Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   FİKİR MEYDANI (https://www.bizimcografya.com/19-fikir-meydani/)
-   -   Ramsar Alanları İle Sulak Alanlara İlişkin Bilgi İsteği.. (https://www.bizimcografya.com/fikir-meydani/4531-ramsar-alanlari-ile-sulak-alanlara-iliskin-bilgi-istegi.html)

Mustafa YİĞİT 31-Aralık-2009 17:46

Ramsar Alanları İle Sulak Alanlara İlişkin Bilgi İsteği..
 
Ülkemizdeki Ramsar Alanları

Ülkemizdeki A sınıfı Sulak Alanlar

Ramsar Alanları ile Sulak Alanlar aynı mıdır? (değildir ancak bilgi lazım)

Ramsar sözleşmesine ilişkin kısaca bilgi.

elinde olan hocam varsa benimle paylaşabilir ise çok mutlu olurum.

herkese iyi seneler.

Mustafa YİĞİT
Saygı ve Sevgileirmle...

Tugay NAYKI 01-Ocak-2010 16:22

Ramsar alanı, Ramsar sözleşmesiyle koruma altına alınmış alanları ifade eder. Ramsar, İran' da bir şehirdir. Sözleşme Ramsar'da imzalandığından bu adla anılır.

Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Alanı, 15000 hektarlık bir alandan oluşmakta olup sulak alanların dünya çapında korunması ve akılcı kullanılması için Ramsar (İran)'da 1971 yılında imzalanan Uluslararası Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi kapsamında özel korumaya alın uluslararası öneme sahip bir çevre koruma alanıdır.

Türkiye'nin en son Ramsar alanı, 207 kuş türüne sahip Kars Kuyucuk Gölü'dür. 21 Haziran 2009'da Resmi Gazete'de Ramsar sınırları yayınlanmıştır.

Türkiye'deki Ramsar Alanları

657 Göksu Deltası Adana 13. Temmuz 1994
658 Burdur Gölü Burdur 13. Temmuz 1994
659 Seyfe Gölü Kırşehir 13. Temmuz 1994
660 Kus Gölü (Manyas) Balıkesir 13. Temmuz 1994
661 Sultan Sazlığı Kayseri 13. Temmuz 1994
942 Kızılırmak Deltası Samsun 15. Nisan 1998
943 Akyatan Lagünü Adana 15. Nisan 1998
944 Uluabat Gölü Bursa 15. Nisan 1998
945 Gediz Deltası İzmir 15. Nisan 1998
1618 Meke Gölü Konya 21. Haziran 2005
1619 Yumurtalık Lagünleri Adana 21. Haziran 2005
1620 Kızören Obruğu Konya 2. Mayıs 2006
? Kuyucuk Gölü Kars 2. Nisan 2009

Tugay NAYKI 01-Ocak-2010 16:28

Mustafa hocam aşağıdaki linkteki ders konu notu işine yarayacaktır..

http://www.4shared.com/file/18591005...__RAMSAR_.html

Ramsar Sulak Alan Sözleşmesi..

http://www.4shared.com/account/file/...CJ0GoueO15xHlY

Sulak Alanlar Yönetmeliği..

http://www.4shared.com/account/file/...pwAWGjzf0Mc6IS

Sulak Alanlar.. (SUNUM)


http://www.4shared.com/account/file/...pwAWGjzf0Mc6IS

Tugay NAYKI 01-Ocak-2010 16:35

Sulak Alan: alçak gelgitte derinliği altı metreyi aşmayan deniz suyu alanlarını da kapsamak üzere, doğal ya da yapay, sürekli ya da geçici, durgun ya da akar, tatlı, acı ya da tuzlu bütün sular ile bataklık, sazlık, ıslak çayır ve turbalıklar.

Ramsar Alanı: "Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Listesi"ne dahil edilen sulak alanlar

Yapay Sulak Alan: İçme, kullanma ve sulama suyu temini ile elektrik üretimi amacıyla yapılan baraj ve gölet gibi su yapıları

Ekolojik Karakter: Bir sulak alanın fiziksel, kimyasal ve biyolojik bileşenlerinin yapısı ile bunların karşılıklı ilişkilerinden doğan özellikleri

Akılcı Kullanım: Sulak alanların ekolojik karakteri korunarak gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da karşılayabilecek tarzda kullanılması

Yabancı Tür: Bir sulak alan ekosisteminde doğal olarak bulunmayan tür

Turba: Oksijensiz ve suya doygun ortamlarda çökelerek birikmiş ve kısmen ayrışmış organik ve inorganik materyallerden oluşan karışım

Proses Artığı Çamur:
Evsel ve endüstriyel atık su arıtma işlemleri sonucu tesislerden atık veya artık çamur olarak bırakılan malzeme

Sulak Alan Bölgesi: Açık su yüzeyleri, lagünler, nehir ağızları, tuzlalar, geçici ve sürekli tatlı ve tuzlu su bataklıkları, sulak çayırlar, sazlıklar ve turbalıklar gibi habitatların oluşturduğu bölge

Ekolojik Etkilenme Bölgesi: Sulak alan ekosistemi ile ilişkili ve sistemi destekleyen deniz, kumul, kumsal, çalılık, ağaçlık, orman, çayır, mera ve çeltik alanları gibi habitatların oluşturduğu bölge

Tampon Bölge: Sulak alan havzasının coğrafi durumu, topografik özellikleri ve arazinin mevcut kullanım durumuna göre; sulak alan ekosistemini korumak maksadı ile ayrılan ve su toplama havza sınırını geçmemek ve sınırları varsa ekolojik etkilenme bölgesinden yoksa sulak alan bölgesinden itibaren 2500 metreden az olmamak üzere ayrılan bölge

[Tanımlar, Çevre ve Orman Bakanlığı, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğinden aslı gibi alınmıştır.]

Yönetmelikle ilgili bazı hususları aslına sadık alıntılıyorum:

Kapsam


Madde 2 - Bu Yönetmelik, Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde uluslararası öneme sahip olsun veya olmasın tüm sulak alanlar ile bu alanlarla ilişkili habitatların korunması ve akılcı kullanımı, sulak alanların yönetimi ile Ulusal ve Yerel Sulak Alan Komisyonlarına ilişkin usul ve esasları kapsar.

İKİNCİ BÖLÜM :
Koruma, Kullanım İlkeleri ve Yasaklar

Turba çıkarılması


Madde 9 - Koruma bölgelerinde turba çıkarmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler verilen "Başvuru Formu" ile Bakanlığa başvurur (Ek-3). Bakanlığın uygun görmesi halinde "Turba Çıkarımı İzin Belgesi" düzenlenerek (Ek-4) izin verilir.

Yabani bitki ve hayvan türlerinin toplanması

Madde 11 - Bu Yönetmelik kapsamına giren alanlarda Bakanlığın uygun görüşü alınmadan; nadir, endemik, nesli tehlikede veya tehlikeye düşebilecek doğal bitki türleri kesilemez ve sökülemez, yabani hayvanlar, yumurtaları ve yavruları toplanamaz, yuvaları bozulamaz.
Yabancıların yapacağı her türlü inceleme ve araştırmalar Bakanlığın iznine tabidir. Yerli araştırmacılar Bakanlığa bilgi vermek kaydıyla araştırma yapabilirler.

Yabancı türler

Madde 12 - Doğal sulak alanlara, hangi amaçla olursa olsun, bilimsel araştırma yapılmadan ve Bakanlığın uygun görüşü alınmadan yabancı türler atılamaz, bırakılamaz.

Geçmişte atılmış ve bilimsel araştırmalar sonucunda sulak alan ekosisteminde ciddi olumsuzluklar yarattığı tespit edilen yabancı türlerin alandan uzaklaştırılması, bu mümkün olmuyorsa populasyonlarının kontrol edilmesi ilgili Bakanlıklarca sağlanır.

Tugay NAYKI 01-Ocak-2010 16:36

Sulak alanlar yok oluyor

Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye Konya Kapalı Havzası Proje Koordinatörü Aysin Tektaş, Konya Kapalı Havzası’ndaki sulak alanlar için acil önlem alınmadığı takdirde başta Tuz Gölü olmak üzere geri dönüşü olmayacak ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınacağını söyledi.

Aysin Tektaş, zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olan havzanın, Avrupa’da üreyen ve nesli tüm dünyada tehlike altında bulunan 13 kuş türünden 8’ine üreme alanı sağlayan,çok sayıda kuş türünün barındığı Tuz Gölü, Beyşehir Gölü, Bolluk Gölü, Kulu Gölü ve Ereğli Ovası gibi 16 önemli kuş alanına sahip olduğunu dikkat çekti. Tektaş, birçok endemik türde bitkinin bulunduğu Karapınar Ovası, Dedegöl Dağları, Tuz Gölü’nün aynı havza içinde yer aldığını ifade etti.Kontrolsüz su kullanımı ve yeni tarım alanlarının açılması nedeniyle havzadaki sulak alanlar üzerinde ciddi bir baskı oluştuğunu vurgulayan

Tektaş, şunları kaydetti: “Son 40 yılda Türkiye’de Van Gölü’nün 3 katı büyüklüğünde, yaklaşık 1 milyon 300 bin hektar sulak alan kaybedildi. Geriye sadece1 milyon 250 bin hektar sulak alan kaldı. Tarımsal su kullanımının kontrolsüzolması ülke genelinde çok büyük bir sorun. Sadece Konya Kapalı Havzası’nı tehdit eden yaklaşık 26 bin kaçak su kuyusu var. Bu kuyulardan kontrolsüz şekilde sürekli su çekiliyor.”

Yeraltı suyunun yüzde 80’i tarımda kullanılıyor

Ülkenin yeraltı su rezervinin üçte birine sahip Konya Kapalı Havzası’nda su seviyesinin son 8 yılda 8 metre düştüğüne dikkati çeken Tektaş, “Bu bölgede su seviyesi 1977’den 1997 yılına kadar sadece 4 metre azalmıştı. Son yıllardaki yılda 1 metrelik düşüş ciddiye alınması gereken bir durum. Yeraltı suyunun yüzde 80’i tarımda kullanılıyor” dedi.

Yeraltı sularının azalmasının sulak alanların yok olmasıyla sonuçlandığını dile getiren Tektaş, yağmur ve kar sularıyla beslenen yeraltı sularının sulak alanlar açısından en önemli kaynak olduğunu ifade etti.

Sazlıklar da yok oluyor

Bitki ve kuş varlığı açısından dünyada bir benzeri olmayan Aksaray’daki Eşmekaya Sazlığı ile Konya’daki Samsam Gölü ve Hotamış Sazlığı’nın bozularak özelliklerini tamamen kaybettiğini vurgulayan Tektaş, şöyle devam etti :

“Akşehir Gölü de kurumak üzere. Su seviyeleri giderek azalan neredeyse bütün sulak alanlar tehlike sinyalleri veriyor. Sulak alanlarla birlikte sazlıklar da yok oluyor. Ülke ekonomisine ciddi gelir sağlayan sazlıklar, suyu süzme özelliğiyle de önemli bir görev üstleniyor. Sazlıklar doğal arıtım yapıyor. Bugün atıklarla da kirlenerek tehdit altında bulunan Bolluk Gölü, Tersakan Gölü, Tuz gölü, Obruk Yaylası, Ereğli Ovası ve Kulu Gölü başta olmak üzere sulakalanlar ve bitki alanlarının acilen korunması gerekiyor. Konya Kapalı Havzası’ndaki sulak alanlar çok acil önlem alınmazsa başta Tuz Gölü olmak üzere geri dönüşü olmayacak ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacak.”


‘Acil önlem alınmalı’


Tektaş, özellikle tarımda bilinçlendirmeye yönelik eğitim faaliyetlerine hız verilmesi gerektiğini ifade ederek, “Toprağı verimsizleştiren salma sulama yöntemine son verilmeli, sıcak havalarda sulama buharlaşma nedeniyle su kaybına yol açtığı için kesinlikle yapılmamalıdır. Atıklarla kirlenen sulak alanlariçin de acilen önlem alınmalıdır. Bu yapılmazsa geri kalan 1 milyon 250 bin hektarlık sulakalanımızı çok kısa sürede kaybedeceğiz” diye konuştu.

Tugay NAYKI 01-Ocak-2010 16:40

TÜRKİYE RAMSAR ALANLARIYLA İLGİLİ BİLGİLER..

İHA/Kuyucuk Gölü'nün Ramsar statüsü onaylandığı takdirde Türkiye'nin on üçüncü ve Samsun-Adana hattının doğusundaki ilk Ramsar alanı olacak. Bugüne kadar Türkiye'de Ramsar ilan edilen alanlar sadece 12 tane. Bunlar Akyatan Gölü, Yumurtalık Lagünü, Manyas Gölü, Uluabat Gölü, Burdur Gölü, Gediz Deltası, Sultan Sazlığı, Seyfe Gölü, Kızören Obruğu, Meke Maarı, Göksu Deltası ve Kızılırmak Deltası.

KuzeyDoğa Derneği'nin Kafkas Üniversitesi ve Kars Çevre ve Orman Müdürlüğü ile beraber yürüttüğü Kars-Iğdır Doğal Zenginlik projesi kapsamında, Kars Valiliği, Kars Belediyesi, Arpaçay Kaymakamlığı ve Kuyucuk köyünün desteğiyle 2004 yılından beri Kars'ın Kuyucuk Gölü'nde yürüttüğü çalışmaların sonucu olarak Kuyucuk, Türkiye'nin 13. ve Doğu Anadolu'nun ilk 'Ramsar' alanı oluyor.

KUŞ CENNETİ

Dünya Göçmen Kuşları Günü vesilesi ile Kuyucuk Gölü'nün Ramsar alanı olması da kutlanınca ortaya renkli görüntüler çıktı. Aynı zamanda da Kuyucuk köylülerinin desteği ile Ercan Birdal başkanlığında Kuyucuk Köyü Kuş Cennetini Korumak ile Yerel Halkın Mesleki Eğitimini İş Yaratma ve Girimcilik Becerisini Kazandırma Derneği'nin kurulduğu ilan edildi.
ABD'nin Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Çağan Şekercioğlu yaptığı açıklamada, "Bu hafta sonu tüm dünyada Dünya Göçmen Kuşlar Günü olarak kutlanıyor. Bu özel gün 2006 yılında, tüm dünyadaki göçmen kuşların ve yaşam alanlarının korunmasına dikkat çekmek için uygulanmaya başladı. Dünya Kuş Gözlem Günü gibi halkın ve karar vericilerin kuşların ve yaşam alanlarının korunmasındaki ilgisini çekmek ve bilinçlendirmek için çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ana amaç ilgi ve dikkat çekmek, bilinçlendirmek,
kuşların ve yaşam alanlarının korunmasını teşvik etmek" dedi.

DOĞU ANADOLU'NUN İLK RAMSAR ALANI KUYUCUK


Şekercioğlu, Kuyucuk Gölü'nün Ramsar alanına dahil edilmesi ve Ramsar'ın önemiyle ilgili olarak da şunları söyledi: "İran'ın bir şehri olan Ramsar'da 1971'de imzalanan anlaşma sonucu dünyanın en önemli sulak alanlarının tescillenmesine karar verilmişti. Ramsar statüsü kazanmak, bir sulak alanın bir nevi altın madalya ya da beş yıldız kazanması demek. Bir yerin Ramsar alanı olması için Dünya Ramsar Sekreterliği'nin belirlediği bilimsel kriterlere uygunluk göstermesi ve dünya çapında önem taşıması gerekiyor. Bu kriterlere uygunluk sağlayan alanları değerlendirip, Ramsar Sekreterliği'ne yollama kararını, sadece ülkenin sulak alanlar komisyonu verebiliyor. Dokuz kriterden birini karşılamak Ramsar alanı olmaya hak kazanmak demek oluyor. Son beş yıldır Kuzey Doğa Derneği, Kuyucuk Gölü'nde topladığı bilimsel veriler ise, alanın bir değil, beş ayrı Ramsar kriterini karşıladığını gösterdi. Bu çalışmalar kapsamında, Türkiye'nin ilk su kuşu halkalama istasyonu Kuyucuk Gölü'nde kuruldu. Kuzey Doğa ekibi, Kafkas Üniversitesi ve diğer üniversite öğrencileri ve 14 ülkeden düzinelerce gönüllü özveriyle gece gündüz çalışarak Kuyucuk Gölü'nde 100'den fazla kuş türünden 2 binin üzeri bireyi halkaladı ve gölün dünya çapındaki önemini belgeledi. Bunun yanında Kuzey Doğa Derneği'nin gölde gerçekleştirdiği düzenli kuş sayımlarıyla, gölü en ez 204 türden binlerce kuş türünün kullandığı, zaman zaman bu sayının 35 bini geçtiği tespit edildi. Eylül 2004'de Kiraz Erciyas, Cemal Özsemir ve Dr. Çağan Şekercioğlu'nun Kuyucuk Gölü'nde 20 binden fazla angıt ve 10 binden fazla boz kaz saymasından bir yıl sonra, Eylül 2005'de Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edildi."

İNGİLTERE'NİN WHITLEY GOLD ÖDÜLÜ


Kuzey Doğa Derneği yok olmuş sazlıkların aşırı otlatmadan korunması için, 2008 yılında Kaliforniya Eyalet Üniversitesi Profesörü Dr. Sean Anderson ile beraber Kuyucuk Gölü'nün ekolojik restorasyonuna, Arpaçay Kaymakamlığı ve Kuyucuk köyünün desteğiyle başladı. Kuzey Doğa Derneği, bu doğal zenginlikten yerel halkın da faydalanması için, bölgeyi yerli ve yabancı basında düzenli olarak tanıtıyor. Tüm bu faaliyetler sonucu, 2008 yılında İngiltere'nin en önemli çevre koruma ödülü olan Whitley Gold ödülü, Kuzey Doğa Derneği Başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu'na İngiltere Kraliyet Prensesi Anne tarafından takdim edildi.

KUYUCUK GÖLÜ'NDE 204 KUŞ TÜRÜ TESPİT EDİLDİ

Kars Valiliği, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Kafkas Üniversitesi ve Kuzey Doğa Derneği'nin yılardır süren bu ortak çalışmaları sonucunda, Kuyucuk Gölü, Türkiye sınırları içinde Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini içine alan 350 bin kilometrekarelik bir alandaki ilk Ramsar alanı olmaya hak kazandı. Türkiye'nin en büyük gölleri olan Van Gölü ve Tuz Gölü'nün daha Ramsar statüsüne kavuşmadığı, 122 önemli sulak alanın sırada beklediği ve Türkiye'nin en son Ramsar alanının 2 Mayıs 2006
tarihinde kabul edildiği düşünüldüğünde, Kuyucuk Gölü'nün dünya çapındaki önemi ve Ramsar'ın Kars için ne kadar büyük bir gurur olduğu daha iyi anlaşılabiliyor.

DOĞU’DA KUŞ TURİZMİ CANLANACAK

Hem Önemli Kuş Alanı (TR085), hem de Önemli Doğa Alanı (DOG025) olan Kuyucuk Gölü, Doğu Anadolu ilkbahar ve sonbahar göçlerinde kuşların en önemli durak noktalarından biri. Kuzey Doğa ekibinin yapmış olduğu halkalama ve kuş gözlem çalışmaları sonucu 204 kuş türünün alanı kullandığı tespit edildi. Türkiye'de toplam 465 tür kuşun olduğu düşünülürse 216 hektar olan Kuyucuk Gölü için bu gerçekten büyük bir sayı. Bu türlerin 150 tanesi 2004 yılından beri KuzeyDoğa ekibi tarafından bölgede yapılan çalışmalar esnasında ilk kez alanda kaydedildi. Araştırmalar yapıldıkça bu sayının artacağı, gölde Türkiye'deki kuş türlerinin yarısından fazlasının kaydedileceği ve alanı kullanan kuş türü sayısının 250'yi geçeceği tahmin edilmekte. Kuyucuk Gölü'nün Ramsar statüsü onaylandığı takdirde Türkiye'nin on üçüncü ve Samsun-Adana hattının doğusundaki ilk Ramsar alanı olacak. Bugüne kadar Türkiye'de Ramsar ilan edilen alanlar sadece 12 tane. Bunlar Akyatan Gölü, Yumurtalık Lagünü, Manyas Gölü, Uluabat Gölü, Burdur Gölü, Gediz Deltası, Sultan Sazlığı, Seyfe Gölü, Kızören Obruğu, Meke Maarı, Göksu Deltası ve Kızılırmak Deltası.

Ayçe Ezgi 01-Ocak-2010 17:28

Yanlış bilmiyorsam Seyfe Gölü Ramsar Alanı olmaktan çıktı Tugay hocam :)

Tugay NAYKI 01-Ocak-2010 17:30

Bendeki ders notunda görünüyor ama şimdiki güncellenmiş halini bilmiyorum, küresel ısınma sanayileşmenin etkilerini düşünürsek mantıklı bu alanlardan çıkması..

Ayçe Ezgi 01-Ocak-2010 17:32

Alıntı:

Tugay NAYKI Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 13371)
Bendeki ders notunda görünüyor ama şimdiki güncellenmiş halini bilmiyorum, küresel ısınma sanayileşmenin etkilerini düşünürsek mantıklı bu alanlardan çıkması..

Evet haklısınız geçmiş yıllarda hazırlanmış bir ders notuysa olabilir :) zaten şu an da sadece Seyfe değil pek çok yer Ramsar bölgesinden çıkmış durumda .

Ayşenur KILIÇ 01-Ocak-2010 17:32

Seyfe Gölü kurudu. Şimdilerde yeniden canlandırmaya çalışıyorlar.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:06.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas