Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> GENEL

GENEL Her konuda yazıp çizebileceğiniz bölümümüz.

İşte Size Dört Tarihi Belge

İşte Size Dört Tarihi Belge dört tarihi belge: Yukarıdaki karikatür İngiltere – Londra menşeli. Dergideki karikatürde yıl 1897.. Bayan Avrupa’yı, köpek Yunanistan’ı (üzerinde Greece yazıyor), köpeğin önündeki but (üzerinde Girit “Crete” yazıyor) temsili ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 17-Eylül-2010, 00:03   #1 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart İşte Size Dört Tarihi Belge

dört tarihi belge:





İşte Size Dört Tarihi Belge

Yukarıdaki karikatür İngiltere – Londra menşeli. Dergideki karikatürde yıl 1897.. Bayan Avrupa’yı, köpek Yunanistan’ı (üzerinde Greece yazıyor), köpeğin önündeki but (üzerinde Girit “Crete” yazıyor) temsili olarak karikatürize edilmiş. Yunanistan’ın önüne atılan but (Girit meselesi) bugün ise Kıbrıs sorunu ile ortalığı karıştırarak devamlı tavizler isteniyor.




İşte Size Dört Tarihi Belge

Bu karikatürde İngiliz basınında yer almış. Osmanlı ve sülyeti arka planda, öğretmen yada dadı konumundaki Avrupa (eteğinin üzerinde İngiltere, Fransa, Avustralya yazmakta) (önlüğünün cebindeki kağıtta Paris protokolü yazıyor) Yunanistan’ı azarlamasındaki neden, Paris protokolü ile Türk topraklarının büyük bölümünü verdiği Yunanistan’ın doyumsuzluğunu ve açgözlülüğü.




İşte Size Dört Tarihi Belge

Dev cüssesiyle çizilmiş Osmanlı İmparatorluğu eline “Reform” yazılı bir evrak var. Avrupa nezaretinde ayak parmaklarının üzerine yüksekmiş ve Dev Osmanlıya kafa tutan Yunanistan Avrupalı güçlerle ittifak kurarak, Osmanlı İmparatorluğunun parçalanmadaki sindirilmişliği anlatıyor.




İşte Size Dört Tarihi Belge

Osmanlı İmparatorluğunda “Reform” adı altında bir çok yetkiye sahip olan Avrupalı ve azınlıklar oyunlarına devam ediyor. Karikatür altında; Osmanlı Padişahı “Avrupalılar benden bir bütünmüşüm gibi bahsediyorlar. Oysa ben kendimi parçalanmış olarak hissediyorum..” diyor. Karikatürde ağlayan bir Balkanlar olarak resmedilmiş, Yunanistan el şeklinde çizilmiş ve Girit’e uzanmış ve Girit siyah çizilerek Osmanlının elinden gitmiş. Köşede yerde duran Girit belgesi.




O günlerde Avrupa ülkelerinin diplomatları, ajanları, işbirlikçileri el birliği ile tüm maddi imkanlarını kullanarak Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları içinde yaşayan azınlıkları ayaklandırarak Osmanlı İmparatorluğunu parçalamaya çalışıyorlardı. Tek bankası olan Osmanlı Bankası yabancıların kontrolünde, ekonomi zayıf, devlet işlerini azınlıkların (gayri Müslimlerin) idare ettiği, Türklerin sadece askerlik yaptığı ve savaştığı, yazışmaların bile artık Fransızca veya İngilizce yapıldığı bir ülke konumundaydı.



M.Şükrü ŞEKER
26.09.2006


Karikatür kaynak: Osmanlı Bankası Arşivi



Konu zumrut_ tarafından (17-Eylül-2010 Saat 00:13 ) değiştirilmiştir. Sebep: üst üste kopyalanmış özür
zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
zumrut_ kullanıcısına teşekkür edenler:
bahriaskin (17-Eylül-2010)

Cevapla

Etiketler
belge, dört, işte, size, tarihi, İşte


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:26.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq