Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

HABERLER

> COĞRAFYA HABERLERİ

BM: "Kutuplarda 30 Yıl Sonra Buz Kalmayacak"

BM: "Kutuplarda 30 Yıl Sonra Buz Kalmayacak" Kuzey kutbu bölgesinde Norveç'in denetimindeki adaları ziyaret eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, şimdiki iklim politikalarının sürdürülmesinde ısrarlı olunursa 30 yıl içinde kutuplarda hiç buz ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 01-Eylül-2009, 11:42   #1 (permalink)
Ayşenur KILIÇ
Süper Moderatör
 
Ayşenur KILIÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Mesajlar: 2.464
Teşekkürleri: 3.081
456 mesajına 1.430 kere teşekkür edildi.
Exclamation BM: "Kutuplarda 30 Yıl Sonra Buz Kalmayacak"

Kuzey kutbu bölgesinde Norveç'in denetimindeki adaları ziyaret eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, şimdiki iklim politikalarının sürdürülmesinde ısrarlı olunursa 30 yıl içinde kutuplarda hiç buz kalmayacağını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, insanlığın geleceği için tüm liderlere iklim değişikliği konusunda acil olarak harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

Aralık ayında Kopenhag'da yapılacak olan ve sera gazının sınırlandırılmasıyla ilgili kapsamlı anlaşmanın ele alınacağı BM zirvesine desteği artırmayı amaçlayan Ban'a göre, zirvede görüşülecek anlaşma 2012'de sona erecek olan Kyoto Protokolu'nun devamı olma niteliği taşıyacak.

Ban, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kopenhag'da dünyanın dikkatini acil olarak harekete geçilmesi konusuna çekmeye çalışacağını belirterek, daha fazla vakit kaybedilmemesi gerektiğini vurguladı.

"Beyaz Kalkan"lar eriyor

Gezegenin ve insanlığın geleceği için liderlerin küresel çapta kapsamlı, adil ve dengeli bir anlaşmada uzlaşmasını istediğini ifade eden Ban, Kuzey Kutbu'nun dünyanın başka yerlerindeki buzullara kıyasla daha çabuk kaybolmakta olduğuna işaret ederek, 'beyaz kalkan' olarak tanımladığı buzulların bölgenin fazla güneş enerjisi almayı engellemesi açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

Kophenag görüşmelerinde iklim değişikliğinin sürdürülebilir düzeyde kalması için gaz emisyonlarının güçlü bir şekilde sınırlandırılması üzerinde anlaşmaya varılması, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere gaz emisyonunun azaltılmasını sağlayacak teknolojinin transfer mekanizması ele alınacak.

Bilim insanları, "yansıtıcı beyaz kalkan" olarak ifade edilen Kuzey Buz Denizi'ndeki buzulların erimesi durumunda güneş enerjisinin bölgedeki su kütlesini daha fazla etkileyeceği ve bunun da iklim değişikliğini hızlandıracağı öngörüsünde bulunuyor.

Dünyanın buzdolabı

Norveç'teki Dünyanın Dostları adlı çevreci grubun lideri Lars Haltbrekker, kutup buzlarının dünyanın soğutucusu olduğunu, çok fazla ısının buzlardan yansıtıldığını ve dünyanın bu sayede soğuk kalabildiğini belirtti.

Baltbrekker, bazı bilim adamlarının buzulların erimesi konusunda artık tepe noktasında olunduğunu öne sürdüğünü belirterek, bu düşünceye göre şimdiye kadar insan eliyle atmosfere bırakılan gazların 2050 itibarıyla Kuzey Kutbu'ndaki buzları eritmeye yeteceğini dile getirdi.


Ayşenur KILIÇ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Ayşenur KILIÇ kullanıcısına teşekkür eden 3 üye:
bahriaskin (03-Eylül-2009), Cahit ERAYDIN (03-Eylül-2009)

Alt 01-Eylül-2009, 16:18   #2 (permalink)
Selçuk ÖZTÜRK
Üye
 
Üyelik tarihi: 09-Haziran-2009
Mesajlar: 39
Teşekkürleri: 12
8 mesajına 10 kere teşekkür edildi.
Standart

paylaşım için çok teşekkürler
Selçuk ÖZTÜRK isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 07-Eylül-2009, 17:41   #3 (permalink)
merve-ankara...
Ziyaretçi
 
Mesajlar: n/a
Standart

paylaşım için sağolun.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:04.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq