Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   GENEL (https://www.bizimcografya.com/115-genel/)
-   -   Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” (https://www.bizimcografya.com/genel/5421-bali-endonezya-8220ates-cemberi8221.html)

zumrut_ 24-Mayıs-2010 21:36

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”
 
Balihttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif Endonezya : “Ateş çemberi”
17 bin adahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif 150 yanardağhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif 4 bin tür balıkhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif 700 tür mercan. Endonezya'da bir adalar dizisinin oluşturduğu 'Ateş Çemberi'http://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif dünyanın en zenginhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif en çeşitli canlı varlığına sahip.

Sualtı Papağanları
Boyları iki buçuk metreyi aşabiliyor. Papağanbalığı türlerinin en büyüğü onlar. En tuhaf yanları kafaları. Adlarını da zaten buradan alıyorlar: Yumru kafalı papağanbalıkları (Bolbometopon muricatum). Resiflerdeki sert mercanlarla besleniyorlar. Zaten Bali'nin kuzey kıyılarındaki sualtı çölünde onlardan başka yiyebilecekleri hiçbir şey de yok. Fotoğrafta görülen yumru kafalı üç papağanbalığı da hemen yakınlardaki bir batıkta büyüyen mercanlara gidiyorlar. Bu arada iki küçük lapin balığının sunduğu parazit temizleme hizmetine de hayır demiyorlar; biri temizlenirken diğerleri sıranın kendilerine gelmesini bekliyor..

http://img227.imageshack.us/img227/2453/56752085oc7.jpg

Minik Şövalyeler
Sualtının tartışmasız en güzel kabuklusu onlar. Ama çok ender rastlanıyor bu zarif görünüşlü yaratıklara. Pek küçük olmalarına rağmen çok kuvvetli ve iyi birer savaşçılar. Onların adıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif şövalye karidesleri (Hymenocera elegans). Fotoğrafta görülen şövalye çiftinin iri olanı dişi. Kendi bölgelerindeki bir taşın önünde denizyıldızı yakalamışlar. Onu dilim dilim kesip yiyeceklerhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif çünkü denizyıldızıyla besleniyorlar. Yıldız şanslı ise bir ya da iki kolunu kurtaracak ve kısa bir süre içinde kendini yeniden tamamlayacak..

http://img376.imageshack.us/img376/2746/81962969gr3.jpg

Gecenin Kâbusu
Gece avlandığı için 'kestirme' yapan balıkların kâbusu o. Kafadanbacaklıların iri üyelerinden biri sübye (Sepia latimanus). Karanlığın çökmesiyle birliktehttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif katılaşmış lav akıntılarının etrafında uyuyan balıklara sokuluyor ve dişine göre olanları avlıyor. Önden yaklaşırken sanki çok uzak mesafedeymiş gibi dolanıp durarak hem avını şaşırtıyorhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif hem de uzun yakalayıcı kolunun erişeceği uzaklığı ayarlıyor..

http://img340.imageshack.us/img340/7663/89665496uk6.jpg


Kafadanbacaklıların iri üyelerinden biri sübye (Sepia latimanus)..

http://img265.imageshack.us/img265/2761/99494572rw6.jpg

Kostümlü Melekler
Bir temizlik istasyonuna yanaşmışhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif parazitlerinden kurtuluyor erişkin bir imparator melekbalığı (Pomacanthus imperator). Hemen önünden de yavrusu geçiyor. Aralarında hiçbir benzerlik yok gibihttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif fotoğrafta da açıkça görülüyor. Oysa yavru melekbalığı büyüdüğünde arkadaki kostümün aynısına bürünecek. Geçen yüzyılın doğabilimcileri onları isimlendirirken ayrı türler olarak kaydetmişti. Aletli dalış icat edildikten sonra resiflerde yapılan gözlemler bu iki balığın yavru ve erişkin olduğunu ortaya koydu. Normalde aynı yaşam alanında bulunmayan erişkin ve yavruhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif bu lav akıntısının yarattığı küçük dünyada bir araya gelmek zorunda kalmışlar..

http://img340.imageshack.us/img340/8089/10569365to4.jpg

Gözlerin En Karmaşığı
İnsan gözünün üç ana rengi algılayabilme özelliğine karşılık ohttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif 17 ayrı rengi algılayabiliyor ve hareketleri çok hızlı seçebiliyor. Dünyada şu ana kadar keşfedilmiş en karmaşık göz yapısına sahip peygamberdevesi karidesi (Odontodactylus scyllarus). Sert kemikten oluşan koluda şaşırtıcı; bir vuruşta büyük bir yengeci rahatça ikiye bölebilecek kadar güçlü ve hızlı..

http://img227.imageshack.us/img227/4735/77066858mg6.jpg

Geceyi saklanarak geçiren bir tür mavi papağanbalığı (Scarus ghobban). Volkanik kayalıklarda diğer balıklarla birlikte yan yana uyuyor. Kayalıklar aynı zamanda onu düşmanlarından da gizliyor. Çünkü güzel bir dekora sahip olan gözleri karanlıkta pek işe yaramıyor. Ama gündüz görme kabiliyetleri muhteşem (en altta)..

http://img237.imageshack.us/img237/8721/77750157xx4.jpg

Boksörün Sırrı
Gündüzleri saklanıyorhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif sadece gece beslenmeye çıkıyor. Çünkü bu kabuklunun boyu bir santimetreden küçük. Ama adı korkutucu: Boksör yengeç (Lybia tesselata) Sahip olduğu simbiyotik ilişki hayranlık uyandırıcı. Kollarına yapıştırdığı küçük zehirli anemonları tehdit edildiği zaman bir boksör gibi düşmanına karşı sallıyor. Büyüme sırasında kabuk değiştirdiği zamanlarda da anemonları kollarından alıp zemine yapıştırıyor. Kabuğunu değiştirdikten sonra onları tekrar yerine koyuyor. Kollarına yapıştırdığı anemonlarhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif resiflerde hiçbir zaman görülmeyenlerden. Larvaların büyüme sırasında bu anemonları nereden bulduğu sır olmaya devam ediyor..

http://img227.imageshack.us/img227/2395/96944949rd6.jpg

Hem çok nadirhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif hem de çok iyi saklanabilen bir tür testere karidesi (Tozeuma armatum). İnce uzun vücuduyla üzerinde durduğu mercandan onu ayırt edebilmek bir hayli zor. Genelde volkanik yaşam alanlarında görülebilen türehttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif Japon fotoğrafçı Tozeuma tarafından keşfedildiği için bu isim verilmiş..

http://img265.imageshack.us/img265/5241/17846820wv9.jpg

Gözlemlenmemiş Özür
Temizlik istasyonlarından birine yanaşmışhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif karidesler tarafından temizleniyor bal peteği müreni (Gymnothorax favagineus). Bu sırada temizliğe yavru bir imparator melekbalığı da (Pomacanthus imperator) katılıyor. Ama mürenin büyük parazitlerini ısırıyor ve mürenin canı yanıyor. Melekbalığı özür dilercesine mürenin ağzının önüne geliyor. Melekbalığının bu davranışı daha önce hiç gözlemlenmemişti..

http://img167.imageshack.us/img167/6984/10gf7.jpg

Şeffaflığın Rahatlığı
Volkanik kum zemindehttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif kendine mekân olarak yumuşak mercan tarlasını seçmiş yumuşak mercan gobisi (Pleurosicya boldinghi). Mercan gövdesi üzerinde güzelce gizlenmiş. Bu tür mercanlar akıntının güçlü olduğu bölgeleri tercih ettiklerinden gobihttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif akıntıyla gelen plankton ve balık larvalarını bulmakta güçlük çekmiyor; pek çaba harcamadan besleniyor. Fotoğraftaki gobininhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif gövdesinin şeffaflığından dolayı karnının tok olduğunu rahatça görebilirsiniz..

http://img408.imageshack.us/img408/6614/11pc8.jpg

Kuştüyünden Dünya
Kuştüyü denizyıldızı üzerinde bir dünya kurmuşhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif orada yaşıyor. Mükemmel bir kamuflaj yeteneğine sahip ortakçı karides (Periclimenes commensalis). Her farklı renkteki yıldızda farklı renkler alıyor. Daha larvayken denizyıldızına yerleşiyor ve işte o sırada denizyıldızının renklerini kendi bedenine uyguladığına inanılıyor. Bu arada karidesinhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif güçlü akıntıların getirdiği hayvansal planktonları süzen yıldızın kolları arasındahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif besin bulmakta güçlük çekmediğini de ekleyelim..

http://img140.imageshack.us/img140/2849/12ev9.jpg

Tuhaf İlişki
Kayaların altındaki temizlik istasyonlarından yoğun servis alan türlerden biri de domates orfozu (Cephalopholis sonnerati). Temizlikçi karidesler (Lysmata amboinensis) orfozun derisinin üzerindeki ve solungaçlarındaki parazitleri bir bir ayıklıyor. Ayıklanan parazitler karideslere güzel bir ziyafet oluyor. Bu tuhaf ilişki çok sayıda balık türünün parazitlerden kurtulabilmesinin tek çözüm yolu. Temizlikçi karideslerhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif resif balıklarının sağlığı açısından çok önemli bir role sahip..

http://img408.imageshack.us/img408/1331/13ti1.jpg

Kızbalıkları Oteli
Volkanik kum zemin üzerinde vahayı andıran küçük alanlar var. Bunların birindehttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif bir anemon (Heteractis crispa) volkanik bir kayaya tutunmuş. Tutunmakla kalmamışhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif çok sayıda kızbalığına da (Dascyllus trimaculatus) ev sahipliği yapıyor. Bu tür kızbalıklarıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif anemonun zehirli kolları arasında yaşayabilen tek tür (anemon balıkları haricinde)..

http://img376.imageshack.us/img376/6192/14vt4.jpg

Derin Vaha
Uçsuz bucaksız siyah kum zemin üzerindeki katılaşmış lav akıntılarıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif sualtı çölünde vahalara neden olmuş. Volkanik kayaların üzerleri rengârenk süngerlerle kaplanıp çok sayıda ve türde balığın saklandığı ve beslendiği yaşam alanları haline gelmiş. Mavi çizgili snapper balıkları (Lutjanus kasmira) kalabalık sürüler halinde bu vahanın keyfini çıkarıyor. Akıntılarla gelen planktonlar onlarınhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif yerlerinden uzaklaşmadan beslenmelerine yetiyor..

http://img408.imageshack.us/img408/5136/15cj6.jpg

Yeraltı Ejderleri
Gecenin karanlığına karışan siyah kumlar acaba ne tür tehlikelerle doludur? Tehlikelerden biri kumların altında yaşayan bobbit kurdu (Eunicid polychaete). Boyu üç metreyi bulan kurdun ağzı vücudundan daha geniş ve yaylı bir mekanizması var. Çenesi kapanınca avını bir daha bırakmıyor ve onu kumların altına çekiyor..

http://img340.imageshack.us/img340/1594/16ng6.jpg

Bir bobbit kurdu tarafından yakalanan çizgili yastıkbalığının (Arothron manilensis) başında da aynı dert var. Kendini suylahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif balon gibi olabildiğince şişirmişhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif kumun altına girmemek için çabalıyor. Bunca direnişe rağmen yarıya kadar kuma gömülmüş bile..

http://img140.imageshack.us/img140/1999/17tg5.jpg


http://www.tekplatform.com/images/vbseo/digg.gifhttp://www.tekplatform.com/images/vbseo/delicious.gifhttp://www.tekplatform.com/images/vbseo/technorati.gifhttp://www.tekplatform.com/images/vbseo/facebook.gif
http://www.tekplatform.com/images/buttons/quote.gif


Tugay NAYKI 25-Mayıs-2010 15:11

Zümrüt hanım yine çok hoş bir paylaşım, teşekkürler elinize emeğinize sağlık..

tegagaic 25-Mayıs-2010 15:18

Zümrüt Hanım emeğinize sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş.

Serenay 30-Mayıs-2010 16:55

Resimler çok güzel.Paylaşım için teşekkürler.

SİMAY 31-Mayıs-2010 11:07

minik şövalyeler favorim:)

nilaygül 06-Ağustos-2011 00:16

Müthiş güzellikler bunlar teşekkürlerrrrr.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:17.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas