daha küçük ve bizden daha fazla depreme maruz kalıyolar...

kcimen1959 23-Mayıs-2010 14:53

NÜkleer enerjİ
 
NÜkleer kazalarin etkİlerİnİ ortadan kaldiracak tibbİ gelİŞmeyİ İnsanoĞlu henÜz saĞlayamadi.

gokhans 25-Mayıs-2010 00:00

Akkuyu da yaşamak isteyen varmıdır acaba???


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:20.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas