Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> GENEL

GENEL Her konuda yazıp çizebileceğiniz bölümümüz.

Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..

Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları.. 18/01/2009 14:53:02 Sebahattin Arslan / TİMETURK Araplarla Türkler arasındaki gerçek kardeşlik hiçbir zaman ortadan kalkmadı. Mısırlıların balkan Harbi esnasında yaptırdıkları hastaneler bunun bir kanıtı. İşte tarihi kareler... Araplarla ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 28-Şubat-2010, 01:06   #1 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..




18/01/2009 14:53:02

Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..


Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..
Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..

Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..Sebahattin Arslan / TİMETURKAraplarla Türkler arasındaki gerçek kardeşlik hiçbir zaman ortadan kalkmadı. Mısırlıların balkan Harbi esnasında yaptırdıkları hastaneler bunun bir kanıtı. İşte tarihi kareler...
Araplarla Türkler arasındaki gerçek kardeşlik her türlü olumsuz ve art niyetli yayınlara rağmen hiçbir zaman ortadan kalkmadı. Dost odur ki darda yanında ola. Dara düşüldüğünde gerçek kardeşlik ve dostluk harekete geçer.
Özellikle I. Dünya Savaşı esnasında karşılıklı bazı yönetici ve kumandanların yanlış tutum ve davranışları bu kardeşliği yaralamıştır. Kardeşliğin gerçekte bin yıldan fazla bir geçmişi var. Ne yazık ki gerek Türkiye’de gerekse arap ülkelerinde Türk Arap ortak tarihi ve derin bağlarını ele alan ilmi ve edebi yazılar, yayınlar oldukça az. Her iki taraf da son yıllarda başlarını kumdan çıkarmaya başladılar. Bunlar sevindirici gelişmeler. Oysa daha katedecek çok mesafe var önümüzde. Elbette kardeşler arasında dargınlık hatta kavga bile olabilir. Önemli olan aradaki hakkı gözeterek kısa süreli dargınlıkları uzun sürdürmemek. Son yıllarda kardeşler arasındaki buzlar hızla eriyor. Bir bahar havasına doğru gidiyoruz. Bu kardeşliği istemeyen güç merkezlerinin siyasi ve politik önceliklerine ters düşse de, bunu engellemek için çabaları görsek de biz çok umutluyuz. Çünkü aradaki bağların derin, uzun, köklü ve halk tabanının sağlam olması, bu kardeşliğin sağlam temeller üzerinde oturduğunu gösterir.
Türkiye’de arabaların arkasında biz Filistinliyiz pankartları asılı. Çarşılara gittiğimizde “Hepimiz Filistinliyiz. “ yazıları görüyoruz. Her yerde herkes bir şey yapamamanın utancını yaşıyor. Aynı acıları Lübnan için yaşadık. Biz Lübnanlıyız dedik. Irak’ta yaşanan trajediyi hala yaşıyoruz. Biz Irak halkına ağladık. Yağmalanan ve yok edilen hafızasına ağladık. Öldürülen yetişmiş insanlarına ağladık. Yerle bir edilen medeniyet merkezi Bağdatımıza ağladık.
Bugün dünden daha güçlü ve daha gerçekçi bir görüntü var bu coğrafyada. Bu coğrafyanın insanları birbirleriyle vasıtasız konuşabiliyorlar. Birbirimizin dilini öğrenmede daha istekliyiz. Birbirimizi daha fazla ciddiye alıyoruz. Yakın zamanda tek çatı altındaydık. Bugün anladık ki, çatı olmasa da hala aynı avlunun içindeymişiz. Bosna Savaşı olduğunda ben Mısır’daydım. Her yerde Bosna için ağlayan, dua eden ve yardım eden insanlar görmüştüm. Aynı şey Türkiye’de de oluyordu. Bu coğrafyanın içinde nerede bir sorun varsa, bu coğrafyanın insanlarının gözleri ve gönülleri orada. İmkanları kıt olsa da hemen seferber etmişler.
Aslında geçmişte da böyleydi, yakın zamanda da. Ama biz irtibatımızı koparma noktasına getirdiğimiz için öğrenemiyorduk. Şimdi kitle iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla her an her yerden haber alabiliyoruz.
Bu coğrafyada yaşayan bizler düne göre bugün birbirimize daha falza muhtacız. Bunu bugün daha iyi görüyoruz. Ancak birlikte bu hayasız saldırıları durdurabiliriz. Hala aynı avluda yaşıyoruz.
Aşağıda vereceğim resimler aynı çatı altında aynı avlunun içinde yaşayan dedelerimizin birbirlerine ne kadar bağlı olduklarını gösteren ibretlik fotoğraflardır.
Bu fotoğraflar Balkan Harbi başladığı zaman 1912’de çekilmiştir. Bu kardeşliğin geçmişte kalan ortak ve güzel hatıraları o kadar çok ki… Hafızalarımızın gerisinde gizlediğimiz eksik veya yanlış bilgiler, fısıltı gazetelerindeki düzmece haberlerle ördüğümüz ön yargılarımız, bir gün güneş gibi hakikat olan bu hatıralar, onları bir çırpıda eritecektir.
Aşağıdaki resimler bu ortak hatıraların çok az bir kısmına şahittir. Balkan Harbinde Mısır Kızılayı’nın yaptırdığı hastahaneleri, gönderdiği tıbbi malzemeleri ve çok sayıda doktorları ve diğer yardımları görülüyor.



Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..
Yukarıdaki resimde Osmanlı ordusuna gönderilen tıbbi malzemeleri getiren bir Mısır vapurunu görüyoruz.


Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..
Yukarıdaki resimde Mısır Hilal-ı Ahmer cemiyetinin yaptırdığı Edirne’deki Mısır Hastahenesi ve içini görüyoruz.

Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..
Aynı hastahanenin ameliyathanesinde ameliyat yapılırken…


Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..
Koğuşun içinden bir görünüş…


Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..
Mısır Hilal-ı Ahmer Heyeti’nin Edirne’de muhtaç olanlara hastahanenin önünde yaptığı erzak yardımı görülmektedir. Resmin altında şu not düşülmüş: “ Mısır Hilal-ı Ahmerinin memleketimizde ifa ettiği muavenet-i müşfikaneye müteallık resimler derc ederek Osmanlı Hilal-ı Ahmer’in bu yegane refiki müslimine karşı teşekkürat-ı Osmaniyeye tercüman olmaya çalışmaktadır. Filhakika Mısır Hilal-ı Ahmer bu çekilen fotoğrafların Osmanlı Hilal-ı Ahmer’in yegane dostu olan kardeş Mısır Hilal-ı Ahmer heyeti bütün Müslümanlara şamil olan son felaketli günlerimizde – cerihası henüz kanayan bir zahmdide-i kalbe iştirak hissiyle –dirler. Bize imkan dairesinde derman olmaya gayret etmiştir. Bu sahifeye derc ettiğimiz resimlerde o gayretin Edirne’de safahatı gösterilmektedir.” Bunun üzerine söylenecek söz yok.
Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..
Mısır Hilal-ı Ahmer cemiyetinin Beylerbeyi’ndeki hastahanesi: Mısırlı doktorlar tarafından yapılan bir ameliyat esnasındaki görüntüler…
Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..
Beylerbeyi’nde Mısır Hilal-ı Ahmer Hastahanesinin bir koğuşunda hastalar ve Mısırlı doktorlar görünüyor…


Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..
Yukarıdaki resimde ismi verilmemiş başka bir Mısır hastahanesi ve Mısır’dan gelen teftiş heyeti görülüyor. Resimde Müfettiş Mithad Sami Bey ve memurları görülüyor.


Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..
Mısır Hilal-ı Ahmer’in Hadim Köyündeki başka bir hastahanesi…


Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..
Mısır Hilal-ı Ahmer tarafından yapılmış başka birimler…




Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..
İstanbul’a göçen Balkan muhacirlerine yardım eden Mısır Kızılayı ve heyeti…



Balkan Savaşları'nda Gelen Arap Yardımları..
Mısır Kızılayı muhacirlere erzak dağıtırken görülüyor. Resmin altında da özet olarak: “ Memleketimizde yaptığı hayır işleri nedeniyle bizde güzel bir hatıra bırakacak olan Mısır Hilal-ı Ahmeri…”
Timetuk...... yanda başka resim fian çıkabilir silemedigimi zannediyorum bilgisayarı yeni aldım kullanmakta zorluk çekiyorum yardımcı olursanız sevinirim ....ilginç resimler paylaşmak istedim ....z


zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
zumrut_ kullanıcısına teşekkür eden 3 üye:
bahriaskin (28-Şubat-2010), Cahit ERAYDIN (28-Şubat-2010), Fatih GÜRIŞIK (28-Şubat-2010)

Alt 28-Şubat-2010, 20:42   #2 (permalink)
Fatih GÜRIŞIK
Özel Üye
 
Fatih GÜRIŞIK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Bulunduğu yer: Kayseri
Yaş: 42
Mesajlar: 983
Teşekkürleri: 856
476 mesajına 1.541 kere teşekkür edildi.
Standart

Çok teşekkür ederim Zümrüt Hanım,ellerinize sağlık,çok faydalı bir paylaşım sağolun..
Yazının başındaki ifadeler oldukça hoşuma giden doğru ifadelerdi,Araplarla olan dostluğumuz hiç bitmedi,bize hep birileri düşman olarak gösteirldi ve biz yanlış taraflara karşı düşman olduk,Yunanlılar,Batı Anadolu'yu işgal etmişti ama o işgalin ardında İngilizler vardı,Osmanlı hem güçlü hem adildi Arap topraklarında yüzyıllar boyu ama gücünü kaybedince İngilizler Vahhabi Arapları üsütümüze saldılar,Hicaz demiryolunu onlar bombaladı,Araplar ve Türkler mukaddesata bağlı kaldıkça bir arada oldukça diğerlerini korkuttular..
Fatih GÜRIŞIK isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
arap, balkan, gelen, savaşlarında, yardımları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:36.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq