Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> ANKET

ANKET Forumumuzdaki tüm anketleri burda bulabilirsiniz ve anket açabilirsiniz.

Anketimiz: Türkiye'de Nükleer Santral Kurulmalı mı?
Evet ! Acilen Kurulmalı. 49 25,79%
Hayır ! Kesinlikle Karşıyım. 131 68,95%
Belki Daha Sonra... 8 4,21%
Kararsızım 2 1,05%
Katılımcı sayısı: 190. Sizin bu Ankette oy kullanma yetkiniz bulunmuyor

Türkiye'de Nükleer Santral Kurulmalı mı?.. (ANKET)

Tugay NAYKI Nickli Üyeden Alıntı Buyrun nükleerci arkadaşlar.. http://www.bizimcografya.com/genel/5...en-hayret.html Tugay Hocam,nükleer enerjinin Türkiye'de kurulmasını istiyorum ama nükleer enerji fanatiği değilim.Daha önce de söylediğim gibi bu konunun uzmanları ve bilim insanları bile bu konularda ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 16-Mayıs-2010, 10:04   #41 (permalink)
Fatih GÜRIŞIK
Özel Üye
 
Fatih GÜRIŞIK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Bulunduğu yer: Kayseri
Yaş: 42
Mesajlar: 983
Teşekkürleri: 856
476 mesajına 1.541 kere teşekkür edildi.
Standart

Tugay NAYKI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Buyrun nükleerci arkadaşlar..

http://www.bizimcografya.com/genel/5...en-hayret.html (Nükleer Sektör Can Çekişirken.. HAYRET..)
Tugay Hocam,nükleer enerjinin Türkiye'de kurulmasını istiyorum ama nükleer enerji fanatiği değilim.Daha önce de söylediğim gibi bu konunun uzmanları ve bilim insanları bile bu konularda mutabık değil.bizler hangi rakama,hangi teze inanacağımızı şaşırdık.Şimdi siz böyle br yazı vermişsiniz ama ben size nükleer enerji lehinde en az elli yazı ve çok farklı yüzlerce istatistik verebilirim.Burda bilgi kirliliği yapılıyor.Kimi bilim adamı diyor ki " Enerji talebimiz için uzun projeksiyonda bile temiz enerjiler bize yeter,nükleer enerji riskli ve pahalı bir enerjidir,dünya söküyor biz peşinde koşuyoruz"Diğer bilim adamı ise diyor ki: " Hayır,enerji talebimiz büyüyor ve yenilenebilir enerji tek başına bunu karşılamaya yetmez ve dünya nükleer enerjiden vazgeçmiyor."
Burda esas bizim enerji talebimizin aciliyeti ve hızla artan büyümesi.Biz konutlarda,sanayide ve aydınlatmada sadece mevcut kaynaklarla bunu çözebilirmiyiz?Türkiye,elbette doğal kaynakları zengin bir ülke ama nükleer enerji de teknoloji donanımlı kurulduğu andan risksiz bir enerji.
Fatih GÜRIŞIK isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Fatih GÜRIŞIK kullanıcısına teşekkür eden 2 üye:
gokhans (24-Mayıs-2010), SİMAY (16-Mayıs-2010)

Alt 16-Mayıs-2010, 12:00   #42 (permalink)
SİMAY
Uzman Üye
 
Üyelik tarihi: 03-Mayıs-2010
Yaş: 34
Mesajlar: 278
Teşekkürleri: 218
165 mesajına 474 kere teşekkür edildi.
Standart

Tugay NAYKI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Buyrun nükleerci arkadaşlar..

http://www.bizimcografya.com/genel/5...en-hayret.html (Nükleer Sektör Can Çekişirken.. HAYRET..)
nükleerci olduk iyimiben incelicem hocam bu linki derin derinhemde
SİMAY isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
SİMAY kullanıcısına teşekkür edenler:
gokhans (24-Mayıs-2010)
Alt 16-Mayıs-2010, 15:25   #43 (permalink)
ares
Üye
 
Üyelik tarihi: 14-Haziran-2009
Bulunduğu yer: Eskişehir
Yaş: 45
Mesajlar: 59
Teşekkürleri: 94
28 mesajına 62 kere teşekkür edildi.
Standart

ozge_001 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Rus medyası: Türkiye'de kurulacak nükleer santralın sahibi Rusya


Rusya’nın Sesi, Ankara’da imzalanan anlaşmaya uygun olarak Rusya’nın Türkiye’de ilk nükleer santral inşaatını gerçekleştireceğini belirtirken, "İnşaatı tamamen Rusya tarafından finanse edilecek nükleer santral sonraları Rusya’nın malı olacak" dedi. Bu projenin "benzersiz" uygulama düzeninin örnek oluşturacağı belirtilen haberde "Rusya’nın, Türkiye’de uzun zaman için kalmak niyetinde olduğu" da kaydedildi.

18:27 | 13 Mayıs 2010

MOSKOVA/ ANKA

Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev’in ses getiren Türkiye ziyaretini değerlendiren Rus medyasında, ziyaret sırasında anlaşması imzalanan nükleer santralın sahibinin Rusya’nın olacağı değerlendirmeleri yapılıyor. Rusya’nın Sesi, anlaşmaya uygun olarak Rusya’nın Türkiye’de ilk nükleer santral inşaatını gerçekleştireceğini belirtirken "İnşaatı tamamen Rusya tarafından finanse edilecek nükleer santral sonraları Rusya’nın malı olacak" ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Sesi, Türkiye’de kurulacak nükleer santralin sahibi Rusya olacak" başlıklı haberinde, "Ankara’da imzalanan anlaşmaya uygun olarak Rusya Türkiye’de ilk nükleer güç santralinin inşaatını gerçekleştirecek. Hem de inşaatı tamamen Rusya tarafından finanse edilecek nükleer santral sonraları Rusya’nın malı olacak" dedi. Haberde şöyle devam edildi: -"DİĞER ÜLKELERE ÖRNEK OLUŞTURACAK" "Bu projenin belirli derecede benzersiz uygulanma düzeni, günümüzde dünyada, nükleer santraller tesisi piyasasında bir örnek oluşturacak. Bugün Rusya, aynı zamanda 5 yabancı ülkede,bu arada Çin, İran ve Hindistan’da nükleer güç santralleri inşa etmekte olan bir tek ülkedir. Daha önce nükleer santralin işletime sunulmasından sonra Rusya nükleer santral kurulduğu ülkeden çekiliyordu. Bugün ise Rusya Türkiye’de uzun zaman için kalmak niyetindedir." Başlangıçta yüzde 100 oranında Rus sermayesi temelinde proje şirketi kurulacağı, gelecekte yüzde 49 oranında yabancı yatırımcıların, bu arada Türk yatırımcıları cezp edebileceği kaydedilen haberde, Türkiye’nin kararı için "Bu, nükleer enerji üretimini geliştirme yoluna girmek niyetinde olan ülke için oldukça bilgece bir karardır. Pekçok ülkeler Türkiye’nin pozitif deneyimini hesaba alarak aynı yolu tutabilecekler. Gelecekte Türkiye kendi topraklarında 2-3 nükleer santralın yapımını gerçekleştirmek niyetindedir. İlgili inşaat çalışmalarına Rusya da katılabilir" denildi.
Ben bu yüzden istemiyorum.
ares isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
ares kullanıcısına teşekkür eden 2 üye:
gokhans (24-Mayıs-2010), Tugay NAYKI (16-Mayıs-2010)
Alt 18-Mayıs-2010, 19:21   #44 (permalink)
yusufili
Süper Moderatör
 
yusufili - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 05-Haziran-2009
Ad- Soyad: YSF
Mesajlar: 637
Teşekkürleri: 470
271 mesajına 787 kere teşekkür edildi.
Standart

Arkadaşlar kimisi nükleer santrallerde kazalardan korkuyor.o zaman bir yerden bir yere giderken kullandğımız ulaşım araçlarında da kaza riski var.Kaza riski var diye bu raçlara binmeyecek miyiz?
Kimisi de fay hatlarından bahsediyor.Bu fay hatları sadece nükleer santraller için mi tehlike oluşturuyor?Diğer santraller için tehlike oluşturmuyor mu?O zaman hiç santral kurmayalım.
Bazı arkdaşlar da nükleer santralin kurulmasından çok kimin kuracağı üzerinde duruyor.O ayrı bir tartışma konusu olabilir.Anketimiz Türkiye'de nükleer santral kurulmalı mı?

Son olarak Türkiye'de Nükleer Santral kurulması karşıtı olan arkadaşların aşğıdaki açıklamalarını dikkatlice okumalarını tavsiye ediyorum.

Nükleer Enerji Çevre Dostu Bir Enerji Üretim Seçeneği midir?


Nükleer Enerji Çevre Dostu Bir Teknolojidir, Çünkü;
  1. Nükleer santralların güvenlik değerlendirmesi bağımsız lisanslama kuruluşları tarafından son derece tutucu varsayımlara göre yapılmaktadır. Ayrıca bu santrallar işletmede oldukları sürede sürekli denetim altındadır. Bu nedenle nükleer santralların çevre ve insana zarar verebilecek şekilde kaza yapma riski, günümüzde kullandığımız diğer teknolojik ürünlere göre, yok denecek kadar azdır. Bir nükleer santralın çevresinde yaşayan insanlara yüklediği yıllık doz doğal radyasyonun çok altındadır.
  2. CO2 emisyonuna neden olmaz. Dünyada kurulu bulunan nükleer santraller yılda 2300 milyon ton CO2 emisyonuna engel olmaktadır.
  3. SO2 emisyonuna neden olmaz. Dünyada kurulu bulunan nükleer santraller yılda 42 milyon ton SO2 emisyonuna engel olmaktadır.
  4. NOx emisyonuna neden olmaz. Dünyada kurulu bulunan nükleer santraller yılda 9 milyon ton NOx emisyonuna engel olmaktadır.
  5. Atık kül üretimine neden olmaz. Dünyada kurulu bulunan nükleer santraller yılda 210 milyon ton kül üretimine engel olmaktadır.
Nükleer enerji üretim zinciri, tümüyle ele alındığında sera gazı salımı konusunda en temiz seçenektir. Nükleer enerjinin iklim değişikliğine sebep olan atmosferdeki sera gazı konsantrasyonunun azaltılmasında büyük rolü vardır. Günümüzde nükleer santraller, elektrik sektöründen kaynaklanan sera gazı salımında yıllık olarak yaklaşık %17 azalmaya sebep olmaktadır. Yani bu santrallerin yerine fosil yakıtlı santrallerden elektrik elde edilseydi her yıl 1.2 Milyar ton karbon atmosfere verilecekti. Nükleer enerji üretimi sürecinde ortaya çıkan atıkların ve kullanılmış yakıtların yönetimi, gelecek nesillere fazla bir yük bırakmadan insan sağlığı ve çevrenin korunmasını amaçlamaktadır. Ancak nükleer atıkların (yüksek seviyeli atıklar ve kullanılmış yakıtlar) hala nihai depolanmasının uygulanmasına geçilememesi nükleer enerji açısından dezavantaj olmaktadır. Enerji kaynaklarının gelecek nesiller için de yeterliliği, sürdürülebilir kalkınma açısından önemli bir konudur. Özellikle fosil kaynak rezervleri kısıtlıdır. Nükleer yakıt hammaddesi olan uranyum ve toryum rezervleri ise oldukça fazladır.
İklim Değişikliği
Atmosfere bırakılan ve dünya ikliminde önemli değişikliklere sebep olan "sera gazları (başta CO2, CH4, N2O olmak üzere, CFC, Ozon gibi gazlar)" özellikle petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtların yanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Sera gazları salımlarının sabitlenmesi veya azaltılması amacıyla Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (İDÇS) 1992 yılında imzaya açılmıştır. Sözleşmenin amacı "atmosferdeki sera gazı birikimini, insanın iklim sistemi üzerindeki tehlikeli etkilerini önleyecek bir düzeyde durdurmak"tır.
Yeryüzünün ısınmasına sebep olan, sera gazlarının başlıcaları insan kaynaklı faaliyetlerden oluşmaktadır. CO2 emisyonunun yarısının bitki örtüsü tarafından yutulmasına karşın, CO2 seviyesi her 20 yılda %10 artış göstermektedir. Emisyon kontrol politikasının uygulanmadığı düşünüldüğünde, 370 ppm olan CO2 emisyonunun, 2100 yılında senaryolara bağlı olarak 490-1260 ppm olacağı tahmin edilmektedir. Örneğin konsantrasyonu 450 ppm de tutabilmek için gelecek birkaç on yılda emisyonun 1990 seviyesine indirilmesi gerekmektedir.
Ancak hızlı nüfus artışı ve ekonomik gelişme enerji gereksinimini arttırmaktadır. Daha az CO2 emisyonu için enerjinin verimli kullanımı ve eerji üretinm sistemlerinde teknolojik gelişmeler kaçınılmazdır. İklim modellemeleri, sera gazlarının kontrolü için gösterilen çabaların yetersizliği sonucunda global sıcaklık artışının 2100 yılında yaklaşık 1.4-5.8 olacağını tahmin etmektedir. 1000 MWe gücünde ve % 80 yük faktörüyle işletilen bir kömür santralının yerine aynı güçte bir nükleer santral kullanılırsa, kömür kalitesine ve üretim teknolojisine bağlı olarak üretimde ortaya çıkacak olan 1.3 - 2.2 Milyon ton karbon önlenmiş olacaktır. 40 yıllık ömrü boyunca bu nükleer santral 50-90 Milyon ton karbonu önlemiş olacaktır. Aynı şekilde, 1000 MWe gücündeki bir nükleer santral, doğal gaz santralının bir yılda sebep olacağı 0.6-1.0 Milyon ton karbonu önler.

Kaynak: Nükleer Enerji Çevre Dostu Bir Enerji Üretim Seçeneği midir?

Dünya Nükleer Enerjiden Vazgeçiyor mu?

Dünya geneline bakıldığında yeni kurulacak nükleer santralların sayısının çok sınırlı kaldığı doğrudur. Ancak her ülkenin enerji planları, kendisine özgü özellikler taşımaktadır. Bu bağlamda herhangi bir teknolojinin kullanım artış hızı, dünya ve bölgesel koşulların paralelinde, dönem dönem değişiklikler arzedebilir. Bu gün Avrupa'da bir çok ülkede yeni nükleer santral yapımından vazgeçildiği tam olarak doğru değildir. Bu ülkelerin enerji stratejilerine bakıldığında enerji açıklarını ağırlıklı olarak Fransa'dan karşıladıkları görülür. Fransa, toplam enerji üretiminin %75'ini nükleerden sağlamakla birlikte, aynı zamanda nükleer enerjiye dayalı bir enerji ihracatçısı konumuna gelmiştir. Fransa'nın diğer Avrupa ülkelerine yaptığı ihracat: 17000 GWh, İngiltere; 15000 GWh, Almanya; 18000 GWh, İtalya; 7500 GWh, İsviçre.

Kaynak: Dünya Nükleer Enerjiden Vazgeçiyor mu?

Ulaştığım verilere göre Dünya'da İşletme halinde olan 436,inşaatı devam eden 56 ve planlanan 137 santral mevcuttur.

Daha ayrıntılı tabloya Nükleer Enerjinin Dünya'daki Durumu Nedir? linkinden ulaşabilirsiniz.
__________________
Şu An Özgün ve Özgür Coğrafya Sitesindesiniz.....

“Suskunluğum asaletimdendir. Her lâfa verilecek bir cevabım var; lâkin, bir lâfa bakarım lâf mı diye, bir de söyleyene bakarım, adam mı diye…"

http://atlas.cooltext.com/rendered/cooltext436560670.gif

yusufili isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
yusufili kullanıcısına teşekkür eden 2 üye:
gokhans (24-Mayıs-2010), SİMAY (24-Mayıs-2010)

Alt 18-Mayıs-2010, 20:21   #45 (permalink)
furkan18
Yeni Üye
 
Üyelik tarihi: 06-Aralık-2009
Bulunduğu yer: Çankırı
Yaş: 29
Mesajlar: 9
Teşekkürleri: 16
4 mesajına 8 kere teşekkür edildi.
Standart

Sevgili arkadaşlar,
Bazı görüşlernizi benimsiyorum.Ama Türkiye'ye nükleer enerji santrali kurulmalı. Nükleer enerji eğer doğru kullanılırsa çok iyi . Ama sizinde dediğiniz gibi yanlış kullanılırsa kensilikle karşıyım.
furkan18 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
furkan18 kullanıcısına teşekkür eden 2 üye:
gokhans (24-Mayıs-2010), SİMAY (22-Mayıs-2010)
Alt 20-Mayıs-2010, 17:29   #46 (permalink)
akenarli
Yeni Üye
 
Üyelik tarihi: 06-Şubat-2010
Mesajlar: 3
Teşekkürleri: 4
2 mesajına 7 kere teşekkür edildi.
Standart

Aktif fayların ve volkanizmanın en yoğun olduğu ülkelerden Japonya'da 50 den fazla nükleer santral var.
Çevremiz nükleer santrallerle dolu iken,oralardan bize ulaşacak bir nükleer sızıntıyı nasıl önlemeyi düşünüyorsunuz?Avrupa'da onlarcası var.İzlanda'daki küllerin Türkiye'yi de etkilediğini hepimiz biliyoruz.Kaldıki çevreye verdiği zarar diğer enerji kaynaklarından daha fazla değil.Bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi modern teknoloji ile kurulacak bir santralin hiç bir zararı olmaz.Ermenistan'da bile nükleer santral varken kafamızı kuma gömmenin memlekete bir faydası yok.
Türkiye için çok geç kalınmış bir karar.Kesinlikle bir an önce kurulmalı.
akenarli isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
akenarli kullanıcısına teşekkür edenler:
gokhans (24-Mayıs-2010)
Alt 21-Mayıs-2010, 15:41   #47 (permalink)
ozge_001
Özel Üye
 
Üyelik tarihi: 05-Haziran-2009
Bulunduğu yer: Adana
Mesajlar: 880
Teşekkürleri: 236
231 mesajına 923 kere teşekkür edildi.
Standart

akenarli Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Aktif fayların ve volkanizmanın en yoğun olduğu ülkelerden Japonya'da 50 den fazla nükleer santral var.
Çevremiz nükleer santrallerle dolu iken,oralardan bize ulaşacak bir nükleer sızıntıyı nasıl önlemeyi düşünüyorsunuz?Avrupa'da onlarcası var.İzlanda'daki küllerin Türkiye'yi de etkilediğini hepimiz biliyoruz.Kaldıki çevreye verdiği zarar diğer enerji kaynaklarından daha fazla değil.Bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi modern teknoloji ile kurulacak bir santralin hiç bir zararı olmaz.Ermenistan'da bile nükleer santral varken kafamızı kuma gömmenin memlekete bir faydası yok.
Türkiye için çok geç kalınmış bir karar.Kesinlikle bir an önce kurulmalı.
eğer bizim halkımızda japonyanın halkı kadar bilinçli ve japonya kadar gelişmiş bir ülke olsaydık ...Belki evet derdim...!
ozge_001 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
ozge_001 kullanıcısına teşekkür eden 2 üye:
gokhans (24-Mayıs-2010), zumrut_ (03-Haziran-2010)

Alt 22-Mayıs-2010, 22:20   #48 (permalink)
nesta
Üye
 
Üyelik tarihi: 22-Temmuz-2009
Yaş: 33
Mesajlar: 25
Teşekkürleri: 13
5 mesajına 6 kere teşekkür edildi.
Standart

enerji konusunda bu kadar dışa bağımlıyken, elektriğimizin büyük bölümünü ithal kaynaklardan sağlıyorken, güvenliği sağlayabilecek teknolojiler varken, kurulması taraftarıyım. 100 tane 60 tane olan ülkeler var ve yüzölçümleri daha küçük ve bizden daha fazla depreme maruz kalıyolar...
nesta isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
nesta kullanıcısına teşekkür eden 2 üye:
gokhans (24-Mayıs-2010), SİMAY (22-Mayıs-2010)
Alt 23-Mayıs-2010, 14:53   #49 (permalink)
kcimen1959
Yeni Üye
 
Üyelik tarihi: 16-Kasım-2009
Yaş: 65
Mesajlar: 9
Teşekkürleri: 9
6 mesajına 8 kere teşekkür edildi.
Angry NÜkleer enerjİ

NÜkleer kazalarin etkİlerİnİ ortadan kaldiracak tibbİ gelİŞmeyİ İnsanoĞlu henÜz saĞlayamadi.
kcimen1959 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
kcimen1959 kullanıcısına teşekkür eden 3 üye:
gokhans (24-Mayıs-2010), SİMAY (24-Mayıs-2010), zumrut_ (24-Mayıs-2010)
Alt 25-Mayıs-2010, 00:00   #50 (permalink)
gokhans
Süper Moderatör
 
gokhans - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Bulunduğu yer: ANKARA
Mesajlar: 388
Teşekkürleri: 540
118 mesajına 688 kere teşekkür edildi.
Standart

Akkuyu da yaşamak isteyen varmıdır acaba???
__________________
Biraz okuyalım ne olur!

Bizim bilmediğimiz şey, yok demek değildir.
gokhans isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
anket, kurulmalı, nükleer, santral, türkiyede


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:09.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq