Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> GENEL

GENEL Her konuda yazıp çizebileceğiniz bölümümüz.

Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..

Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir.. MEKKE ve MEDİNE’nin ilk Fotoğrafları Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 709x543 ve 56KB ) Buraya Tıklayın Osmanlı Devleti’nde fotoğrafçılığın en büyük destekçisi olan Sultan II. Abdülhamid’in bizzat çektirdiği ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 10-Ekim-2009, 16:56   #1 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..

MEKKE ve MEDİNE’nin ilk Fotoğrafları

Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 709x543 ve 56KB ) Buraya Tıklayın Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..

Osmanlı Devleti’nde fotoğrafçılığın en büyük destekçisi olan Sultan II. Abdülhamid’in bizzat çektirdiği Mekke ve Medine’ye ait ilk fotoğraflar Yitik Hazine Yayınları tarafından “II. Abdülhamid Yıldız Albümleri Mekke-Medine” ismiyle yayınlandı.



Albümü hazırlayan Mehmet Bahadır DÖRDÜNCÜ yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Dünya dengelerinin tamamen Osmanlıların aleyhine döndüğü bir devirde tahta çıkan Sultan II. Abdülhamid, osmanlı coğrafyasını fotoğraflardan takip etmiştir.




Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 709x532 ve 72KB ) Buraya Tıklayın Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..

Günümüzdeki MOBESE sisteminin bir benzerinin bizzat padişah tarafından fotoğraflarla yapıldığını görmekteyiz. Fotoğraflar sayesinde Mısır’dan Balkanlar’a, Arabistan’dan Kafkaslar’a kadar geniş bir coğrafyayı tanıma imkânına sahip olan sultan, kendisinin gitme imkânı bulamadığı yerleri ve buralarda yapılan faaliyetleri fotoğraflardan öğrenmiştir.”


Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 709x545 ve 53KB ) Buraya Tıklayın Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..

80 civarında fotoğraftan oluşan albümün kapağı orijinal haline sadık kalınarak bordo kadife üzerine altın yaldız baskı ve kadife kabartma olarak hazırlanmış. Albüm, Osmanlıda fotoğrafçılığın kısa tarihçesini anlatarak başlıyor. II. Abdülhamid’in fotoğrafçılığa olan ilgisinin anlatıldığı yazıların ardından, fotoğraflar hakkında genel bilgiler veriliyor.


Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 709x564 ve 79KB ) Buraya Tıklayın Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..

Osmanlıların Mekke ve Medine’ye yaptıkları hizmetlerin özet olarak anlatıldığı bölümde bölgede bulunan Osmanlı eserleri, Surre Alayları ve Hicaz Demiryolu da kısaca anlatılıyor. Yazıların kısa tutulmasındaki amaç; albümün yazılara boğulmasını önlemek ve fotoğrafları ön planda tutmak olarak açıklanmış.



Giriş kısmının son kısmında ise bölgenin Osmanlının elinden çıkışı anılarla anlatılıyor. Özellikle Medine Müdafii Fahrettin Paşanın destansı savunmasından bahsediliyor. Konu anlatımları Sultan Abdülhamid’in çektirdiği fotoğraflarla zenginleştirilmiş.

Eserde fotoğraflı kısım, Mekke ve Medine’yi gösteren bir harita ile başlıyor ve Osmanlıların Lübnan’dan başla***** ilerlediği Hac yolunu göstererek önce Mekke’ye ardından Medine’ye oradan da Taif’e ulaşan bir güzergâh izliyor. Eserin en sonunda panoramik olarak çekilmiş 6 parçadan oluşan Mekke ve 12 parçadan oluşan Medine resimleri dijital ortamda birleştirilerek konulmuş.


Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 709x306 ve 33KB ) Buraya Tıklayın Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..

Mehmet Bahadır DÖRDÜNCÜ Abdülhamid için fotoğrafın önemini Abdülhamid’in bir sözü ile anlatıyor. “Her resim bir fikirdir. Bir resim yüz sayfalık yazı ile ifade olunamayacak siyasi, hissî manaları telkin eder. Onun için ben, tahrir-i mündericattan (yazılı bilgilerden) ziyade, resimlerden istifade ederim.” Özellikle Mekke ve Medine’nin ilk fotoğrafları olan Albay Sadık Bey’in çektiği fotoğrafların çok yıpranmış olduğunu belirten DÖRDÜNCÜ, fotoğraflarda zaman içinde oluşan nemlenme ve mantarlanma dolayısıyla fotoğrafların bazılarının dijital ortamda temizlendiğini ve uygulanan filtrelerle daha görünür hale getirildiğini belirtiyor.




Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 709x520 ve 48KB ) Buraya Tıklayın Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..

DÖRDÜNCÜ, II. Abdülhamid yıldız albümlerinin padişah için de çok büyük manalar taşıdığını bu fotoğrafların bulunduğu albümlerin diğerlerinden daha ihtimamla hazırlanmış olduklarını belki de hacca gidemeyen padişahın bu fotoğraflarla Mukaddes Topraklara duyduğu hasreti giderdiğini belirtiyor.

Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 800x600 ve 77KB ) Buraya Tıklayın Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..



Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 800x600 ve 70KB ) Buraya Tıklayın Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..



Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 800x600 ve 62KB ) Buraya Tıklayın Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..



Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 800x600 ve 96KB ) Buraya Tıklayın Osmanlı Coğrafyası'nı Fotoğraflardan Takip Etmiştir..



zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
zumrut_ kullanıcısına teşekkür eden 4 üye:
bahriaskin (11-Ekim-2009), cedris (10-Ekim-2009), Fatih GÜRIŞIK (11-Ekim-2009)

Alt 11-Ekim-2009, 10:21   #2 (permalink)
Fatih GÜRIŞIK
Özel Üye
 
Fatih GÜRIŞIK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Bulunduğu yer: Kayseri
Yaş: 42
Mesajlar: 983
Teşekkürleri: 856
476 mesajına 1.541 kere teşekkür edildi.
Standart

Zümrüt Hanım çok teşekkürler bu güzel tarihsel bilgilendirme için,ellerinize sağlık..
Sultan II.Abdülhamit vefat ettiği zaman Yıldız Sarayı bodrumunda Avrupa başkentlerinin 1 milyon fotosu çıkmıştır,istihbarata müthiş önem veren bir padişah idi..
Fatih GÜRIŞIK isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
coğrafyasını, etmiştir, fotoğraflardan, osmanlı, takip


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:53.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq