Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> GENEL

GENEL Her konuda yazıp çizebileceğiniz bölümümüz.

New Jersey Üzerinde Bir Ateş Gökkuşağı..

New Jersey Üzerinde Bir Ateş Gökkuşağı.. NEW jersey ÜZERİNDE BİR ATEŞ GÖKKUŞAĞI Kategori: Uzay ve Gokyuzu Fotograflari • 23/8/2008 - ETA KARİNA VE CÜCE ADAM BULUTSUSU Kategori: Uzay ve Gokyuzu Fotograflari Eta Karina ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 14-Ekim-2009, 03:14   #1 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart New Jersey Üzerinde Bir Ateş Gökkuşağı..

NEW jersey ÜZERİNDE BİR ATEŞ GÖKKUŞAĞI

Kategori: Uzay ve Gokyuzu Fotograflari
Jersey Üzerinde Ateş Gökkuşağı..

23/8/2008 - ETA KARİNA VE CÜCE ADAM BULUTSUSU

Kategori: Uzay ve Gokyuzu Fotograflari
Eta Karina ve Cüce Adam Bulutsusu
Katkı Sağlayanlar : N. Smith,
J. A. Morse (Colorado Üniversitesi) ve diğerleri, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Açıklama : Eta Karina yıldızı bu tuhaf bulutsuyu nasıl yarattı acaba? Kimse bundan tam olarak emin değil. Yaklaşık 165 yıl önce, güney yarımküre yıldızı Eta Karina gizemli bir biçimde gece göğündeki en parlak ikinci yıldız haline geldi. 20 yıl geçip, Güneşimizden daha büyük bir kütleyi fırlatıp attıktan sonra, Eta Karina (Eta Car) beklenmedik bir biçimde solgunlaştı. Geçtiğimiz on yıl içerisinde Hubble Uzay Teleskobu'ndan alınan verilerle yaratılmış yukarıdaki birleşik görüntüde yer alan Cüce Adam (Homunculus) Bulutsusu, bu patlama sonucu ortaya çıkmış gibi görünüyor. Yukarıdaki görüntünün merkezinde, Eta Karina yıldızının kendisinden yansıyan mor renkli ışıklar görülebilmektedir. Yıldızın çevresinde ise koyu renkli toz iplikçikleri ile bezenmiş olan ve gittikçe genişleyen meme biçimindeki gaz yuvarları yer almaktadır. Merkezdeki yıldızdan fışkıran fıskiyeler, bu yuvarları ortadan ikiye bölmektedir. Yuvarların çevresinde ise ancak dar bir kırmızı ışık dalga boyunda yayılan ışıltısıyla yakalanabilen kırmızı renkli birikintiler yer almaktadır. Bu birikintiler diğer her şeyden daha hızlı genişlemekte ve ortamda daha önce var olan malzemeyle çarpışma nedeniyle meydana gelen, bıyık biçimindeki akıntılar ile darbe eğrilerini de içermektedir. Eta Car halen beklenmedik patlamalar geçirmekte olup, büyük kütlesi ve değişkenliği onu önümüzdeki birkaç milyon yıl içerisinde patlayabilecek görkemli bir üstnova adayı haline getirmektedir. www.bulutsu.org0 YorumYorum yaz!Bağlantı
22/8/2008 - GÜNDÖNÜMÜNDE AY DOĞUMU

Kategori: Uzay ve Gokyuzu Fotograflari
Jersey Üzerinde Ateş Gökkuşağı.. Gündönümünde Ay Doğumu, Sounion Burnu
Katkı ve Telif Hakkı : Anthony Ayiomamitis (Geceleyin Dünya - TWAN)Açıklama : Bugünkü gündönümü, Güneş'in Dünya göklerindekiyıllık devinimi sırasında ulaşacağı en kuzeydeki noktayı ve de kuzey yarımkürede yazın gökbilim açısından başlangıcını temsil etmektedir. Fakat bundan yalnızca iki gün önce gündönümüne en yakın tarihteki dolunay, hemen hemen tutulum düzlemi üzerinde, Güneş'in tam aksi yönüne, yani yıl içindeki en güney noktasına yakın bir konuma ulaştı. Gökbilimci Anthony Ayiomamitis, gündönümündeki dolunayın bu etkileyici görüntüsünü Yunanistan'daki Sounion Burnu üzerinden çekti. Ön planda, Ege Denizi'ndeki denizciler tarafından da görülebilen 2400 yıllık Poseidon Tapınağı yer alıyor. Çok iyi planlanmış olan tek pozluk bu görüntüde, bir teleskop merceği Ay'ı olduğundan daha büyük gösteriyor; ancak sıradan gökyüzü sevdalıları herhangi bir optik yardım olmasa bile, ufka yakın konumdayken dolunayı sık sık şaşırtıcı bir biçimde büyük görünürken yakalayabilirler. Bu güçlü görüntü etkisi ay yanılsaması olarak bilinmektedir. www.bulutsu.org0 YorumYorum yaz!Bağlantı
5/8/2008 - AKREP YÜREĞİNE AKAN KARANLIK NEHİR

Kategori: Uzay ve Gokyuzu Fotograflari
Akrep Yüreği'ne Akan Karanlık Nehir
Katkı ve Telif Hakkı :
Máximo RuizAçıklama : Pipo Bulutsusu'nu parlak yıldız Akrep Yüreği'ne bağlayan, "Karanlık Nehir" lakabı ile akıp giden koyu renkli bir buluttur. Her ne kadar bulutsu büyük ölçüde hidrojen ve molekül gazları içerse de, Karanlık Nehir'in koyu rengine arka plandaki yıldız ışığını soğuran toz neden olmaktadır. Resmin merkezinin hemen altında sarı renkte görülen parlak yıldız Akrep Yüreği (α Sco), renkli Ro Yılancı bulutsularının içerisine gömülmüş durumdadır. Yukarıdaki resmin sol üst tarafı boyunca uzanan Karanlık Nehir, Ay'ın açısal çapının yirmi katından daha büyük bir alanı kaplamakta olup, yaklaşık 500 ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır. Resimde görülen diğer bulutsular arasında kırmızı salma bulutsuları ve mavi yansıma bulutsuları sayılabilir.
www.bulutsu.org0 YorumYorum yaz!Bağlantı
3/8/2008 - MARS'TAKİ BEYAZLIK BUZ MU?

Kategori: Uzay ve Gokyuzu Fotograflari
Mars'a İnen Phoenix'in Altındaki Açık Renkli Bölge
Katkı Sağlayanlar :
Phoenix Takımı, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Jet İtiş Gücü Laboratuvarı - Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, Arizona ÜniversitesiAçıklama : Mars'taki uzay aracı Phoenix (Anka Kuşu)'in altındaki şey buz olabilir mi acaba? Büyük olasılıkla, evet. Mayıs ayında Mars'a inen Phoenix'in, buz araması için toprağı kazması bekleniyordu; ancak iniş sırasında yavaşlamayı sağlayan roketler bir miktar buzu açığa çıkarmış olabilir. Robot kol kamerası tarafından geçen hafta çekilen yukarıdaki görüntü, Phoenix'in bir ayağının hemen önündeki olağandışı açık renkli maddeyi göstermektedir. Önümüzdeki birkaç hafta boyunca Phoenix çevresini görüntülemeye devam edecek, bu açık renkli katı maddenin bileşimini inceleyecek ve çevredeki toprağı kazacak. Eğer bu olağandışı madde gerçekten Mars buzu ise, Phoenix'e Mars'taki suyun geçmişini araştırmak ve buz ve toprak arasındaki sınırın geçmişte yaşama elverişli olup olmadığını daha iyi tanımlayabilmek için uygun bir dayanak oluşturacaktır.
www.bulutsu.org1 Yorum
31/7/2008 - BÜKÜLMÜŞ BİR PATLAMALI GÜNEŞ FIŞKIRMASI

Kategori: Uzay ve Gokyuzu Fotograflari
Bükülmüş Bir Patlamalı Güneş Fışkırması
Katkı Sağlayanlar : Güneş ve Güneş Balonu Gözlemevi (
SOHO) - Mor Ötesi Sınırında Görüntüleme Teleskobu (EIT) Birliği, Avrupa Uzay Dairesi (ESA), Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Açıklama : Güneş canavarı gibi görünen bu şeyin "pençesi" içerisine rahatlıkla on tane Dünya sığabilir. Halbuki sol alt tarafta yer alan bu canavar, patlama sonrası Güneşimizdenuzaklaşırken görülen devasa bir fışkırmadır. Yukarıda görülen bu etkileyici görüntü, Güneş çevresinde yörüngede bulunan SOHO uydusu tarafından 2000 yılının başlarında çekilmiştir. Bu büyük fışkırma, yalnızca ebatları nedeniyle degil, biçimi nedeniyle de kayda değerdir. Bükülmüş sekiz biçimindeki bu şekil, fışkıran güneş parçacıkları arasından karmaşık bir manyetik alan geçtiğine işaret etmektedir. Güneş içerisindeki farklı dönüş hızları, yüzey patlamalarının nedenleri listesine katkıda bulunuyor olabilir. Her ne kadar büyük fışkırmalar ve enerji yüklü taçküre kütle atımları nadir gerçekleşseler de, bunlar daha çok on bir yıllık güneş çevrimi içerisinde güneş lekelerinin ve güneş faaliyetlerinin zirveye çıktığı dönem olan güneş maksimumuna yakın zamanlarda meydana gelmektedir.
www.bulutsu.org0 Yorum
29/7/2008 - GÜN BATIMINA BİR BAKIŞ

Kategori: Uzay ve Gokyuzu Fotograflari
Gün Batımına Bir Bakış
Katkı ve
Telif Hakkı : Stefan Seip (Geceleyin Dünya - TWAN) Açıklama : Güneş renkli batı ufkunun ardında batarken, Dünya gezegeni her gün etkileyici bir biçimde sona erebilmektedir. Çoğu kez ilham verici olan veya bir anlığına derin düşüncelere sürükleyen gün batımı, belki de bu kadar çok görüntülenen tek gökyüzü olayıdır. Peki siz yukarıdaki görüntüyü bir gün batımı manzarası olarak tanıyabildiniz mi acaba? Bu görüntü, aslında, 11 Mayıs tarihinde, Wasserberg / Almanya yakınlarında çekilen tek pozluk bir gün batımı manzarasıdır Fotoğrafçı, bu sıra dışı gün batımı manzarasını elde edebilmek için, sayısal bir fotoğraf makinesi ve bir yakınlaştırma merceği (odak uzaklığı ayarlanabilen mercek) kullanmıştır. 1/6 saniyelik pozda ise, bir taraftan yavaşça odak uzaklığını değiştirirken, diğer taraftan aynı anda makineyi çevirmiş ve böylece görüntünün ölçeğini ve yönünü farklılaştırmıştır. Elde edilen sonuç ise, doğanın nesnel bir tasvirini soyut bir sanat eserine çevirmiştir.
www.bulutsu.org
23/7/2008 - PHOENİX'İN İNİŞİ

Kategori: Uzay ve Gokyuzu Fotograflari
Jersey Üzerinde Ateş Gökkuşağı..

17/7/2008 - PHOENİX MARS'TA

Kategori: Uzay ve Gokyuzu Fotograflari
Phoenix Mars'ta
Katkı Sağlayanlar :
Phoenix Görev Takımı, Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilimsel Deneyi (HiRISE), ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Jet İtiş Gücü Laboratuvarı - Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, Arizona Üniversitesi Açıklama : Phoenix iniş aracının ayak tabanları yaklaşık olarak bir yemek tabağı büyüklüğündedir. Bu üç tabandan bir tanesi, 25 Mayıs tarihinde kızıl gezegene yaptığı başarılı yumuşak iniş sonrası Mars toprağı ile kaplanmış olarak sağ tarafta görülmekte. Sol taraftaki görüntü ise, şaşırtıcı bir biçimde, uzay aracını alçalma sırasında göstermektedir. Mars Keşfi Yörünge Aracı üzerinde bulunan HiRISE kamerası ile yakalanan bu görüntü, şimdiye kadar bir uzay aracının başka bir gezegenin yüzeyine doğru alçalırken çekilmiş ilk görüntüsüdür. Mars'ın 750 kilometre üzerinden çekilmiş olan bu görüntü, Phoenix'i Mars'ın daha koyu renkli yüzeyi üzerinde, 10 metre genişliğindeki paraşütünün altında asılıyken göstermektedir. Görüntüde koruyucu kovanına bağlı durumda olan araç, daha sonra 12,6 kilometre yükseklikte paraşütünden ayrıldı. İniş için hızını daha da azaltmak üzere roketlerini kullanan Phoenix, şu andaMars'ın kuzey kutup bölgesinde, yaklaşık olarak 68 derece enlemde bulunuyor.
www.bulutsu.org


zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
zumrut_ kullanıcısına teşekkür edenler:
bahriaskin (14-Ekim-2009)

Cevapla

Etiketler
ateş, bir, gökkuşağı, jersey, Üzerinde


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:31.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq