Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

HABERLER

> DÜNYADAN HABERLER

Türkiye ve Ortadoğu.. (The Economist)

Türkiye ve Ortadoğu.. (The Economist) 'Türkiye ve Orta Doğu' Economist, Türkiye'nin son yıllarda özellikle Orta Doğu ülkelerinde etkin rol oynama çabasını 'Türkiye ve Orta Doğu' başlıklı bir makalede irdeliyor. Economist, Türkiye'nin Orta Doğu ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 07-Kasım-2009, 09:03   #1 (permalink)
Fatih GÜRIŞIK
Özel Üye
 
Fatih GÜRIŞIK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Bulunduğu yer: Kayseri
Yaş: 42
Mesajlar: 983
Teşekkürleri: 856
476 mesajına 1.541 kere teşekkür edildi.
Standart Türkiye ve Ortadoğu.. (The Economist)

'Türkiye ve Orta Doğu'
Economist, Türkiye'nin son yıllarda özellikle Orta Doğu ülkelerinde etkin rol oynama çabasını 'Türkiye ve Orta Doğu' başlıklı bir makalede irdeliyor.

Economist, Türkiye'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleriyle ticaret hacminin son yedi yılda yedi kart artıp 31 milyar dolar düzeyine geldiğini yazıyor. Ayrıca kuru incirden televizyon dizilerine kadar Türk mallarının on yıl öncesine kadar gözükmedikleri Cezayir'den Tahran'a uzanan bir coğrafyada, her yerde görülmeye başlandığını belirtiyor.
Türkiye'deki değişiklikler
Bu pragmatik diplomasinin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından şevkle izlendiğini belirten dergi, bu değişimin Türkiye'deki önemli değişikliklerden ayrı düşünülemeyeceğini yazıyor.

Dergi, 'Kısmen Avrupa Birliği'nin taleplerini karşılamak için yapılan reformlar, iktidari tehdit saplantılı generallerden sivil kurumlara ve Türkiye'nin Batı'ya bakan ticari ve entellektüel başkenti İstanbul yerine Anadolu'da yerleşik Müslüman seçkinlere bıraktı.' diyor.
Bölgedeki güç boşluğu
Economist, bölgedeki güç boşluğunun da Türkiye'nin daha yumuşak yaklaşımının başarılı olmasındaki bir diğer neden olduğunu belirtiyor.

Dergiye göre önde gelen Arap ülkeleri Mısır ve Irak artık eskisi kadar etkili değil ve Amerika'nın nüfuzu da Irak'ta yaşananlar nedeniyle azaldı.

Economist, çoğu Arap'ın da İran'a karşı ılımlı bir denge unsuru ve Batı'ya açılan bir pencere olarak görmeleri nedeniyle, Türkiye'yi olumlu karşıladığını belirtiyor.

Türk yetkililerin Türkiye'yi kullanışlı bir köprü, bölgesel bir barış gücü ve İslam'la birlikte yaşayabilecek bir demokrasi modeli olarak sunduğunu belirten dergi, Batılı ülkelerin de genel olarak bu görüşe katıldığını ve Türkiye'nin doğu'ya kayışına karşı çıkmadıklarını söylüyor.
'Batı'nın tavrı değişebilir'

Ancak dergi, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi olma umudu ölür ve Ankara İran'a baskı girişimlerinin önünde bir engel gibi görünürse, bu yumuşak tavrın değişebileceğini kaydediyor.

Türkiye'nin doğuya yönelmesi nedeniyle şimdiden bazı bedeller ödemeye başladığını söyleyen dergi bunun en açık örneğinin İsrail'le ilişkiler olduğunu ifade ediyor.

Türk yetkililerin İsrail'le ilişkileri koparma niyetinde olmadıklarını söylediğini vurgulayan Economist, buna karşın Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bir danışmanının 'Biz İsrail'le ilişkilerimizi Orta Doğu sorunundaki ilerlemeye bağlıyoruz. Batı da bunu yapmalı.' dediğini yazıyor.


Fatih GÜRIŞIK isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Fatih GÜRIŞIK kullanıcısına teşekkür eden 3 üye:
canselcan (11-Aralık-2009), uran (07-Kasım-2009), zumrut_ (07-Kasım-2009)

Cevapla

Etiketler
economist, ortadoğu, ortadoğuthe, türkiye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:32.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq