Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> GENEL

GENEL Her konuda yazıp çizebileceğiniz bölümümüz.

Dünya'nın En Büyüleyici 9 Çölü ...

Dünya'nın En Büyüleyici 9 Çölü ... 1. Taklamakan Çölü (Orta Asya): Karlarla Kaplı Bir Çöl Taklaman, dünyanın en büyük kumlu çöllerinden biridir. Tarım Havzası'nın 270,000km2'sini kaplayan çölün uzunluğu 1,000km, genişliği ise 400km'dir. İpek ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 03-Ağustos-2010, 18:24   #1 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart Dünya'nın En Büyüleyici 9 Çölü ...

1. Taklamakan Çölü (Orta Asya): Karlarla Kaplı Bir Çöl

Taklaman, dünyanın en büyük kumlu çöllerinden biridir. Tarım Havzası'nın 270,000km2'sini kaplayan çölün uzunluğu 1,000km, genişliği ise 400km'dir. İpek Yolu'nun iki kolu çölün kuzey ve güney uçlarından geçmekteydi çünkü gezginler çorak toprakların üzerinden geçmekten sakınıyorlardı.
2008 yılında Çin'in en büyük çölü, 11 gün süren kar yağışının ardından en düşük ısılara ve en karlı zamanlara tanık oldu. Yağan kar 337,600km2'lik alanı kapladı ve böylece ilk kez tüm çöl beyaz örtünün altında kaldı.
Dünya'nın Büyüleyici Çölü
2. Lençóis Maranhenses (Brezilya): Göllerle Kaplı Çöl

Dünyanın en büyük yağmur ormanlarına sahip, sularının 0'u tatlısu olan bir ülkede "çöl" bulunması gerçekten inanılmaz bir şey. Brezilya'nın kuzey kıyılarında, Maranhão kentinde yer alan Lençóis Maranhenses Milli Parkı beyaz kum tepecikleri ve derin mavi göllerle kaplı 300km2'lik bir alandır. Dünyanın en güzel ve eşsiz bu yerindeki kum tepeleri kıyı şeridinin 50km'sini kaplamaktadır. Oluşan manzara ise beyaz bir çarşafa benzemektedir. Bu alana "çöl" özelliğini veren ise kum tepelerinin aralarında birkmiş yağmur suyudur. Yıllık yağışı 1,600mm olan Lençóis Maranhenses Çölü, Saha Çölü'nden 300 kat daha fazla yağış almaktadır. Kuralık dönemi boyunca oluşan göller buharlaşmakta ve alan tamamen kuru kalmaktadır. Yağış mevsiminden sonra ise göler çeşitli balık, kaplumbağa ve deniz tarağı türleri ile dolmaktadır. Buranın gizemli yanı ise göllerin oluşmasıyla yaşamın hiç yok olmamış gibi yeniden devam etmesidir. Bu fenomeni açıklayan hipotezlerden biri balık ve yengeç yumurtalarının kumda canlı bir şekilde kalması ve yağmurla beraber canlanmasıdır.
Dünya'nın Büyüleyici Çölü
3. Salar de Uyuni (Bolivya): Dünyanın En Büyük Tuz Çölü

Bolivya'nın ikonik görüntülerinden biri de Antiplano'nun ortasında yer alan devasa tuz çölüdür. Güneş ışınlarını yansıtan çöl, gökyüzünde ayna etkisi yaratmaktadır. Çölde mineral çökeltilerinden oluşmuş değişik renkli birkaç göl bulunmaktadır.
Yaklaşık 40,000 yıl önce bu bölge Minchin Gölü'nün bölümlerinden biriydi. Göl kuruduğundaysa geriye günümüze dek varlığını koruyan iki göl (Poopó Gölü ve Uru Uru Gölü) ve iki büyük tuz çölü (Salar de Coipasa ve Uyuni) kaldı.
Dünya'nın Büyüleyici Çölü
4. Farafra (Mısır): Beyaz Çöl

Farafra'nın birinci coğrafi turistik yeri olan Beyaz Çöl ("Sahara el Beyda" olarak bilinmektedir) Mısır'da, Farafra'nın 45km kuzeyinde yer almaktadır. Çölün beyaz, krem rengine çalan bir rengi var. Sarı çöllerle kıyaslandığında ise beyaz kalır. Devasa kayalıkları ise arada sırada gerçekleşen kum fırtınaları sonucunda oluşmuştur.
Dünya'nın Büyüleyici Çölü
5. Atacama Çölü

Şili'de, 29. paralelin kuzeyinde yer alan Atamaca Çölü, Şili topraklarının çoğunu kaplamaktadır. Arica ve Antofagasta'nın arasındaki sahilde yer alan bu bölge, Guinness Rekorlar Kitabı'na "dünyanın en kurak yeri" olarak geçmiştir.
Dünya'nın Büyüleyici Çölü

6. Namib (Namibya): Filleri Olan Tek Çöl

Güney Afrika'da yer alan Namib Çölü, Sahara Çölü kadar büyük olmasa da, en az onun kadar etkileyicidir. Namib-Naukluft Milli Parkı'nın bir parçası olan çöl, kuzeybatı Angola'ya kadar ulaşır. Sossusvlei kum tepecikleri, dünyadaki en yüksek kum tepecikleridir, bazıları 300m yüksekliği bulmaktadır. Namib, dünya üzerinde fillere ev sahipliği yapan tek çöldür. Ayrıca dünyanın en eski çöllerinden olan Namib'te sayısız bitki ve hayvan türü yaşamaktadır. Bu yer, yıllardır yerbilimcileri kendine hayran bırakmış olsa da, hakkında pek az şey bilinmektedir.
Dünya'nın Büyüleyici Çölü
7. Simpson Çölü (Avustralya): Kırmızı Kum Çölü

Avustralya dört büyük çöle ev sahipliği yapmaktadır; Sturt's Stoney Çölü, Tanami Çölü, Büyük Viktorya Çölü ve Simpson Çölü. "The Big Red" (Büyük Kırmızı) olarak da bilinen Simpson Çölü'nün kumları kırmızı renklidir. Çöl, dünyanın en uzun paralel kum tepelerini barındırır. Kum tepeciklerinin yeri sabittir, bitki örtüsü tarafından tutulmaktadırlar. Batıdakilerin boyu 3 metre civarındayken, doğudakilerin boyu 30 metre civarındadır. Nappanerica, ya da popüler adıyla "Big Red" tepesi 40 metre yüksekliğindedir.
Dünya'nın Büyüleyici Çölü
8. Siyah Çöl (Mısır): Siyah Taşlarla Kaplı Çöl

Beyaz Çöl'ün 100km kuzeydoğusunda yer alan Siyah Çöl, volkanik şekilli dağlarla ve çok fazla miktarda küçük siyah taşlarla kaplı bir bölgedir. Turuncu-kahverengi yerde uzanan taşlar çoğu kişinin umduğu kadar siyah değildir. Özellikle Beyaz Çöl'ü ziyaret ettikten sonra buraya kapkara bir çöl hayaliyle gelirseniz, hayal kırıklığına uğrarsınız. Siyah Çöl çok ıssız bir yerdir.
Dünya'nın Büyüleyici Çölü
9. Antartika: Dünyanın En Kurak ve En Sulak Yeri

Antartika, aykırılıkların yeridir. İnsanlar bütün bir yıl boyunca orada kalamaz, çünkü aşırı soğuktur. 1983 yılında bilim adamları ısının -53C'ye kadar indiğini kaydetmişlerdir. Burası dünyanın hem en kurak, hem de en sulak yeridir. "En sulak" olmasının sebebi yağış değil,
Dünya'nın Büyüleyici Çölü




zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
zumrut_ kullanıcısına teşekkür eden 3 üye:
bahriaskin (04-Ağustos-2010), Fatih GÜRIŞIK (05-Ağustos-2010), Serenay (27-Ağustos-2010)

Alt 03-Ağustos-2010, 19:17   #2 (permalink)
ozge_001
Özel Üye
 
Üyelik tarihi: 05-Haziran-2009
Bulunduğu yer: Adana
Mesajlar: 880
Teşekkürleri: 236
231 mesajına 923 kere teşekkür edildi.
Standart

mükemmeller ben hep sevmişimdir çölleri ama bunlar çook güzel görünüyorlar ya...
ozge_001 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 05-Ağustos-2010, 23:09   #3 (permalink)
Fatih GÜRIŞIK
Özel Üye
 
Fatih GÜRIŞIK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Bulunduğu yer: Kayseri
Yaş: 42
Mesajlar: 983
Teşekkürleri: 856
476 mesajına 1.541 kere teşekkür edildi.
Standart

Çok güzel bir paylaşım olmuş,çok teşekkürler
Fatih GÜRIŞIK isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla

Alt 06-Ağustos-2010, 17:35   #4 (permalink)
SaBaH GüNeŞi
Özel Üyeler
 
SaBaH GüNeŞi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Bulunduğu yer: Balıkesir
Yaş: 44
Mesajlar: 998
Teşekkürleri: 416
494 mesajına 2.408 kere teşekkür edildi.
Standart

Coğrafi bilgilerle görselliğin bir arada olduğu güzel bir paylaşım olmuş ... Teşekkürler Zümrüt hanım..
__________________
İki Mustafa Kemal vardır. Biri ben, ölümlü Mustafa Kemal; diğeri milletin içinde yaşattığı Mustafa Kemal'ler ülküsüdür. Ben onu temsil ediyorum.Herhangi bir tehlike anında ben ortaya çıktımsa, beni bir Türk anası doğurmadı mı, Türk anaları daha Mustafa Kemal'ler doğurmayacaklar mı? Mutluluk Milletindir, benim değildir.. .
SaBaH GüNeŞi isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
büyüleyici, Çölü, dünyanın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:34.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq