Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> GENEL

GENEL Her konuda yazıp çizebileceğiniz bölümümüz.

Muhteşem Türk: Tarihin En Gizemli Satranç Ustası

Muhteşem Türk: Tarihin En Gizemli Satranç Ustası Muhteşem Türk’ün hikayesi aslında ismi dışında pek bizim tarihimizle ilgili olmamakla birlikte sibernetik ve otomasyon gelişimi konusunda hemen akla gelen ilk olaylardandır. Bilim tarihindeki belki de ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 11-Eylül-2009, 18:41   #1 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart Muhteşem Türk: Tarihin En Gizemli Satranç Ustası

Muhteşem Türk’ün hikayesi aslında ismi dışında pek bizim tarihimizle ilgili olmamakla birlikte sibernetik ve otomasyon gelişimi konusunda hemen akla gelen ilk olaylardandır.
Muhteşem Türk: Tarihin Gizemli Satranç
Bilim tarihindeki belki de en ilginç olaylardan biri ‘Türk- The Turk’ adı verilen bir otomatın etrafında gerçekleşmiştir. Türk’ün hikayesi İmparatoriçe Maria Theresa’nın sarayında başlar. Viyana’daki sarayının kapılara akıllı insanlar ile alimlere soruna kadar açıktı.
Sarayda manyetizmden yararlanarak gösterilen yapan bir hokkabaz tüm saray soylularını kendine hayran bırakmaktaydı. 1760larda manyetizm henüz keşfedilmediği için büyücülük olarak göülmekteydi. Bu gösteriden en az etkilenen ise Baron Wolfgang von Kempelen idi. Kraliçeye bundan daha şaşırtıcı şeyler yapabileceğini söyledi. Kraliçe de bunun bir söz olarak kabul ederek bu tanınmamış alime gösterisini hazırlamak için altı ay süre verdi.
Muhteşem Türk: Tarihin Gizemli Satranç
Süre bitmeden Kempelen yanında türk adını verdiği bir mekanizma ile saraya geri geldi. Kempelen Kraliçeye önünde satranç tahtası ve taşları bulunan, Türk ebiseleri giymiş gerçek boyutta bir otomatı tanıttı. Bu alet önce izleyicilerde hayal kırıklığı yarattı. Çünkü en aptal insan bile bunun içine bir insan gizlenmiş olabileceğini ve aslında satrançı bunun oynadığını anlayabilirdi.
Böylece Kempelen masanın kapaklarını açtı, içerisinde çarklar, kayışlar ve dişliler bulunan bir makineden başka bir şey olmadığını seyircilere gösterdi. Ön tarafa konulan bin mum ışığı ile makinenin içerisi ve arkası aydınlattıldı. Kempelen, makinenin otomasyon güçü ile çalıştığını söyledi. Seyirciler içinden inanmayan bir gönüllü gelmesini istedi. Bir kaç ayardan sonra dişli sesleri duyuldu ve Türk hareket ederek bir piyonu oynattı.
Muhteşem Türk: Tarihin Gizemli Satranç
İlk oyunun Türk kazandı. Böylece Kempelen’in şöhreti tüm Avrupa’yı sardı. 13 yıl boyunca Avrupa’nın her yanını Türk ile birlikte gezerek gösteriler ve karşılaşmalar yaptı. Benjamin Franklin, Türk ile bir oyun oynadı. Prusya Kralı Frederick sırrını söylemesi karşılığında Kempelen’e küçük bir servet teklif ettiyse de karşılık alamadı. 1784 den sonra Türk tozlanmaya bırakıldı.
Muhteşem Türk: Tarihin Gizemli Satranç
Bu tarihten sonra Türk için yeni bir macera başlayacaktır. 1804 senesinde Kempelen’in ölümünden sonra otomat Johann Nemomuk Maezel’in eline geçecektir. Türk yeniden yollara düşecektir. Hatta Amerika’ya giderek Edgar Allan Poe’nun bir makalesine konu olacaktır. Türk’e karşı iki oyun oynayan Poe aslında Türk’ün içinde bir cüce tarafından yönetilen bir kukla olduğunu anlayacaktır. Bu makaleden sonra popülaritesini yitiren Türk Maelzel’in 1839 yılında Küba’da ölmesiyle gösterilerine son verecektir.
Muhteşem Türk: Tarihin Gizemli Satranç
Bu muhteşem alet 1854 senesinde yanana kadar Philadelphia’s Chinese Museum’da kalacaktır

“Türk”, bir çok kitap, makale ve araştırmaya konu olacak; ilk ortaya çıktığından bu yana içinde kuklayı hareket ettiren bir insanın, bir maymunun veya deha bir çocuğun bulunduğu savından, Kempelen tarafından mıknatıslarla hareket ettirildiğine kadar bir çok düzenbazlık yorumları ile açıklanmaya çalışılacaktır. Ancak içlerinde satranç ustaları bulunan binlerce kişi ile karşılaşma yapan ve neredeyse hepsini kazanan Türk’ün gerçek sırrı hiçbir zaman öğrenilemeyecektir. (SAKLI SİTE)
(SAKLI SİTE)


zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
zumrut_ kullanıcısına teşekkür eden 2 üye:
bahriaskin (12-Eylül-2009), didanlı (12-Eylül-2009)

Cevapla

Etiketler
gizemli, muhteşem, satranç, tarihin, türk, ustası


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:45.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq