Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> GENEL

GENEL Her konuda yazıp çizebileceğiniz bölümümüz.

Türkiye Aklını Kaybediyor..

Türkiye Aklını Kaybediyor.. TÜRK MUCİTLERİ FİRARDA TÜRKİYE aklini KAYBEDİYOR... -ATO'nun raporuna göre yurt dışında okuyan 50 bin kişinin Türkiye'ye maliyeti 1.5 milyar doları, 5 yıllık eğitim maliyeti ise 7.5 milyar doları aşıyor -Yurt ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 14-Ağustos-2009, 23:41   #1 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart Türkiye Aklını Kaybediyor..

TÜRK MUCİTLERİ FİRARDA

TÜRKİYE aklini KAYBEDİYOR...
-ATO'nun raporuna göre yurt dışında okuyan 50 bin kişinin Türkiye'ye maliyeti 1.5 milyar doları, 5 yıllık eğitim maliyeti ise 7.5 milyar doları aşıyor

-Yurt dışında eğitim gören 100 kişiden 59'u geri dönmüyor

-Türkiye yurt dışındaki 50 bin öğrenciden geri dönmeyen 30 bini için her yıl 900 milyon dolar ödemekle kalmıyor, 5 yıllık eğitim sonunda dönmeme maliyeti 4.5 milyar doları buluyor
BEYİN AVCISI ÜLKELER
Rapora göre 24 bini Almanya'da, 15 bini Amerika'da olmak üzere 50 binden fazla Türk genci yurt dışında eğitim görüyor. Bu ülkeleri İngiltere, Kanada, Belçika, Avustralya, Fransa ve G. Afrika izliyor.

Türkiye ABD'de en fazla öğrenci okutan 9'uncu ülke konumunda. Gençlerin akıllarını çelen, hayallerini süsleyen bu ülkeler, yetişmiş ve eğitimli işgücüne büyük kolaylıklar sağlıyor. Örneğin bir numaralı beyin avcısı konumundaki ABD, her yıl 200 bin kalifiye elemana, Kanada ve Avustralya ise 40 bin kalifiye elemana geçici çalışma vizesi veriyor.

-GiDEN DÖNMÜYOR- Raporda, son 12 yılda sadece Milli Eğitim Bakanlığı'nın bursuyla yurt dışına giden bin 991 gençten 769'unun dönmediği (% 38), buna paralel olarak, TÜBİTAK bursiyerlerinin ülkeye dönmeme oranının ise % 21 olduğu belirtiliyor.

Geri dönmeme en çok mühendislikte (bilgisayar, uçak, elektrik-elektronik, haberleşme, makine, kimya, endüstri, maden, metalürji, biyoteknoloji gibi dallarda), tıpta ve daha az oranda sosyal bilimlerde yoğunlaşıyor. Fen bilimlerinde master ve doktora çalışmasını tamamlayanlar araştırma merkezleri ve teknoparklarda yüksek ücretle çalışma imkanı bulabiliyor.
BEYiN MEZARLIĞI
Dönen beyinler ise bilgi birikimleri ve deneyimleri doğru yerlerde değerlendirilmediği, aldıkları ücretler geçinmelerine yetmediği ve mesleki gelişimleri sekteye uğradığı için mutlu değil. Yurtdışına gitmeyip Türkiye'de kalanların önemli bir kısmı da, ya
küstürülüyor ya da düşük ücret ve düşük motivasyonda çalıştırılıyor.

Bu durum ''Beyin Küsmesi'' olarak adlandırılıyor ve türkiye adeta bir ''Beyin mezarlığı''na dönüşüyor.

Raporda, Karbon kaplama teknolojisini icat ederek bilim dünyasında çığı açan ve ABD'nin ''Yüzyılın 100 bilim adamlarından biri'' kabul ettiği Prof. Dr. Ali Erdemir'e, yıllar önce iş aradığı Türkiye'de resepsiyon memurluğu uygun görülmesi beyin küsmesine çarpıcı bir örnek olarak gösteriliyor.
BİLİMİN GURBET KUŞLARI
Ankara (a.a) - 20.06.2004 - Ankara Ticaret Odası (ATO), yurt dışında binlerce dolara okuyan, ancak kendilerine Türkiye'de gerekli ortam ve refah şağlanamadığı için dışarıda çalışmayı tercih eden ünlü beyinleri ''Bilimin Gurbet Kuşlarını'' nitelendirmesi ile son raporuna konu olarak seçti.

ATO'nun ''Türk Beyin Gurbetçileri'' başlığı ile hazırladığı rapora göre, Türkiye beyin göçü en fazla olan 32 ülke içinde 24'üncü, yurt dışına en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında 11. sırada olmasına rağmen, bu kişileri yurt içinde tutamıyor. İyi eğitim görmüş her 100 kişiden 59'u yurt dışında çalışmayı tercih ediyor.

Yurt dışında üniversite eğitiminin maliyeti öğrenci başına yıllık 30 bin doları buluyor. Buna göre yurt dışında okuyan 50 bin kişinin Türkiye'ye yıllık maliyeti 1.5 milyar doları, 5 yıllık eğitim maliyeti işe 7.5 milyar doları aşıyor.

Türkiye yurt dışına giden 50 bin öğrenciden 30 bini için her yıl 900 milyon dolar ödemekle kalmıyor, 5 yıllık eğitim sonunda dönmeme maliyeti 4.5 milyar doları buluyor. Bu da gelişmiş ülkelere karşılıksız hibe anlamına geliyor.

-Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Sinan AYGÜN, beyin göçünün gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelere yaptığı karşılıksız bir hibe olduğu belirterek, ''Beyin gurbetçileri sadece bavullarını alıp gitmiyor. Beyin avcıları ulusal insani yatırımı temelinden söküp alıyor. Her giden beyni ile Türkiye aklini kaybediyor'' dedi.
-PROF. DR. MUNCİ KALAYOĞLU: Binin üzerinde karaciğer nakli yaptı. Karaciğer nakline getirdiği yenilikler ile alanında dünyanın en önde gelen bilim adamaları arasında yer almaktadır.

-Yönetmen FERZAN ÖZPETEK, Güher-Süher PEKİNEL Kardeşler gibi dünyaca ünlü sanatçılar da bu kervana katıldığında, ''Beyin Gurbetçileri''nin listesi uzuyor, Türkiye'nin kalkınması da gecikmektedir.

-DR. RAHMi OKLU: ABD'nin en iyi haştanelerinden Cornell'de calişan Oklu, beyindeki tikanan damarlarin tedavişinde mucizeler yaratiyor.
TÜRK BEYİN GURBETÇİLERi
ATO'nun raporuna göre, yurt dışında önemli görevlerde çalışan beyin gurbetçilerinden bazıları şöyle:

-PROF. DR. MUZAFFER SERiF: Sosyal Psikoloji alanında dünyada otorite. Psikoloji kürsüsü Öğretim Üyesi Dr.Muzaffer Şerif, Güneydoğu Anadolu'da köylüler arasında yaptığı bilimsel araştırmaları esnasında zamanın yönetimi tarafından gözaltına alınır. Emniyette sorgu-sual, mahkeme derken derdini kimseye anlatamaz. Bu yetenekli beyini ABD görür ve derhal sahip çıkar. Adına Enstitü kurar. Ölümü üzerinden yıllar geçmesine rağmen Muzaffer Şerif, Sosyal Psikoloji bilim dalının dünyadaki en etkili tek ismi olarak kalır. Günümüzde kullanılan psikoloji kavramlarının isim babası olur. Fakat bu büyük beyin artik bizim değildir. Çünkü bu gerçek bilim adamımız ABD vatandaşıdır ve soyadı da SHERIFF olarak değiştirilmiştir.

-GAZİ YAŞARGİL: Beyin Cerrahi. Alanı nöroşirurjide rakipsiz kabul edilen Yaşargil, halen Amerika'da yaşıyor.

-MEHMET ÖZ: Kalp hastalıkları uzmanı. New York Colombia Üniversitesi'nde görev yapan kalp cerrahi Öz, Batı tıbbı ile alternatif tıbbı birleştirme çalışmalarıyla tanınmaktadır.

-MURAT GÜNEL: Çapa Tıp Fakültesi'nden mezun olan Ankaralı Murat Günel de beyin gurbetçilerinden. ''Yeni Gazi Yaşargil'' denen Günel, Yale-Çapa arasında kurulan beyin göçü köprüsünden geçenlerden sadece biri.

-DR. GÖKHAN HOTAMIŞLIGiL: Harvard Üniversitesi'nde Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı. Obezite, şeker hastalığı ve kalp hastalıklarıyla ilgili kendisine patent kazandırmış çalışmaları vardır.

-EMRAH YÜCEL: Oscarlı afişlerin sahibi. Özellikle ödül aldığı ''Frida'' afişi ve ''Rüyamdaki Amerika'', ''28 Gün'', ''Panama Terzisi'', ''Kadınlar Ne İster'' ve daha birçok Hollywood filminin afişleriyle tanıdığımız Yücel, şu anda Amerika'da yaşıyor.

-FERYAL ÖZEL: NASA'nin en başarılı astrofizikçilerinden. Bilim adamı Özel, Einstein'in aralarında bulunduğu 20 dehadan oluşan Büyük Fikirler Listesi'nde yer alıyor.

-PROF. DR.ATILLA ERTAN: A.U. Tip Fakültesi mezunu Gastroenterolog, ABD'nin en seçkin 10 klinik hekimi arasına girdi. Ertan, dünyaca ünlü Methodist Hastanesi'nde sindirim hastalıkları konuşunda tıbbî direktörlük görevinde bulunuyor.

-PROF. DR. ALi ERDEMiR: Nano teknoloji kullanarak geliştirdiği yapay elmas özelliği taşıyan buluşuyla, uygulamalı bilimin Nobeli R&D ödülünü 3 kez kazandı. 1987 yılından beri ABD'nin Chicago kenti yakınlarında bulunan Argon laboratuarlarında araştırmalarını sürdürmektedir.

-PROF.DR. ASLIHAN YENER: Chicago Üniversitesi'nde görevli Arkeolog.

-ESEN ERCAN ALP: ABD Enerji Bakanlığı Laboratuarları'nda araştırmalar yapan fizikçi, 5 bin yıllık metal heykeli röntgen cihazında analiz ederek, 1949 yılında icat edilmiş olan radyo karbon tekniğine son vererek arkeolojik araştırmalarda yeni bir dönemin başlamasına ışık tuttu.

-AYŞEM SUNAL: Belçika Kraliyet Baş dansçısı. Ankara Devlet Balesiyle gittiği Japonya'daki bir yarışmada Anvers Kraliyet Balesi Müdürü Robert Denvers'in Belçika'ya davet etmesi üzerine bu ülkeye yerleşti ve kariyerine hala burada devam ediyor.

-HALDUN DİREŞKENELi: Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'da görev yapan, ancak bir süre önce yaşamını yitiren Direşkeneli, ODTÜ'yü bitirdikten sonra yaşanan beyin göçü ile ABD'ye gitmişti.

-NEVA ÇİFTÇİOĞLU: Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'da çalışan Türk kadın araştırmacı.

-NAMIK VOLKAN: ABD'de yaşayan unlu Psikanalist. Yaptığı çalışmalarla psikiyatri alanında dünyanın en prestijli ödülü ''Sigmund Freud'' ve ''En İyi Eğitmen" ödülünü aldı.

-PROF. DR. HASAN GARAN: New York Presbitarian Hastanesi Elektrofizyoloji Bölümü Başkanı olan Garan, ABD'de en çok tercih edilen doktorlar listesinde yer alıyor.

-PROF. DR. AHMET ÇAKMAK: Ulusal Kurtuluş Savasi kahramanlarından Mareşal Fevzi Çakmak'ın torunu. Princeton Universitesi İnş.Müh. Bölümünde deprem konuşunda çalışmalar yapmaktadır.

-PROF. DR. REŞAT KASABA: Washington Universitesi Jackson Uluslararası ilişkiler Yüksek Okulu'nun Başkanlığı yaptı.

-PROF. DR. OLCAY GİPTAY: 30 yıl Georgetown Üniversitesi Hastanesi Lombardi Kanser Merkezi Mamografi Bölümünü yönetti.

-FATİH ÇULHA: Bilgisayar Mühendisi. Maryland Eyaleti'ndeki Amerikan Deniz Kuvvetleri Hastanesinde geliştirdiği veri tabanı projesiyle çalıştığı şirketin binlerce elemanı arasından birinci seçildi.

-PROF. DR. AYDIN ARICI: Yale Universitesi'nde hormon hastalıkları ve kısırlık konusunda başarılı çalışmalar yürüten araştırma merkezini yönetmektedir.

-SÜLEYMAN GÖKOĞLU: NASA'nin Glenn Uzay Merkezinde çalışmaktadır.




Konu Cahit ERAYDIN tarafından (15-Ağustos-2009 Saat 12:38 ) değiştirilmiştir.
zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
zumrut_ kullanıcısına teşekkür eden 2 üye:
bahriaskin (15-Ağustos-2009), GUNBAN (15-Ağustos-2009)

Alt 15-Ağustos-2009, 12:09   #2 (permalink)
Cahit ERAYDIN
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Cahit ERAYDIN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Bulunduğu yer: BURDUR
Yaş: 66
Mesajlar: 2.075
Teşekkürleri: 565
836 mesajına 4.324 kere teşekkür edildi.
Standart

Yıllardır süregelen ve çok rahatsız edici bir problemdir beyin göçü,pırıl pırıl bilim adamlarımız beyin avcısı ülkeler tarafından kapılıyor malesef,bizede arkalarından bakmak düşüyor ne hikmetse...
__________________
Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalalet ve hatta hiyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler !!!

KEMAL ATATÜRK






Öğretmenler ; Cumhuriyet sizden fikri hür,vicdanı hür,irfanı hür nesiller ister
KEMAL ATATÜRK
Cahit ERAYDIN isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
aklini, aklını, kaybediyor, turkiye, türkiye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:52.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq