Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   GENEL (https://www.bizimcografya.com/115-genel/)
-   -   İşte Size Dört Tarihi Belge (https://www.bizimcografya.com/genel/5709-iste-size-dort-tarihi-belge.html)

zumrut_ 17-Eylül-2010 00:03

İşte Size Dört Tarihi Belge
 
dört tarihi belge:





http://forum.haber.gen.tr/imagehosti...48115c4a3a.bmp

Yukarıdaki karikatür İngiltere – Londra menşeli. Dergideki karikatürde yıl 1897.. Bayan Avrupa’yı, köpek Yunanistan’ı (üzerinde Greece yazıyor), köpeğin önündeki but (üzerinde Girit “Crete” yazıyor) temsili olarak karikatürize edilmiş. Yunanistan’ın önüne atılan but (Girit meselesi) bugün ise Kıbrıs sorunu ile ortalığı karıştırarak devamlı tavizler isteniyor.




http://forum.haber.gen.tr/imagehosti...48115c6591.bmp

Bu karikatürde İngiliz basınında yer almış. Osmanlı ve sülyeti arka planda, öğretmen yada dadı konumundaki Avrupa (eteğinin üzerinde İngiltere, Fransa, Avustralya yazmakta) (önlüğünün cebindeki kağıtta Paris protokolü yazıyor) Yunanistan’ı azarlamasındaki neden, Paris protokolü ile Türk topraklarının büyük bölümünü verdiği Yunanistan’ın doyumsuzluğunu ve açgözlülüğü.




http://forum.haber.gen.tr/imagehosti...4828395240.bmp

Dev cüssesiyle çizilmiş Osmanlı İmparatorluğu eline “Reform” yazılı bir evrak var. Avrupa nezaretinde ayak parmaklarının üzerine yüksekmiş ve Dev Osmanlıya kafa tutan Yunanistan Avrupalı güçlerle ittifak kurarak, Osmanlı İmparatorluğunun parçalanmadaki sindirilmişliği anlatıyor.




http://forum.haber.gen.tr/imagehosti...4828396d97.bmp

Osmanlı İmparatorluğunda “Reform” adı altında bir çok yetkiye sahip olan Avrupalı ve azınlıklar oyunlarına devam ediyor. Karikatür altında; Osmanlı Padişahı “Avrupalılar benden bir bütünmüşüm gibi bahsediyorlar. Oysa ben kendimi parçalanmış olarak hissediyorum..” diyor. Karikatürde ağlayan bir Balkanlar olarak resmedilmiş, Yunanistan el şeklinde çizilmiş ve Girit’e uzanmış ve Girit siyah çizilerek Osmanlının elinden gitmiş. Köşede yerde duran Girit belgesi.




O günlerde Avrupa ülkelerinin diplomatları, ajanları, işbirlikçileri el birliği ile tüm maddi imkanlarını kullanarak Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları içinde yaşayan azınlıkları ayaklandırarak Osmanlı İmparatorluğunu parçalamaya çalışıyorlardı. Tek bankası olan Osmanlı Bankası yabancıların kontrolünde, ekonomi zayıf, devlet işlerini azınlıkların (gayri Müslimlerin) idare ettiği, Türklerin sadece askerlik yaptığı ve savaştığı, yazışmaların bile artık Fransızca veya İngilizce yapıldığı bir ülke konumundaydı.



M.Şükrü ŞEKER
26.09.2006


Karikatür kaynak: Osmanlı Bankası Arşivi


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:21.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas