Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> GENEL

GENEL Her konuda yazıp çizebileceğiniz bölümümüz.

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” Bali endonezya : “Ateş çemberi” 17 bin ada 150 yanardağ 4 bin tür balık 700 tür mercan . Endonezya'da bir adalar dizisinin oluşturduğu 'Ateş Çemberi' dünyanın en zengin en ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 24-Mayıs-2010, 21:36   #1 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”

Bali Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” endonezya : “Ateş çemberi”
17 bin ada Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” 150 yanardağ Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” 4 bin tür balık Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” 700 tür mercan. Endonezya'da bir adalar dizisinin oluşturduğu 'Ateş Çemberi' Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” dünyanın en zengin Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” en çeşitli canlı varlığına sahip.

Sualtı Papağanları
Boyları iki buçuk metreyi aşabiliyor. Papağanbalığı türlerinin en büyüğü onlar. En tuhaf yanları kafaları. Adlarını da zaten buradan alıyorlar: Yumru kafalı papağanbalıkları (Bolbometopon muricatum). Resiflerdeki sert mercanlarla besleniyorlar. Zaten Bali'nin kuzey kıyılarındaki sualtı çölünde onlardan başka yiyebilecekleri hiçbir şey de yok. Fotoğrafta görülen yumru kafalı üç papağanbalığı da hemen yakınlardaki bir batıkta büyüyen mercanlara gidiyorlar. Bu arada iki küçük lapin balığının sunduğu parazit temizleme hizmetine de hayır demiyorlar; biri temizlenirken diğerleri sıranın kendilerine gelmesini bekliyor..

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”

Minik Şövalyeler
Sualtının tartışmasız en güzel kabuklusu onlar. Ama çok ender rastlanıyor bu zarif görünüşlü yaratıklara. Pek küçük olmalarına rağmen çok kuvvetli ve iyi birer savaşçılar. Onların adı Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” şövalye karidesleri (Hymenocera elegans). Fotoğrafta görülen şövalye çiftinin iri olanı dişi. Kendi bölgelerindeki bir taşın önünde denizyıldızı yakalamışlar. Onu dilim dilim kesip yiyecekler Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” çünkü denizyıldızıyla besleniyorlar. Yıldız şanslı ise bir ya da iki kolunu kurtaracak ve kısa bir süre içinde kendini yeniden tamamlayacak..

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”

Gecenin Kâbusu
Gece avlandığı için 'kestirme' yapan balıkların kâbusu o. Kafadanbacaklıların iri üyelerinden biri sübye (Sepia latimanus). Karanlığın çökmesiyle birlikte Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” katılaşmış lav akıntılarının etrafında uyuyan balıklara sokuluyor ve dişine göre olanları avlıyor. Önden yaklaşırken sanki çok uzak mesafedeymiş gibi dolanıp durarak hem avını şaşırtıyor Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” hem de uzun yakalayıcı kolunun erişeceği uzaklığı ayarlıyor..

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”


Kafadanbacaklıların iri üyelerinden biri sübye (Sepia latimanus)..

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”

Kostümlü Melekler
Bir temizlik istasyonuna yanaşmış Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” parazitlerinden kurtuluyor erişkin bir imparator melekbalığı (Pomacanthus imperator). Hemen önünden de yavrusu geçiyor. Aralarında hiçbir benzerlik yok gibi Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” fotoğrafta da açıkça görülüyor. Oysa yavru melekbalığı büyüdüğünde arkadaki kostümün aynısına bürünecek. Geçen yüzyılın doğabilimcileri onları isimlendirirken ayrı türler olarak kaydetmişti. Aletli dalış icat edildikten sonra resiflerde yapılan gözlemler bu iki balığın yavru ve erişkin olduğunu ortaya koydu. Normalde aynı yaşam alanında bulunmayan erişkin ve yavru Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” bu lav akıntısının yarattığı küçük dünyada bir araya gelmek zorunda kalmışlar..

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”

Gözlerin En Karmaşığı
İnsan gözünün üç ana rengi algılayabilme özelliğine karşılık o Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” 17 ayrı rengi algılayabiliyor ve hareketleri çok hızlı seçebiliyor. Dünyada şu ana kadar keşfedilmiş en karmaşık göz yapısına sahip peygamberdevesi karidesi (Odontodactylus scyllarus). Sert kemikten oluşan koluda şaşırtıcı; bir vuruşta büyük bir yengeci rahatça ikiye bölebilecek kadar güçlü ve hızlı..

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”

Geceyi saklanarak geçiren bir tür mavi papağanbalığı (Scarus ghobban). Volkanik kayalıklarda diğer balıklarla birlikte yan yana uyuyor. Kayalıklar aynı zamanda onu düşmanlarından da gizliyor. Çünkü güzel bir dekora sahip olan gözleri karanlıkta pek işe yaramıyor. Ama gündüz görme kabiliyetleri muhteşem (en altta)..

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”

Boksörün Sırrı
Gündüzleri saklanıyor Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” sadece gece beslenmeye çıkıyor. Çünkü bu kabuklunun boyu bir santimetreden küçük. Ama adı korkutucu: Boksör yengeç (Lybia tesselata) Sahip olduğu simbiyotik ilişki hayranlık uyandırıcı. Kollarına yapıştırdığı küçük zehirli anemonları tehdit edildiği zaman bir boksör gibi düşmanına karşı sallıyor. Büyüme sırasında kabuk değiştirdiği zamanlarda da anemonları kollarından alıp zemine yapıştırıyor. Kabuğunu değiştirdikten sonra onları tekrar yerine koyuyor. Kollarına yapıştırdığı anemonlar Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” resiflerde hiçbir zaman görülmeyenlerden. Larvaların büyüme sırasında bu anemonları nereden bulduğu sır olmaya devam ediyor..

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”

Hem çok nadir Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” hem de çok iyi saklanabilen bir tür testere karidesi (Tozeuma armatum). İnce uzun vücuduyla üzerinde durduğu mercandan onu ayırt edebilmek bir hayli zor. Genelde volkanik yaşam alanlarında görülebilen türe Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” Japon fotoğrafçı Tozeuma tarafından keşfedildiği için bu isim verilmiş..

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”

Gözlemlenmemiş Özür
Temizlik istasyonlarından birine yanaşmış Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” karidesler tarafından temizleniyor bal peteği müreni (Gymnothorax favagineus). Bu sırada temizliğe yavru bir imparator melekbalığı da (Pomacanthus imperator) katılıyor. Ama mürenin büyük parazitlerini ısırıyor ve mürenin canı yanıyor. Melekbalığı özür dilercesine mürenin ağzının önüne geliyor. Melekbalığının bu davranışı daha önce hiç gözlemlenmemişti..

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”

Şeffaflığın Rahatlığı
Volkanik kum zeminde Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” kendine mekân olarak yumuşak mercan tarlasını seçmiş yumuşak mercan gobisi (Pleurosicya boldinghi). Mercan gövdesi üzerinde güzelce gizlenmiş. Bu tür mercanlar akıntının güçlü olduğu bölgeleri tercih ettiklerinden gobi Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” akıntıyla gelen plankton ve balık larvalarını bulmakta güçlük çekmiyor; pek çaba harcamadan besleniyor. Fotoğraftaki gobinin Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” gövdesinin şeffaflığından dolayı karnının tok olduğunu rahatça görebilirsiniz..

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”

Kuştüyünden Dünya
Kuştüyü denizyıldızı üzerinde bir dünya kurmuş Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” orada yaşıyor. Mükemmel bir kamuflaj yeteneğine sahip ortakçı karides (Periclimenes commensalis). Her farklı renkteki yıldızda farklı renkler alıyor. Daha larvayken denizyıldızına yerleşiyor ve işte o sırada denizyıldızının renklerini kendi bedenine uyguladığına inanılıyor. Bu arada karidesin Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” güçlü akıntıların getirdiği hayvansal planktonları süzen yıldızın kolları arasında Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” besin bulmakta güçlük çekmediğini de ekleyelim..

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”

Tuhaf İlişki
Kayaların altındaki temizlik istasyonlarından yoğun servis alan türlerden biri de domates orfozu (Cephalopholis sonnerati). Temizlikçi karidesler (Lysmata amboinensis) orfozun derisinin üzerindeki ve solungaçlarındaki parazitleri bir bir ayıklıyor. Ayıklanan parazitler karideslere güzel bir ziyafet oluyor. Bu tuhaf ilişki çok sayıda balık türünün parazitlerden kurtulabilmesinin tek çözüm yolu. Temizlikçi karidesler Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” resif balıklarının sağlığı açısından çok önemli bir role sahip..

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”

Kızbalıkları Oteli
Volkanik kum zemin üzerinde vahayı andıran küçük alanlar var. Bunların birinde Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” bir anemon (Heteractis crispa) volkanik bir kayaya tutunmuş. Tutunmakla kalmamış Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” çok sayıda kızbalığına da (Dascyllus trimaculatus) ev sahipliği yapıyor. Bu tür kızbalıkları Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” anemonun zehirli kolları arasında yaşayabilen tek tür (anemon balıkları haricinde)..

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”

Derin Vaha
Uçsuz bucaksız siyah kum zemin üzerindeki katılaşmış lav akıntıları Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” sualtı çölünde vahalara neden olmuş. Volkanik kayaların üzerleri rengârenk süngerlerle kaplanıp çok sayıda ve türde balığın saklandığı ve beslendiği yaşam alanları haline gelmiş. Mavi çizgili snapper balıkları (Lutjanus kasmira) kalabalık sürüler halinde bu vahanın keyfini çıkarıyor. Akıntılarla gelen planktonlar onların Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” yerlerinden uzaklaşmadan beslenmelerine yetiyor..

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”

Yeraltı Ejderleri
Gecenin karanlığına karışan siyah kumlar acaba ne tür tehlikelerle doludur? Tehlikelerden biri kumların altında yaşayan bobbit kurdu (Eunicid polychaete). Boyu üç metreyi bulan kurdun ağzı vücudundan daha geniş ve yaylı bir mekanizması var. Çenesi kapanınca avını bir daha bırakmıyor ve onu kumların altına çekiyor..

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”

Bir bobbit kurdu tarafından yakalanan çizgili yastıkbalığının (Arothron manilensis) başında da aynı dert var. Kendini suyla Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” balon gibi olabildiğince şişirmiş Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” kumun altına girmemek için çabalıyor. Bunca direnişe rağmen yarıya kadar kuma gömülmüş bile..

Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”


Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” Bali Endonezya: “Ateş Çemberi” Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”
Bali Endonezya: “Ateş Çemberi”




zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
zumrut_ kullanıcısına teşekkür eden 9 üye:
bahriaskin (25-Mayıs-2010), Cahit ERAYDIN (24-Mayıs-2010), gamarcoba (13-Ağustos-2011), GUNBAN (24-Mayıs-2010), nilaygül (06-Ağustos-2011), Serenay (30-Mayıs-2010), SİMAY (31-Mayıs-2010), tegagaic (25-Mayıs-2010), Tugay NAYKI (25-Mayıs-2010)

Alt 25-Mayıs-2010, 15:11   #2 (permalink)
Tugay NAYKI
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Ad- Soyad: Mustafa Yıldız
Mesajlar: 4.878
Teşekkürleri: 2.435
1.608 mesajına 9.665 kere teşekkür edildi.
Standart

Zümrüt hanım yine çok hoş bir paylaşım, teşekkürler elinize emeğinize sağlık..
__________________
''Bu topraklar bomboş arsalar değildir, adı Vatandır. Vatan; Dünyada, parası, fiyatı, karşılığı, borsası, piyasası olmayan tek şeyin adıdır.''

Nihat GENÇ


Cumhuriyet onurla yaşar! Cumhuriyet bağımsızlıktır, onurumuzdur, dirliğimizdir, bereketimizdir, Nasrettin Hoca'dır, Yunus Emre'dir, bütün bu değerleri çocuklarımıza anlatmaktır. Onur ve şeref kazınmış ve çıkartılmıştır bu topraklardan. Böyle cumhuriyet olacaksa hiç olmasın, yıkılır bir tanesi daha yapılır.

Nihat GENÇ
[/SIZE]
Tugay NAYKI isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 25-Mayıs-2010, 15:18   #3 (permalink)
tegagaic
Özel Üye
 
tegagaic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 05-Haziran-2009
Bulunduğu yer: Manisa
Mesajlar: 178
Teşekkürleri: 92
97 mesajına 351 kere teşekkür edildi.
Standart

Zümrüt Hanım emeğinize sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş.
__________________
Hayat, silgi kullanmadan resim yapma sanatıdır.
tegagaic isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla

Alt 30-Mayıs-2010, 16:55   #4 (permalink)
Serenay
Üye
 
Serenay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 11-Ekim-2009
Mesajlar: 63
Teşekkürleri: 131
34 mesajına 116 kere teşekkür edildi.
Standart

Resimler çok güzel.Paylaşım için teşekkürler.
Serenay isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 31-Mayıs-2010, 11:07   #5 (permalink)
SİMAY
Uzman Üye
 
Üyelik tarihi: 03-Mayıs-2010
Yaş: 35
Mesajlar: 278
Teşekkürleri: 218
165 mesajına 474 kere teşekkür edildi.
Standart

minik şövalyeler favorim
SİMAY isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla

Alt 06-Ağustos-2011, 00:16   #6 (permalink)
nilaygül
Deneyimli Üye
 
nilaygül - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 28-Şubat-2010
Yaş: 40
Mesajlar: 162
Teşekkürleri: 157
35 mesajına 307 kere teşekkür edildi.
Standart

Müthiş güzellikler bunlar teşekkürlerrrrr.
nilaygül isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
“ateş, bali, çemberi”, çemberi”, endonezya, “ateş


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:03.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq